Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd...
- Metuzalem
- Člen_SubaruFanClubu
- Příspěvky: 2442
- Registrován: pát zář 22, 2017 5:52 pm
- Jméno a příjmení: Milan P.
- Bydliště: venkov u Jaroměře
Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd...
Dávám si to do svého Seznamu věcí, které by se mohly hodit. Pro případ, že by MMVČ udělala zase něco nečekaného Třeba si vám takhle jednou zlomila nohu a hned jsem stál u plotny já...
Forester 2.0XT Comfort, MY2017, SJ - Šedivák
- puschpull
- Závislý uživatel
- Příspěvky: 4085
- Registrován: pát dub 21, 2017 5:49 pm
- Jméno a příjmení: Petr Püschel
- Bydliště: Most, Korozluky
- Kontaktovat uživatele:
Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd...
Nám zatím stačí kuchyně tak jak je. Jen někdy před rokem jsme konečně pořídili robota (ETA Gratus).
Faktem ale je, že taková trouba (a pračka) je pro mě záhadná černá skříňka. S indukční plotnou jsem ale velký kamarád a jsem schopen si uvařit plno různých jídel.
To co popsal Tomáš, je úžasné, ale asi to (zatím) nepotřebujeme.
Hezká technická diskuse.
Faktem ale je, že taková trouba (a pračka) je pro mě záhadná černá skříňka. S indukční plotnou jsem ale velký kamarád a jsem schopen si uvařit plno různých jídel.
To co popsal Tomáš, je úžasné, ale asi to (zatím) nepotřebujeme.
Hezká technická diskuse.
Subaru XV 2,0i Executive CVT (MY 2018)
Subaru Forester 2.0x SG (MY 2004)
Škoda Fabia Combi (2004)
Subaru Forester 2.0x SG (MY 2004)
Škoda Fabia Combi (2004)
- Holaňďanka
- Závislý uživatel
- Příspěvky: 5815
- Registrován: stř kvě 03, 2017 9:41 pm
- Jméno a příjmení: Zuzka Wolfová
Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd...
To je nehorázné, co si to ta žena dovolila
Subaru Tribečka 3.0 H6 2005
Subaru Forýsek SF 2.5 1998 ex
Subaru Forýsek SF 2.5 1998 ex
- Tapan
- Člen_SubaruFanClubu
- Příspěvky: 14990
- Registrován: úte kvě 16, 2017 8:13 am
- Jméno a příjmení: Štěpán Z.
- Bydliště: Zliv (České Budějovice)
Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd...
Mi zas přijde, že to není nic, co by nevyřešila barová stolička. Proč si hned stoupat k plotně.
Lvl. 1 Subaru Necromancer
Outback BP H6, Impreza GG Wagon 2.0, Justy KAD ECVT, 2x Libero E12
Outback BP H6, Impreza GG Wagon 2.0, Justy KAD ECVT, 2x Libero E12
- VDC
- Předseda klubu
- Příspěvky: 49487
- Registrován: ned črc 26, 2009 12:00 am
- Jméno a příjmení: Tomáš Vlasák
- Bydliště: Srázná 477/16a, Plzeň
- Kontaktovat uživatele:
Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd...
Ačkoliv u automobilů jsem naprosto zamrznul v minulosti a v podstatě jsem se nepřehoupnul přes přelom tisíciletí, tak u hudby, knih, fotografie, filmů a nově i vaření jsem týpek naprosto pohlcený dobou digitální a internetovou. Papírovou knihu jsem zkusil loni přečíst a bylo to nehoráznej vopruz. Na filmy jsem nefotil, až když přišel digitál. Hudbu jsem sice poslouchal na kazetách, ale užívám si až teď Spotify. Miluju digitální streamovací platformy. No a nově můžu konečně vařit.
My jsme o Termomixu prvně slyšeli od sousedky někdy před rokem. Sousedka je kožní lékařka a ještě se zabývá takovým tím estetickým laděním žen, pomocí injekcí. Takže na vaření nemá moc času. A ta nám o tom vyprávěla. Já z toho byl tenkrát úplně na větvi, kastrol připojenej k internetu.
No a rok se s rokem sešel a máme ho doma. Ona se rozhodla doktorka, co u ní Zdeňka pracuje, že si to pořídí. Tak si domluvila audienci paní zástupkyně Vorwerku, paní přišla, ukázala a Zdeňka, která byla u toho, byla v prdeli.
Určitě víc než tejden jsme to doma řešili. Furt dokola. Já bych to chtěla, ale je to hrozně drahý, ale líbilo by se mi to, ale je to hrozně drahý. Ale mohl bys na tom vařit i ty, ale je to hrozně drahý. Až jsem to prostě vyhodnotil tak, jak jsem to vyhodnotil. Že to bude fajn.
A doktorka, ač to má doma o týden dýl než my, tak v tom zatím udělala salát a těsto na pizzu, nebo co a jinak asi nic.
U nás to jede každej den i několikrát. Tonda si dělá mléčný rejže, Zdeňka vaří, peče, já si dělám nejméně saláty a vařím přílohy.
Protože ač se tím ten proces automatizuje, tak jednak musí mít člověk přece jen nějakej nápad, na co by měl chuť a musí si na to nakoupit.
Bez toho je to celkem k hovnu.
Umí to i takový ty pomalu tažený vývary, co se dělají celou noc. Nebo v tom Zdeňka dělala sous vide krůtí maso.
Jinak stran tý Cookidoo databáze. Je skvělý, jak se s ní dá pracovat. Lze filtrovat podle katergorie ( hlavní jídla, polévky, ryby, přílohy, dipy), podle ingrediencí, ale taky podle vyloučených ingrediencí. Podle obtížnosti, podle doby přípravy, podle počtu porcí, podle hodnocení, podle verze přístroje a taky podle regionu. My máme primárně zaškrtnutou Českou republiku, ale recepty jsou tam z celého světa.
My jsme o Termomixu prvně slyšeli od sousedky někdy před rokem. Sousedka je kožní lékařka a ještě se zabývá takovým tím estetickým laděním žen, pomocí injekcí. Takže na vaření nemá moc času. A ta nám o tom vyprávěla. Já z toho byl tenkrát úplně na větvi, kastrol připojenej k internetu.
No a rok se s rokem sešel a máme ho doma. Ona se rozhodla doktorka, co u ní Zdeňka pracuje, že si to pořídí. Tak si domluvila audienci paní zástupkyně Vorwerku, paní přišla, ukázala a Zdeňka, která byla u toho, byla v prdeli.
Určitě víc než tejden jsme to doma řešili. Furt dokola. Já bych to chtěla, ale je to hrozně drahý, ale líbilo by se mi to, ale je to hrozně drahý. Ale mohl bys na tom vařit i ty, ale je to hrozně drahý. Až jsem to prostě vyhodnotil tak, jak jsem to vyhodnotil. Že to bude fajn.
A doktorka, ač to má doma o týden dýl než my, tak v tom zatím udělala salát a těsto na pizzu, nebo co a jinak asi nic.
U nás to jede každej den i několikrát. Tonda si dělá mléčný rejže, Zdeňka vaří, peče, já si dělám nejméně saláty a vařím přílohy.
Protože ač se tím ten proces automatizuje, tak jednak musí mít člověk přece jen nějakej nápad, na co by měl chuť a musí si na to nakoupit.
Bez toho je to celkem k hovnu.
Umí to i takový ty pomalu tažený vývary, co se dělají celou noc. Nebo v tom Zdeňka dělala sous vide krůtí maso.
Jinak stran tý Cookidoo databáze. Je skvělý, jak se s ní dá pracovat. Lze filtrovat podle katergorie ( hlavní jídla, polévky, ryby, přílohy, dipy), podle ingrediencí, ale taky podle vyloučených ingrediencí. Podle obtížnosti, podle doby přípravy, podle počtu porcí, podle hodnocení, podle verze přístroje a taky podle regionu. My máme primárně zaškrtnutou Českou republiku, ale recepty jsou tam z celého světa.
http://monstersubaru.eu
https://www.instagram.com/vdc.monstersubaru/
Subaru Outback 3,0 H6 '01
Toyota Previa 4WD 2.4 ´97
https://www.instagram.com/vdc.monstersubaru/
Subaru Outback 3,0 H6 '01
Toyota Previa 4WD 2.4 ´97
- hamoun
- Člen_SubaruFanClubu
- Příspěvky: 19537
- Registrován: ned čer 12, 2011 9:16 pm
- Jméno a příjmení: Petr Hanek
- Bydliště: Kravaře
Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd...
hele .. je radost cist, ze kdyz uz to mate, ze to pouzivate naplno ... to je teda fajn a fakt palec nahoru! pecka!
škoda superb
ex WRX 2008
ex WRX 2008
- VDC
- Předseda klubu
- Příspěvky: 49487
- Registrován: ned črc 26, 2009 12:00 am
- Jméno a příjmení: Tomáš Vlasák
- Bydliště: Srázná 477/16a, Plzeň
- Kontaktovat uživatele:
Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd...
Určitě budu s radostí sdílet, co se s tím dá provádět.
http://monstersubaru.eu
https://www.instagram.com/vdc.monstersubaru/
Subaru Outback 3,0 H6 '01
Toyota Previa 4WD 2.4 ´97
https://www.instagram.com/vdc.monstersubaru/
Subaru Outback 3,0 H6 '01
Toyota Previa 4WD 2.4 ´97
- puschpull
- Závislý uživatel
- Příspěvky: 4085
- Registrován: pát dub 21, 2017 5:49 pm
- Jméno a příjmení: Petr Püschel
- Bydliště: Most, Korozluky
- Kontaktovat uživatele:
Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd...
určitě, myslím, že tu nejsem sám, koho také tato technika zajímá.
Subaru XV 2,0i Executive CVT (MY 2018)
Subaru Forester 2.0x SG (MY 2004)
Škoda Fabia Combi (2004)
Subaru Forester 2.0x SG (MY 2004)
Škoda Fabia Combi (2004)
- vita1kulisek
- Závislý uživatel
- Příspěvky: 2354
- Registrován: stř dub 13, 2016 9:18 pm
- Jméno a příjmení: Víťa Kulíšek
- Bydliště: Město Touškov 330 33
Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd...
Ty jo, elaborát jak od Šímy. Takže máte Thermomix TM6 od Vorwerku, ale ptám se, zdali se musí dokupovat nějaké to příslušenství, konkrétně škrabka na brambory, ta mne velmi interesuje. Půjdu do něj, Předsedo!VDC píše: ↑pon kvě 06, 2024 1:17 pm Petře ptal ses na horkovzdušnou fritézu. Máme nejméně 2 roky a používáme. Je to pecka. Používáme nejen jako fritézu, na smažení, ale třeba v tom rozpejkáme bagetky, ohřejváme některé věci místo v mikrovlnce.
Ad Termomix. Pořídili jsme si originál od Vorwerku TM6. https://www.vorwerk.cz/thermomix-tm6
Petře zjednodušeně by se to dalo nazvat chytrým hrncem. V té základně s velkým dotykovým displejem je zasunutá základní nádoba. V ní je sekací, hnětací, míchací nůž od Solingenu. Uvnitř nádoby je indukční ohřev a váha.
Funguje to tak, že si spustíš recept, který chceš připravovat a vede tě to krok po kroku, co tam přidat a kolik, ingredience si to váží, seká, míchá, vaří, restuje. Takže na konci ti z toho vypadne hotové skvělé jídlo. Součástí toho je varný košík, který se vkládá do hlavní nádoby a vaří se v něm v páře. A další patrová nádoba se může dát nahoru na tu hlavní nádobu a opět se v ní vaří v páře. Takže lze třeba v hlavní nádobě vařit omáčku a v té míse nahoře knedlíky.
Důvod, proč jsme si pořídili originál od Vorwerku a ne náhražku z Lidlu, od Compasu, Philipsu, nebo kohokoliv dalšího, kdo tenhle koncept okopíroval, je databáze receptů Cookidoo a její propojení s Termomixem. Funguje to tak, že si v té databázi vybereš recept třeba na mobilu, tabletu, nebo i na Termomixu samotném a jdeš vařit. Já si to většinou najdu na mobilu, prohlídnu suroviny a pošlu to do termomixu. Pro mě je to takhle komfortnější. Zdeňka si to hledá přímo. Ta databáze je průběžně laděná, aby to optimálně fungovalo. A je u každého receptu vidět, pro které typy Termomixů je to odladěné.
U těch kopií je buď nějaká jejich omezená databáze, nebo se hledají nějaký boční cesty, jak se dostat k té databázi Cookidoo. Ale my žádný takový řešení hledat nechtěli.
K přístroji jsme dostali ještě BT jehlu na pečení, to funguje tak, že jehla se senzorem je připojena přes BT k Termomixu a hlídá pečení. Takže třeba když Zdeňka dělala chleba, tak těsto umíchal termomix, nechala ho vykynout, pak do těsta píchla jehlu a termomix hlídá to pečení. A když je upečeno, tak to zahlásí.
Ty jednotlivý kroky v procesu vaření jsou zvukově signalizovány a bez obsluhy to nic nedělá. Takže se nestane, že člověk vyvaří vodu z brambor, něco spálí a podobně. Takže se u toho vaření dá dělat spoustu dalších věcí. Zdeňka u toho pere, uklízí, žehlí.
Vaří to rychle, všechno to probíhá jen v tom přístroji, takže člověk nezajebe nádobí, kastroly, mixéry. Plotnu jsme za ty 3 týdny, co to máme doma, v podstatě nezapnuli.
V databázi, když si vyberu jídlo, tak si ho můžu přidat do svého seznamu, začít ho hned vařit, přidat si ho do plánovače a taky odeslat do nákupního seznamu. V tom nákupním seznamu si Zdeňka odškrtá, co potřebuje koupit a pak už to akorát pošle do Rohlíku.
Primární důvod, proč jsme se rozhodli si to pořídit byl ten, že takhle jsem schopen a ochoten si uvařit. Ale taky to zvládne klidně Tonda. Doposud, když Zdeňka nestíhala uvařit, tak jsem si jel někam koupit nějakou hotovku. A to je dneska kilo pade. A když je to i pro mě i Tondu, tak je to 3 kila. Takže ušetřit těch 1100 na splátku přístroje takhle není žádnej problém.
Po dlouhé době jsme si vzali něco na splátky, protože pustit za to 36, to si nemůžu dovolit. Ale v tomhle případě mi ty splátky nevadí.
Víťa Kulíšek
Subaru Outback 2,5i, 124kW, 2022, Field
Subaru Impreza 2,0i, 115kW, 2018 Comfort
Subaru Forester 2.0i, 110kW, 2016 Comfort
Š100-120-Favorit- Lada 1300- Felicia-Fabia Combi-Rapid.
Subaru Impreza 2,0i, 115kW, 2018 Comfort
Subaru Forester 2.0i, 110kW, 2016 Comfort
Š100-120-Favorit- Lada 1300- Felicia-Fabia Combi-Rapid.
- vita1kulisek
- Závislý uživatel
- Příspěvky: 2354
- Registrován: stř dub 13, 2016 9:18 pm
- Jméno a příjmení: Víťa Kulíšek
- Bydliště: Město Touškov 330 33
Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd...
Nejlepší vtip letošního jara od Hamounka, hihihi
Víťa Kulíšek
Subaru Outback 2,5i, 124kW, 2022, Field
Subaru Impreza 2,0i, 115kW, 2018 Comfort
Subaru Forester 2.0i, 110kW, 2016 Comfort
Š100-120-Favorit- Lada 1300- Felicia-Fabia Combi-Rapid.
Subaru Impreza 2,0i, 115kW, 2018 Comfort
Subaru Forester 2.0i, 110kW, 2016 Comfort
Š100-120-Favorit- Lada 1300- Felicia-Fabia Combi-Rapid.
- Tsakabaru
- Člen_SubaruFanClubu
- Příspěvky: 4739
- Registrován: pon pro 06, 2021 6:11 pm
- Jméno a příjmení: Míla
- Bydliště: Sokolovsko
Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd...
horkovzduch fritezu jsem kupoval Lucce loni, a to je fakt supr vec
vyborny z toho byly i burty, kdyz je venku hnusne treba a neni na poradu dne vylet k tatkovi, kde bysme je spachali v krbu
taky jsem si rikal (jako uz mnohokrat ) "kam s tim v ty kuchyni zase" a "pracholap..." a nepotvrdilo se
casto sice jako spravna konzerva brblam, ale pak se ukaze, ze ty vymozenosti svoje klady maji a beru jako pozitivum, ze budou v baraku driv, nez budu delat novou kuchyn
vyborny z toho byly i burty, kdyz je venku hnusne treba a neni na poradu dne vylet k tatkovi, kde bysme je spachali v krbu
taky jsem si rikal (jako uz mnohokrat ) "kam s tim v ty kuchyni zase" a "pracholap..." a nepotvrdilo se
casto sice jako spravna konzerva brblam, ale pak se ukaze, ze ty vymozenosti svoje klady maji a beru jako pozitivum, ze budou v baraku driv, nez budu delat novou kuchyn
- hamoun
- Člen_SubaruFanClubu
- Příspěvky: 19537
- Registrován: ned čer 12, 2011 9:16 pm
- Jméno a příjmení: Petr Hanek
- Bydliště: Kravaře
Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd...
Zrovna buřty nejsou problém na kontaktním grilu ...
Ale teoreticky brambory, hranolky, kuřecí špalíky a podobné ptákoviny. Snad i prasečiny ...
Ale teoreticky brambory, hranolky, kuřecí špalíky a podobné ptákoviny. Snad i prasečiny ...
škoda superb
ex WRX 2008
ex WRX 2008
- Tsakabaru
- Člen_SubaruFanClubu
- Příspěvky: 4739
- Registrován: pon pro 06, 2021 6:11 pm
- Jméno a příjmení: Míla
- Bydliště: Sokolovsko
Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd...
tak k tomu je to tak nejak primo urcene
hranole su z teho dobre...
- Mira
- Závislý uživatel
- Příspěvky: 10668
- Registrován: úte srp 18, 2009 12:00 am
- Jméno a příjmení: Miroslav
- Bydliště: Poslední zatáčka před Vídní
Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd...
Na kontaktním grilu budou nejenom buřty mnohem lepší. Ono něco smažit a vařit je zásadní rozdíl. Zkuste si špekáček osmahnout nebo uvařit, kterej bude lepší.
Funguje ten vynález i jako papiňák?
Funguje ten vynález i jako papiňák?
Forester SG XT
ex Impreza 97 s baťohem
ex Impreza 97 s baťohem
- Omega23
- Vášnivý uživatel
- Příspěvky: 809
- Registrován: pon říj 22, 2018 6:45 pm
- Jméno a příjmení: Miloš Těsnohlídek
- Bydliště: Budweis Kančíkov
Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd...
Předsedo,kamarád to má doma taky a vím že to umí uvařit i dost dobrý vaječný koňak.
přepínám
přepínám
__________________
Forester 2.0D SJ 2015 MT
Legacy II BG 2,2 1994 MT
Ex.3 x Octavia 1,9TDI
Forester 2.0D SJ 2015 MT
Legacy II BG 2,2 1994 MT
Ex.3 x Octavia 1,9TDI