Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd...

Odpovědět
Cheza
Vášnivý uživatel
Vášnivý uživatel
Příspěvky: 1234
Registrován: úte úno 14, 2017 10:32 am

Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd...

Příspěvek od Cheza »

Některé mořské potvory jsou luxusní, něco z historie.
Tatarák taky můžu, ale jen klasickej hovězí. Pominu-li, že chuťově se hovězímu nevyrovná, tak rybám v syrovém stavu moc nevěřím. A když jsem jednou při porcování tresky našel asi 5cm červa, tak mě to jen utvrdilo 🙂
Přílohy
DSC_0273.JPG
DSC_0228.JPG
Subaru Impreza WRX MY 2008
Levis29
Uživatel fóra
Uživatel fóra
Příspěvky: 205
Registrován: čtv srp 26, 2021 11:34 am
Bydliště: Opava

Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd...

Příspěvek od Levis29 »

Tatarák dělám z uzeného lososa, nemusím se bát dát to návštěvě a taky nám to víc chutná.
Zkoušel sen ho i z marinovaného lososa vlastní výroby (gravlax), taky výborná alternativa
Uživatelský avatar
puschpull
Závislý uživatel
Závislý uživatel
Příspěvky: 3931
Registrován: pát dub 21, 2017 5:49 pm
Jméno a příjmení: Petr Püschel
Bydliště: Most, Korozluky
Kontaktovat uživatele:

Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd...

Příspěvek od puschpull »

Tatarák nedělám z tresky, ale výhradně z chlazeného lososa. Samozřejmě během přápravy ochutnám. Ten syrový losos je velmi lahodný. Ochutím vždy jen trochou bazalky a pokapu citrónem. K tomu do křupava rozpečenou bagetku ...
:-)
Subaru XV 2,0i Executive CVT (MY 2018)
Subaru Forester 2.0x SG (MY 2004)
Škoda Fabia Combi (2004)
Uživatelský avatar
vita1kulisek
Závislý uživatel
Závislý uživatel
Příspěvky: 2304
Registrován: stř dub 13, 2016 9:18 pm
Jméno a příjmení: Víťa Kulíšek
Bydliště: Město Touškov 330 33

Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd...

Příspěvek od vita1kulisek »

Tatarák mám rád klasický škrabaný z kvalitní zadní hověziny. Dochutím si sám z ingrediencí dodaných u masa. Je to obrovská bašta! Z ryby jsem nikdy neochutnal, asi jsem o hodně přišel, ryby mám moc rád. Jen ty potvory ne, to fakt nikdy, tfuj! ,,|,, (>_<) ,,|,,
Víťa Kulíšek
Subaru Outback 2,5i, 124kW, 2022, Field
Subaru Impreza 2,0i, 115kW, 2018 Comfort
Subaru Forester 2.0i, 110kW, 2016 Comfort
Š100-120-Favorit- Lada 1300- Felicia-Fabia Combi-Rapid.
[WINNER]
Uživatelský avatar
hamoun
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu
Příspěvky: 19169
Registrován: ned čer 12, 2011 9:16 pm
Jméno a příjmení: Petr Hanek
Bydliště: Kravaře

Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd...

Příspěvek od hamoun »

Dostal jsem na stůl snídani ..
Opět připravil Niky :)

luxusní to bylo :)

Obrázek
škoda superb
ex WRX 2008
Uživatelský avatar
vita1kulisek
Závislý uživatel
Závislý uživatel
Příspěvky: 2304
Registrován: stř dub 13, 2016 9:18 pm
Jméno a příjmení: Víťa Kulíšek
Bydliště: Město Touškov 330 33

Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd...

Příspěvek od vita1kulisek »

To je snídaně pro Hamouna? Chachacha, tak leda pro dvoutýdenního Hamounečka.. 😅😅😅
Víťa Kulíšek
Subaru Outback 2,5i, 124kW, 2022, Field
Subaru Impreza 2,0i, 115kW, 2018 Comfort
Subaru Forester 2.0i, 110kW, 2016 Comfort
Š100-120-Favorit- Lada 1300- Felicia-Fabia Combi-Rapid.
[WINNER]
Uživatelský avatar
hamoun
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu
Příspěvky: 19169
Registrován: ned čer 12, 2011 9:16 pm
Jméno a příjmení: Petr Hanek
Bydliště: Kravaře

Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd...

Příspěvek od hamoun »

Jasně! Já bych si to dělal sám bez toustů... a bez salámu ...
Jen trochu špeku a 3 vajca :)
škoda superb
ex WRX 2008
Cheza
Vášnivý uživatel
Vášnivý uživatel
Příspěvky: 1234
Registrován: úte úno 14, 2017 10:32 am

Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd...

Příspěvek od Cheza »

puschpull píše: sob bře 09, 2024 8:50 am Tatarák nedělám z tresky, ale výhradně z chlazeného lososa. Samozřejmě během přápravy ochutnám. Ten syrový losos je velmi lahodný. Ochutím vždy jen trochou bazalky a pokapu citrónem. K tomu do křupava rozpečenou bagetku ...
:-)
Jde o to, že obecně mají ryby spoustu parazitů, nejen tresky.
https://zpravy.aktualne.cz/domaci/cesti ... 590604f2e/
Subaru Impreza WRX MY 2008
Uživatelský avatar
puschpull
Závislý uživatel
Závislý uživatel
Příspěvky: 3931
Registrován: pát dub 21, 2017 5:49 pm
Jméno a příjmení: Petr Püschel
Bydliště: Most, Korozluky
Kontaktovat uživatele:

Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd...

Příspěvek od puschpull »

Cheza píše: sob bře 09, 2024 1:21 pm Jde o to, že obecně mají ryby spoustu parazitů, nejen tresky.
https://zpravy.aktualne.cz/domaci/cesti ... 590604f2e/
Zmiňovaný druh tasemnice je u lososů viditelný i bez mikroskopů a speciálních zařízení. "Tenhle konkrétní parazit se vyskytuje ve svalovině. V tenkém plátku masa je tak vidět pouhým okem," popsal Kuchta s tím, že se Češi nemusejí bát ani konzumace sushi, které je u nás většinou z atlantského lososa nebo z ryb pocházejících z chovu, kde se parazit nevyskytuje.

No jo no. To by se člověk mohl bát všeho. :-)
Subaru XV 2,0i Executive CVT (MY 2018)
Subaru Forester 2.0x SG (MY 2004)
Škoda Fabia Combi (2004)
Uživatelský avatar
Mareka
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu
Příspěvky: 2591
Registrován: čtv bře 24, 2011 8:25 pm
Jméno a příjmení: Marek
Bydliště: Ostrava

Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd...

Příspěvek od Mareka »

Tatarák z lososa se dá zakápnout trochou vysokoprocentního alkoholu bez chuti.
Zabije to parazity, pomůže zvýraznit/uvolnit chuť.... a když se dá alkoholu víc, je z toho i digestiv. :-)
Forester XT 2.5 EcuTek 1 (06), ex Forester XT 2.0 EcuTek 2 (02), Forester 2.0 (99)
Goba
Vášnivý uživatel
Vášnivý uživatel
Příspěvky: 1416
Registrován: pon kvě 28, 2018 11:07 am
Jméno a příjmení: Petr Gobernac
Bydliště: Pardubice

Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd...

Příspěvek od Goba »

Docela dobrej losos je naložit Gravelax, sul a cukr 1:1 na 2 dny v lednici, dvoufazove za den to sleju a novej zásyp.
Opravdu to docela chutná podobně, jak ten uzenej, tenké plátky na bagetku paráda.
Další pozitivum, v lednici to vydrží určitě týden, testoval jsem kus tam nechat
Forester SJ 2.0iCVT 2016
X-Trail T31 2.0Dci 2010
sima
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu
Příspěvky: 24354
Registrován: ned bře 15, 2015 12:03 am
Jméno a příjmení: Radek- šíma
Bydliště: Valašsko

Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd...

Příspěvek od sima »

hamoun píše: sob bře 09, 2024 9:27 am Dostal jsem na stůl snídani ..
Opět připravil Niky :)

luxusní to bylo :)

Tj snídaně! a od syna :-) ! Měl jsi úplně stejnou jako si dnes připravila má žena, jen chleba byl teda klasický a moc dobrý. Vůbec chleba si vybíráme (doma nepečem) a kupujem jen ty nejlepší v jedné malé spešl prodejničce zde. Mají tam obrovský výběr pečiva, hlavně teda taky ty chleby, chléb je opravdu boží dar, když je dobrý jak se dělával kdysi, tak se dá jíst sám a je pomalu škoda ho kolikrát něčím jiným kazit.
Díťa včera v noci zkusila roládu z krůtích prs trochu jinak, smíchala dva recepty, nádivka- mozzarella, sušená rajčata, bazalka, česnek... taky trošku toho výpečku chuti rajčat a směsky výše jmenovaného- rozmixovat a do pekáče. Před pečením to vypadalo zajímavě :-D
Fantastické! Díťa chtěla upéct brambory, takové větší měsíčky, bez koření, jen sůl, ale já si smyslel, že k tak chuťově nabušené sekané bude lepší "obyč" br. kaše, vyváží lépe ty chutě a taky že jo.
Dávám k dobru víc fotek sekané, jak se v čase vybarvovala :-)
Včera v noci ještě prvně tento dezert, vím, že tu věčně chválím kde co, ale pánové a dámy tohle musím říct, je jedna z nej věcí co jsem kdy jedl, ne-li úplně nejlepší, těžko už pak hodnotit úplnéVIP :-)
Spodek, základna těsto, jak jinak, výplň tvaroh a další věci, moc fajnově tomu všemu dodala vyjímečnou chuť a šmrnc skořicová poleva, opravdu fantazie!!! :-)
K tatarákům nemám co říct, bo je nepožívám, v žádné formě :-| :-)
Přílohy
IMG_20240308_233408.jpg
IMG-20240308-WA0004.jpg
IMG_20240309_172801.jpg
IMG-20240308-WA0006.jpg
IMG-20240309-WA0001.jpg
IMG_20240308_215253.jpg
IMG_20240308_233414.jpg
Forester 2.0 SG 2002
Citroen Saxo Twist 1.1 2000
bývalá stálice:Citroen Xantia 1.8 16V LPG 98
Avis
Zkušený uživatel
Zkušený uživatel
Příspěvky: 259
Registrován: stř čer 05, 2019 8:49 am
Jméno a příjmení: Iva Svobodová
Bydliště: Praha

Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd...

Příspěvek od Avis »

Goba píše: sob bře 09, 2024 5:47 pm Docela dobrej losos je naložit Gravelax, sul a cukr 1:1 na 2 dny v lednici, dvoufazove za den to sleju a novej zásyp.
Opravdu to docela chutná podobně, jak ten uzenej, tenké plátky na bagetku paráda.
Další pozitivum, v lednici to vydrží určitě týden, testoval jsem kus tam nechat
Přidávám ještě čerstvý kopr a petř. Je to mňamka krájet potom tenoučké plátky a obložit jimi žitný chléb a pocákat to olejovo hořčičnou zálivkou.
Inspirace https://www.skandinavskydum.cz/marinova ... u-omackou/
Subaru Outback 2.5i 2018 129kW CVT
Uživatelský avatar
vita1kulisek
Závislý uživatel
Závislý uživatel
Příspěvky: 2304
Registrován: stř dub 13, 2016 9:18 pm
Jméno a příjmení: Víťa Kulíšek
Bydliště: Město Touškov 330 33

Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd...

Příspěvek od vita1kulisek »

Co to zde vidí orlí zrak můj? No hrozinky v náplni sekačky přec! Gratuluji Radku k tvému kulinářskému úspěchu. Až se hutně posilníš, vyjdi za chaloupku ven a spusť echt valašské halekačky.
Už jsem se naučil žít s tím, že znám od tebe jen zákazy, příkazy a rozkazy. Ale teď jedeš zdatně do plusu s těmi hrozinkami v sekajdě. Super, dada 👍
Víťa Kulíšek
Subaru Outback 2,5i, 124kW, 2022, Field
Subaru Impreza 2,0i, 115kW, 2018 Comfort
Subaru Forester 2.0i, 110kW, 2016 Comfort
Š100-120-Favorit- Lada 1300- Felicia-Fabia Combi-Rapid.
[WINNER]
sima
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu
Příspěvky: 24354
Registrován: ned bře 15, 2015 12:03 am
Jméno a příjmení: Radek- šíma
Bydliště: Valašsko

Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd...

Příspěvek od sima »

Ten orlí zrak je nějakého vetchého orla ;-D ;)
Forester 2.0 SG 2002
Citroen Saxo Twist 1.1 2000
bývalá stálice:Citroen Xantia 1.8 16V LPG 98
Odpovědět

Zpět na „Dům, dílna, zahrada“