Stránka 1 z 1

Pískající větrák

Napsal: pon led 11, 2016 12:18 pm
od 0ndr4
Zdravím,
rád bych se zeptal, zda jste se někdo někdy nesetkal s problémem "pískajícího větráku interiéru", konkrétně v mém případu v modelu Subaru Outback r.v. 2004 3.0 H6. Větrák je uložen pod přihrádkou spolujezdce. Auto jsem již koupil s tímto "pískáním" a myslel jsem, že jde jen o například o vadné ložisko větráku, podařilo se mi sehnat jiný funkční větrák (sice z bouraného auta, ale vždy fungoval normálně), bohužel to problém nevyřešilo a dělá to stále, dokonce ten "nový" větrák pískal ještě víc.

Do úschovny se mi podařilo nahrá dvě videa s problémem, který popisuji (jedno 8MB, druhé 4MB, nic velkého) - http://www.uschovna.cz/zasilka/HEYCUX8XRRYXUSC2-C5T . Pokud byste se měl někdo čas a chuť na to podívat a případně poradit, budu moc rád.

Díky všem za případnou aktivitu.
Ondra

Re: Pískající větrák

Napsal: pon led 11, 2016 12:43 pm
od VDC
Vítej Ondro, smazal jsem ti to duplicitní vlákno. První 3 příspěvky nového uživatele schvaluje moderátor, je to ochrana proti spamu. Tak buď trpělivý... ;-)

Re: Pískající větrák

Napsal: pon led 11, 2016 1:19 pm
od merlin
To mi je povedomé - kedysi som sem o tom písal, ale ten príspevok asi niekde zmizol či zapadol.

V skratke, skontroluj krabičku, ktorá vetrák ovláda, na druhom konci drôtu. IMHO máš celkom slušnú šancu, že keď ju otvoríš, tak na plošňáku nájdeš nafúknutý kondík od vlhkosti, ktorá sa kondenzuje zrovna v mieste, kde tá krabička sedí. Rezonančný obvod v praxi - píska to na opačnom konci, než kde je problém. :845:

Tiež som kupoval vetrák, ale nový, takže šiel vrátiť :811:

Re: Pískající větrák

Napsal: pon led 11, 2016 1:31 pm
od 0ndr4
Předsedo, díky za smazání, já jsem to omylem odeslal dvakrát :) ... Merline, díky za tip, hned se zajdu podívat. Bohužel pro mne to tedy teď znamená oddělání přihrádky spolujezdce, protože ten druhej konec drátu směřuje právě někam tam za ní ... Vyzkouším a ozvu se. Díky.

Re: Pískající větrák

Napsal: pon led 11, 2016 1:31 pm
od yeti
Manželce na foresterovi taky píská. Ale jen někdy. Pomůže větřáček na chvíli vypnout (tak 1-2 jízdy) a po opětovném zapnutí se už neozývá. Vydrží to nepískat docela dlouho.

Re: Pískající větrák

Napsal: úte led 12, 2016 11:06 am
od 0ndr4
Yeti, tak to bohužel u mne takhle nefunguje, to jsem zkoušel na různě dlouhou dobu vypínat, ale vždycky to píská - teda kromě maximálního stupně, což je slyšet i na tom videu, který jsem nahořel nahrál do odkazu.

Kamarád mi vyčetl na různých fórech, že bývá problém někdy v rezistoru, co je u větráku, tak jsem se na něj podíval a vyndal jsem ho, připadá mi ale v pořádku - jde o to, že na maximální otáčky větrák nepíská, zato na stupně 1-4 ano, protože to patrně prochází tím rezistorem (moje úroveň elektrikařiny je asi tak 1/10 :) ). Potom, co jsem ho ale vyndal a zjistil, že s ním (na můj pohled) nic není, tak netuším - nebo by to mohlo být pod tím žebrováním?

Merline, jinak jak jsi mluvil o tom "druhým konci kabelu", nemáš představu, kam to zhruba vede na tý straně spolujezdce, nebo kde bylo v tvým případě či jak ta "krabička na druhým straně větráku" vypadá? Mě se těch pár kabílků z větráku ztrácí jakoby za něj a pak už vůbec netuším, kam míří, to bych musel rozebrat absolutně celý, abych to vysledoval, a to bohužel v místních podmínkách, kde parkuju, není možný ..

Díky za další případný tipy a rady ..

Re: Pískající větrák

Napsal: úte led 12, 2016 3:22 pm
od 0ndr4
Tak jsem ještě rozdělal nakonec i ten rezistor a ejhle, něco tam na mne nehezkýho vykouklo. Myslím, že to nakonec asi bude ono - takže teď buď najít někoho, kdo mi to přepájí, nebo koupit novej. Každopádně myslím, že by to mohl být ten problém, proč větrák píská na 4 chody a na 5 je OK ...

Re: Pískající větrák

Napsal: úte led 12, 2016 3:49 pm
od sima
Co tam na tebe vykouklo?Já na to blbě vidím,vidím tam jen nějaký kondík či co,co je s ním,je to tam nějaké připálené,nebo se mě to zdá?Nafouklý ho taky nevidím...či jen špatný spoj?

Re: Pískající větrák

Napsal: úte led 12, 2016 3:58 pm
od 0ndr4
Omlouvám se, je to focený na telefon, takže kvalita fotek nic moc. Mezi tím tišťákem a kondíkem je spoj "zkorodovaný" nebo "zoxidovaný" nebo já nevím, jak bych to měl říct - kolem něj bylo něco jako taková "žlutá pryskyřice" na spoji (budu muset zkonzultovat s elektrikářema přesnou terminologii :-D ) ... Zkusil jsem nahrát ještě fotku v lepším rozlišení ..

Re: Pískající větrák

Napsal: úte led 12, 2016 4:02 pm
od 2.0XT
Prepajis za novej kondik za 5kc a je opraveno :)

Odesláno z mého MX4 pomocí Tapatalk

Re: Pískající větrák

Napsal: úte led 12, 2016 4:17 pm
od sima
Jj už je to vidět,to si tam jen vytekl krapet kondík,jak to tak vypadá :-)Super,že jsi na to přišel,já bych ti to přepájel :-) ale tohle ti udělá kdekdo.