samočistící parní trouba
samočistící parní trouba
Rozbilo se mi sklo na staré troubě a strádající OSVČ se mi vysmáli, že za minimálně jak 2,5 litru bez materiálu vůbec nehodlají zvednou prdel. Přemýšlím teda spíš o nové a zaujalo mě, že prý mohou být samočistící (kata/pyro-litické). Nemáte (nebo spíš vaše ženy) s tím zkušenosti? Funguje to rozumně a dá se to doporučit?
A parní trouba smysl dává nebo je to nějaká ptákovina pro vegany?
A parní trouba smysl dává nebo je to nějaká ptákovina pro vegany?
- ybrcek
- Závislý uživatel
- Příspěvky: 5315
- Registrován: sob lis 12, 2016 8:54 pm
- Jméno a příjmení: Martin Vetyška
- Bydliště: Půlpánov u Štatlu
- Kontaktovat uživatele:
Re: samočistící parní trouba
kamarád koupil parní troubu v IKEA , 5 let záruka a je to přebrandovaný Elektrolux
jako ta pára má svoje výhody, a v Ikea za rozumnou cenu,
AEG a Miele jsou v cene ojetýho Suba
pro vegany to není , nejlíp z toho vychazí pečení masa, v páře se nevysušuje
jako ta pára má svoje výhody, a v Ikea za rozumnou cenu,
AEG a Miele jsou v cene ojetýho Suba
pro vegany to není , nejlíp z toho vychazí pečení masa, v páře se nevysušuje
AUDI quattro A6 Avant 2,7V6 TDI
ex Tribeca 3,6 H6
ex Forester 2,5 XT SG9
ex VeCe GTS 1,9CDTI
ex VeBe CC 2,5V6
ex Kadett GSi 2,0i
ex Škoda 100
ex Škoda 110R
http://www.drkteam.cz/team_member/martin-vetyska/
KTM 950 SuperEnduroR
ex Tribeca 3,6 H6
ex Forester 2,5 XT SG9
ex VeCe GTS 1,9CDTI
ex VeBe CC 2,5V6
ex Kadett GSi 2,0i
ex Škoda 100
ex Škoda 110R
http://www.drkteam.cz/team_member/martin-vetyska/
KTM 950 SuperEnduroR
- námořník
- Místopředseda klubu
- Příspěvky: 20664
- Registrován: sob zář 10, 2016 8:43 am
- Jméno a příjmení: Jiří Mareš
- Bydliště: Most
Re: samočistící parní trouba
Mám asi 10 let samočistící Siemens. Funguje to dobře.
Odesláno zmáčknutím tlačítka Odeslat
- alky
- Člen_SubaruFanClubu
- Příspěvky: 1257
- Registrován: úte srp 11, 2009 12:00 am
- Bydliště: býv. voj. výcvk. p. Ralsko
Re: samočistící parní trouba
Mamák cca 2 roky zpět v samočistící troubě nechala zmizet kuře. Pekáč zůstal, zbytky kuřete nežral ani pes. Proces čištění pokračoval i poté, co duchapřítomně vyhodila jističe od trouby.
Forester 2003 XT..starouš.. & Mazda CX 7 černej chrocht - alias Marabu and here comes: 2015 XT
- ybrcek
- Závislý uživatel
- Příspěvky: 5315
- Registrován: sob lis 12, 2016 8:54 pm
- Jméno a příjmení: Martin Vetyška
- Bydliště: Půlpánov u Štatlu
- Kontaktovat uživatele:
Re: samočistící parní trouba
ty pico to je příběh
nasmrdlany v NOTE 9
nasmrdlany v NOTE 9
AUDI quattro A6 Avant 2,7V6 TDI
ex Tribeca 3,6 H6
ex Forester 2,5 XT SG9
ex VeCe GTS 1,9CDTI
ex VeBe CC 2,5V6
ex Kadett GSi 2,0i
ex Škoda 100
ex Škoda 110R
http://www.drkteam.cz/team_member/martin-vetyska/
KTM 950 SuperEnduroR
ex Tribeca 3,6 H6
ex Forester 2,5 XT SG9
ex VeCe GTS 1,9CDTI
ex VeBe CC 2,5V6
ex Kadett GSi 2,0i
ex Škoda 100
ex Škoda 110R
http://www.drkteam.cz/team_member/martin-vetyska/
KTM 950 SuperEnduroR
-
- Člen_SubaruFanClubu
- Příspěvky: 24355
- Registrován: ned bře 15, 2015 12:03 am
- Jméno a příjmení: Radek- šíma
- Bydliště: Valašsko
Re: samočistící parní trouba
Forester 2.0 SG 2002
Citroen Saxo Twist 1.1 2000
bývalá stálice:Citroen Xantia 1.8 16V LPG 98
Citroen Saxo Twist 1.1 2000
bývalá stálice:Citroen Xantia 1.8 16V LPG 98
- námořník
- Místopředseda klubu
- Příspěvky: 20664
- Registrován: sob zář 10, 2016 8:43 am
- Jméno a příjmení: Jiří Mareš
- Bydliště: Most
Re: samočistící parní trouba
Odesláno zmáčknutím tlačítka Odeslat
- grftz
- Zkušený uživatel
- Příspěvky: 733
- Registrován: čtv říj 24, 2019 5:51 pm
- Jméno a příjmení: Karel
- Bydliště: na dohled Pálavy
Re: samočistící parní trouba
Není to úplně mimo, zítra z práce napíšu přesnější info / tipy
- grftz
- Zkušený uživatel
- Příspěvky: 733
- Registrován: čtv říj 24, 2019 5:51 pm
- Jméno a příjmení: Karel
- Bydliště: na dohled Pálavy
Re: samočistící parní trouba
Takže dobré ráno
Rozdělíme si to do tří sekcí:
1. Samočištění
1.a Opravdu samočistící je jen ta katalýza, kdy máš nějakou část vnitřku trouby se speciální povrchovou úpravou, na který se při každým zahřátí (pečení) bordel rozloží na prvočinitele a zmizí Jako jestli to neodporuje zákonu zachování hmoty a energie si nejsem úplně jistej, osobně zkušenost nemám, zprostředkovaně si to lidi chválí. Podle značky / modelu máš ten superpovrch na zadní stěně (tam to většinou začíná), přidává se strop, pak i komplet interiér.
1.b Zatraceně dobrá cesta je pyrolýza, ale na tu už musíš myslet. Je to speciální program, kdy v peci nemáš nic (ani kuře na zmizení ) - u některých musíš vyndat rošt a kolejničky, u některých ne, to je různý. No prostě tam nemáš nic a zapneš krematorium - trouba se ti nahřeje totálně na max, bývá nějakých 450-500°. Asi dvě hodiny do toho nehrabeš, abys to nevyvětral (dvířka se nahřejou na max 70 stupňů, tak hlídáš děcka, aby držely lepší distanc než normálně...) a když program skončí a pec vychladne, vezmeš vlhkej hadřík a vytřeš popílek, na kterej se ti změnily všechny bordely co byly uvnitř Spolehlivě troubu s touhle funkcí poznáš tak, že kolem dvířek nemá klasický gumový těsnění, ale takovej ocelovej splítanej provázek, kterej se nerozteče
1.c Bez nějakýho zažitýho jednoslovnýho vyjádření ještě existuje čištění párou - uděláš si v troubě teplou mlhu (vázaný na schopnost trouby být "parní"), necháš to tam nějakej čas působit a pak zas vezmeš hadřík a všecko vypucuješ. Ale pustí to celkem bez keců - vyzkoušeno
2. Pára
2.a Nejjednodušší řešení, kdy máš na dně trouby prohlubeň cca 1 cm do hloubky o průměru většího talíře, pod tím zvláštní topný těleso a když jdeš píct koláč, buchtu, rohlíky, chleba, ..., zapneš to těleso, hrkneš do dolíku hrnek vody a až se ti to odpaří, do tý jednorázový páry vrazíš pečivo. Líp to vyskočí, má to lepší kůrku a tak vůbec. To samý dělaly babičky (maminky, manželky, dle generace ), když si na plotýnce nahřály malej hrneček vody a do tý trouby ho normálně postavily společně s tím koláčem nebo čím. Celkem fajn systém - za pár korun rozumnej přínos, a přitom žádný extra kurvítko
2.b Přidaná pára - 25-80% vlhkost - nahoře na ovládacím panelu máš vyjížděcí (nebo vyndavací, dle modelu) nádržku na asi tři decky vody, a můžeš píct buď normálka nasucho, nebo s nějakým procentem páry. 25% je trochu lepší ekvivalent předchozího systému + se hodí na menší masa (kuře na prvočinitele atp.), zůstanou líp šťavnatý a přitom uděláš kůrčičku dle libosti. Vyzkoušeno souběžným pečením té samé kačeny v parní a neparní troubě - poznal jsem 50% jako druhý stupeň vlhkosti máš na velký kusy masa a ryby (u těch je i něco lepší než nic, ale tohle je ideálka), těch cca 80% na paštiky a podobný humory - ale tu nemám odzkoušenou.
2.c Plná pára - oproti bodu 2.b, který celý obsahuje, ti tohle řešení ještě dává možnost vařit ve 100% páře (max. teplota 100°). To už trochu zavání těma veganama, ale i na knedlíky se to hodí Někde mezi body 2.b a 2.c (dle výrobce) se navíc objevuje možnost "regenerace pokrmu" - ohřívání s párou kolem 50%, kdy nabereš na talíře večeři pro celou rodinu, co ti zbyla od včera, a za pět minut (doslova ) to máš ohřátý a neokoralý všecko zaraz - takže oproti mikrovlnce neztrácíš čas a můžete se do toho pusti všichni naraz
Celkově k páře - není to úplně od cesty, ty základnější řešení kolikrát dostaneš "v ceně", když chceš třeba troubu, co nemlátí se dvířkama, ale dovře se sama měkce. Ale je to technologie navíc, ne snad nespolehlivá (údobí dětských nemocí už to má chvíli za sebou), ale s nějakejma nárokama - občas je potřeba odvápnit, když pečeš s párou, tak máš pak vnitřek trouby vlhkej, tak to musíš nechat vyvětrat / otřít, a tak. Ale to by se dalo čekat
3. Tipy
Něco jako přehled mám teda jen o (případně prosím admina o zakrytí reklamy) AEG, Electrolux, Siemens, Bosch. Ale jako vzorek solidního mainstreamu by to mohlo posloužit
Co bych si troufl doporučit - Bosch HBG6750S1 , pyrolytické čištění, nemlátí dvířkama, bez páry. Electrolux 600 PRO SteamBake KODEC75X , přidaná pára, taky pyrolýza (velmi vzácná kombinace), navíc teplotní sonda (píchneš do masa a peče to, dokud ho nemáš akorát - super na nepřepečený šťavnatý pečínky) za fakt rozumný peníze. Eventuelně Electrolux 700 PRO SteamCrisp KOCDH71X , jako předchozí, ale umí vyšší páru a místo pyrolýzy má vodní čištění - o preferencích.
Případným dotazům jsem přístupný, pro Subaristy z Brna a okolí klidně osobně - aji s cenou občas umím zajímavý věci
Rozdělíme si to do tří sekcí:
1. Samočištění
1.a Opravdu samočistící je jen ta katalýza, kdy máš nějakou část vnitřku trouby se speciální povrchovou úpravou, na který se při každým zahřátí (pečení) bordel rozloží na prvočinitele a zmizí Jako jestli to neodporuje zákonu zachování hmoty a energie si nejsem úplně jistej, osobně zkušenost nemám, zprostředkovaně si to lidi chválí. Podle značky / modelu máš ten superpovrch na zadní stěně (tam to většinou začíná), přidává se strop, pak i komplet interiér.
1.b Zatraceně dobrá cesta je pyrolýza, ale na tu už musíš myslet. Je to speciální program, kdy v peci nemáš nic (ani kuře na zmizení ) - u některých musíš vyndat rošt a kolejničky, u některých ne, to je různý. No prostě tam nemáš nic a zapneš krematorium - trouba se ti nahřeje totálně na max, bývá nějakých 450-500°. Asi dvě hodiny do toho nehrabeš, abys to nevyvětral (dvířka se nahřejou na max 70 stupňů, tak hlídáš děcka, aby držely lepší distanc než normálně...) a když program skončí a pec vychladne, vezmeš vlhkej hadřík a vytřeš popílek, na kterej se ti změnily všechny bordely co byly uvnitř Spolehlivě troubu s touhle funkcí poznáš tak, že kolem dvířek nemá klasický gumový těsnění, ale takovej ocelovej splítanej provázek, kterej se nerozteče
1.c Bez nějakýho zažitýho jednoslovnýho vyjádření ještě existuje čištění párou - uděláš si v troubě teplou mlhu (vázaný na schopnost trouby být "parní"), necháš to tam nějakej čas působit a pak zas vezmeš hadřík a všecko vypucuješ. Ale pustí to celkem bez keců - vyzkoušeno
2. Pára
2.a Nejjednodušší řešení, kdy máš na dně trouby prohlubeň cca 1 cm do hloubky o průměru většího talíře, pod tím zvláštní topný těleso a když jdeš píct koláč, buchtu, rohlíky, chleba, ..., zapneš to těleso, hrkneš do dolíku hrnek vody a až se ti to odpaří, do tý jednorázový páry vrazíš pečivo. Líp to vyskočí, má to lepší kůrku a tak vůbec. To samý dělaly babičky (maminky, manželky, dle generace ), když si na plotýnce nahřály malej hrneček vody a do tý trouby ho normálně postavily společně s tím koláčem nebo čím. Celkem fajn systém - za pár korun rozumnej přínos, a přitom žádný extra kurvítko
2.b Přidaná pára - 25-80% vlhkost - nahoře na ovládacím panelu máš vyjížděcí (nebo vyndavací, dle modelu) nádržku na asi tři decky vody, a můžeš píct buď normálka nasucho, nebo s nějakým procentem páry. 25% je trochu lepší ekvivalent předchozího systému + se hodí na menší masa (kuře na prvočinitele atp.), zůstanou líp šťavnatý a přitom uděláš kůrčičku dle libosti. Vyzkoušeno souběžným pečením té samé kačeny v parní a neparní troubě - poznal jsem 50% jako druhý stupeň vlhkosti máš na velký kusy masa a ryby (u těch je i něco lepší než nic, ale tohle je ideálka), těch cca 80% na paštiky a podobný humory - ale tu nemám odzkoušenou.
2.c Plná pára - oproti bodu 2.b, který celý obsahuje, ti tohle řešení ještě dává možnost vařit ve 100% páře (max. teplota 100°). To už trochu zavání těma veganama, ale i na knedlíky se to hodí Někde mezi body 2.b a 2.c (dle výrobce) se navíc objevuje možnost "regenerace pokrmu" - ohřívání s párou kolem 50%, kdy nabereš na talíře večeři pro celou rodinu, co ti zbyla od včera, a za pět minut (doslova ) to máš ohřátý a neokoralý všecko zaraz - takže oproti mikrovlnce neztrácíš čas a můžete se do toho pusti všichni naraz
Celkově k páře - není to úplně od cesty, ty základnější řešení kolikrát dostaneš "v ceně", když chceš třeba troubu, co nemlátí se dvířkama, ale dovře se sama měkce. Ale je to technologie navíc, ne snad nespolehlivá (údobí dětských nemocí už to má chvíli za sebou), ale s nějakejma nárokama - občas je potřeba odvápnit, když pečeš s párou, tak máš pak vnitřek trouby vlhkej, tak to musíš nechat vyvětrat / otřít, a tak. Ale to by se dalo čekat
3. Tipy
Něco jako přehled mám teda jen o (případně prosím admina o zakrytí reklamy) AEG, Electrolux, Siemens, Bosch. Ale jako vzorek solidního mainstreamu by to mohlo posloužit
Co bych si troufl doporučit - Bosch HBG6750S1 , pyrolytické čištění, nemlátí dvířkama, bez páry. Electrolux 600 PRO SteamBake KODEC75X , přidaná pára, taky pyrolýza (velmi vzácná kombinace), navíc teplotní sonda (píchneš do masa a peče to, dokud ho nemáš akorát - super na nepřepečený šťavnatý pečínky) za fakt rozumný peníze. Eventuelně Electrolux 700 PRO SteamCrisp KOCDH71X , jako předchozí, ale umí vyšší páru a místo pyrolýzy má vodní čištění - o preferencích.
Případným dotazům jsem přístupný, pro Subaristy z Brna a okolí klidně osobně - aji s cenou občas umím zajímavý věci
Re: samočistící parní trouba
díky, díky. tolik sem toho o troubách ani nikdy vědět nechtěl
- hamoun
- Člen_SubaruFanClubu
- Příspěvky: 19169
- Registrován: ned čer 12, 2011 9:16 pm
- Jméno a příjmení: Petr Hanek
- Bydliště: Kravaře
Re: samočistící parní trouba
pecka info ! kdybych vybiral, tak mohutne cerpam
Odesláno pomocí Tapatalk
Odesláno pomocí Tapatalk
škoda superb
ex WRX 2008
ex WRX 2008
- ybrcek
- Závislý uživatel
- Příspěvky: 5315
- Registrován: sob lis 12, 2016 8:54 pm
- Jméno a příjmení: Martin Vetyška
- Bydliště: Půlpánov u Štatlu
- Kontaktovat uživatele:
Re: samočistící parní trouba
Parádní info!
nasmrdlany v NOTE 9
nasmrdlany v NOTE 9
AUDI quattro A6 Avant 2,7V6 TDI
ex Tribeca 3,6 H6
ex Forester 2,5 XT SG9
ex VeCe GTS 1,9CDTI
ex VeBe CC 2,5V6
ex Kadett GSi 2,0i
ex Škoda 100
ex Škoda 110R
http://www.drkteam.cz/team_member/martin-vetyska/
KTM 950 SuperEnduroR
ex Tribeca 3,6 H6
ex Forester 2,5 XT SG9
ex VeCe GTS 1,9CDTI
ex VeBe CC 2,5V6
ex Kadett GSi 2,0i
ex Škoda 100
ex Škoda 110R
http://www.drkteam.cz/team_member/martin-vetyska/
KTM 950 SuperEnduroR
Re: samočistící parní trouba
nám se líbí trouba, kde se vysune čelo i s roštama, tím pádem se dobře čistí ručně. Pyrolytické čistění jsme doma nikdy nepoužili. Akorát bych uvítal nějak vymyšlený odtah par do pryč.
IMPREZA 2,0i cvt sport MY18 naše dvanácté subaru
LEGACY kombi BPE H6 5AT MY2008 letní auto
Outback 2019 BS exec cvt 2,5i
93, RXL, LR series
LEGACY kombi BPE H6 5AT MY2008 letní auto
Outback 2019 BS exec cvt 2,5i
93, RXL, LR series
-
- Uživatel fóra
- Příspěvky: 93
- Registrován: pát led 04, 2013 5:51 pm
- Bydliště: mezi Plzní a Žatcem
- Kontaktovat uživatele:
Re: samočistící parní trouba
Ještě k té parní troubě, máme ji už asi 5 let a vyprofilovalo se to jako lepší zavařovací hrnec. Ohříváme stejně v mikrovlnce a maso stejně pečeme pomalu v klasické troube s horkovzduchem.
Ženský stejně chtějí jednoduchý ovládání =zapnuto a vypnuto. Zas takovej šlágr za ty peníze to není.
Ženský stejně chtějí jednoduchý ovládání =zapnuto a vypnuto. Zas takovej šlágr za ty peníze to není.
outback 3,6 R 2011
forestr 2,0 X 2004 LPG
ex outback 2,0 D 2010
ex outback 3,6 R 2012
forestr 2,0 X 2004 LPG
ex outback 2,0 D 2010
ex outback 3,6 R 2012
- Tomiq
- Vášnivý uživatel
- Příspěvky: 1489
- Registrován: pát říj 18, 2019 12:57 pm
- Jméno a příjmení: Tomáš P.
- Bydliště: Praha - Východ
Re: samočistící parní trouba
Máme teda úplně odlišnou zkušenost. Parní trouba je manželky nejmilejší a nejvíc používanej spotřebič. Je to super na všechno - pečivo, maso, zeleninu. Máme AEG BSE792320B a jediný co po roce používání - po opakovaném parním čištění jsem stejně koupil sprej na trouby a grily a je zase jako nováByv píše:Ještě k té parní troubě, máme ji už asi 5 let a vyprofilovalo se to jako lepší zavařovací hrnec. Ohříváme stejně v mikrovlnce a maso stejně pečeme pomalu v klasické troube s horkovzduchem.
Ženský stejně chtějí jednoduchý ovládání =zapnuto a vypnuto. Zas takovej šlágr za ty peníze to není.
Subaru Forester 2.0 MT 2006
ex Subaru Outback 2.5 MT 2002
ex Subaru Outback 2.5 MT 2002
ex Subaru Legacy 2.0 MT 1999
ex Subaru Outback 2.5 MT 2002
ex Subaru Outback 2.5 MT 2002
ex Subaru Legacy 2.0 MT 1999