Stránka 1 z 3

Kovový pazvuk

Napsal: čtv kvě 27, 2021 11:49 am
od matescernoch
Zdravím,
už nějakou dobu se marně snažím odhalit příčinu příšerně otravného kovového zvuku, který jde za otáčkami, zní jako něco rotujícího uvolněného (nahrávka v příloze), děje se při provozní teplotě.
Jedná se o outback třetí generace z roku 2005, 2.5 123kw, čtyřkvaltový automat, najeto cca 206 tisíc km. Auto má za posledního čtvrt roku dvakrát propláchlý automat, vyměněné rozvody a tepelné štíty na výfuku jsme poklepem kontrolovali a nic nevypadá uvolněně nebo prorezle.
Kdyby někomu z vás přišel pazvuk povědomý, budu rád, už začínám být docela zoufalý :)

Re: Kovový pazvuk

Napsal: čtv kvě 27, 2021 12:04 pm
od podvlada
Ahoj a vítej :-)
Přičin kovovýho zvuku může být spousta, obvykle věci kolem výfuku, tepelný štíty, nebo samotný výfuk se může někde opírat, a případně může být třeba i nějaká uvolněná příčka v rezonátorech/tlumičích výfuku.
Ale ze záznamu spíš slyším jak kdyby něco vrzalo, to mi nepřijde na uvolněný kov... Jak jsou na tom řemeny a kladky kolem motoru? Alternátor, klimakompresor, servopumpa, a všechny kladky kolem? Zvlášť pokud to dělá zahřátý...
Můj H6 po zahřátí tak jako zvláštně "cvrliká". Těžko se to popisuje, ale tipuju taky nějakou kladku. Protože rozvody byly kontrolovaný nedávno před tím, než to začalo, stejně tak ventilový vůle...

Re: Kovový pazvuk

Napsal: čtv kvě 27, 2021 12:43 pm
od matescernoch
Děkuji :)
Před měsícem se měnila rozvodová sada s kladkami a i oba vnější řemeny (zapomněl jsem napsat, že na to nemá vliv zda běží či neběží klima). Následně zmizelo lehké povrzávání za studena, nicméně na tento pazvuk to nemělo sebemenší vliv.
Taky mi připadá, že zvuk jde někde spíš z prostřed auta než z motorového prostoru.

Re: Kovový pazvuk

Napsal: čtv kvě 27, 2021 1:06 pm
od matescernoch
Zde ještě jedna pozdější nahrávka v příloze :)

Re: Kovový pazvuk

Napsal: čtv kvě 27, 2021 1:10 pm
od StandaB
Ja teda neznam Outback, mam SF 92kw. Ale podle zvuku bych tipoval,zrovna jako Podvlada , na kladku od remenu. U mne to vrzalo podobne, a casem se to zhorsovalo az to jecelo, byla to kladka od remenu k altenatoru.(lozisko) Po vymene je leta klid. Posledni dobou uz si zase obcas kvikne, ale uz mam nahradni doma. V kazdem pripade si myslim ze to dela spis "prislusenstvi motoru", nez motor sam. :-) Nebo se ozve nekdo kdo pozna vic???

Re: Kovový pazvuk

Napsal: čtv kvě 27, 2021 1:53 pm
od františek1
No já v takovýchto případech se snažím co nejlépe najít místo zdroje zvuku. Takže jeden člověk šlape na plyn, druhý obchází auto a vyšetřuje, jestli pod kapotou, nebo od výfuku, nebo kde. To by mělo jít alespoň takňák zjistit ne, protože jinak to může být odkudkoliv.

Re: Kovový pazvuk

Napsal: čtv kvě 27, 2021 1:58 pm
od StandaB
frantisek 1, Presne tak. Sam nepoznas nic. :-)

Re: Kovový pazvuk

Napsal: čtv kvě 27, 2021 2:18 pm
od Vladimir_xh
Souhlas, chce to ve dvou a najít přibližný zdroj.
Na bližší určení následně používám "cikanský stetoskop" tj sluchátka a nějakou kovovou tyčku...

Re: Kovový pazvuk

Napsal: čtv kvě 27, 2021 2:30 pm
od matescernoch
Děkuju za odpovědi *_*=*_*
on ten zvuk je poměrně hlasitý, takže teoreticky by nebylo náročné ho lokalizovat, ALE bohužel jakmile na delší dobu zvolním jízdu nebo zaparkuju, tak do minuty odezní ::-((( nevím, jestli kvůli poklesu teploty dílů z vyšší na normální a díky tomu snížení pohyblivosti dílů, ale každopádně to dost ztěžuje bádání.
Už jsem jednou takto zbytečně vyhodil z okna patnáct set za "neprojevení závady při diagnostice" v autorizovaném servisu...

Re: Kovový pazvuk

Napsal: čtv kvě 27, 2021 2:32 pm
od matescernoch
Druhá nahrávka myslím víc napoví (nebo mě alespoň přijde konkrétnější)

Re: Kovový pazvuk

Napsal: čtv kvě 27, 2021 3:20 pm
od StandaB
Clovece, ta posledni nahravka je fakt konkretnejsi. Pri vyssich otackach je to pryc, pri volnobehu vic. Lehni pod auto a zkontroluj plechy kolem vyfuku. Tam neco vibruje. :-)

Re: Kovový pazvuk

Napsal: čtv kvě 27, 2021 6:27 pm
od petr
napínací kladka řemene k altíku to teda není ?

Re: Kovový pazvuk

Napsal: čtv kvě 27, 2021 7:21 pm
od StandaB
Asi ne, pise ze remeny a kladky menil, a je to slyset jako od prostredku auta?? :-/

Re: Kovový pazvuk

Napsal: čtv kvě 27, 2021 10:35 pm
od matescernoch
Jojo, když člověk stojí před dveřmi řidiče, tak mi připadá, že je to zhruba v té délce :)

Re: Kovový pazvuk

Napsal: čtv kvě 27, 2021 11:56 pm
od sima
Mě to furt přijde jako kladka, ložisko kladky, jak jinak :-/ už z prvního záznamu, komentáře níže jsem přitom nečetl. Může se stát, že je i nová kladka špatná. Nebo že by snad tohle popiskování+ "šelest" dohromady-pískání mohl dělat jen samotný řemen? To se mě nezdá. Nicméně nezdá se řemen volnější? Stejně mě to přijde furt ložisko kladky.