Gaziho zápisky z Turecka

Vše o cestování, expedicích a výletech. Tipy na cesty, záznamy z expedic, deníčky cestovatelů, zážitky z cest. Zkrátka vše na jednom místě.
gazi
Uživatel fóra
Uživatel fóra
Příspěvky: 174
Registrován: stř úno 25, 2015 10:17 pm

Gaziho zápisky z Turecka

Příspěvek od gazi »

Přemýšlím, kde začít s popisem cestování v Turecku. Než na to příjdu, rozhodl jsem popsat moje zkušenosti se servisem Subaru v Turecku, potažmo autoservisy v Turecku obecně. Asi to bude trošku delší, takže prosím quicklyho, aby tento text případně vložil do jiného/nového vlákna.

Na úvod je třeba vysvětlit, že Turci obecně jsou velmi přátelský a družný národ ochotný pomoci komukoliv v jakékoliv situaci. A to nejen neznámému Turkovi, ale i cizinci. Žádná situace není bezvýchodná a nic není problém, zejména pokud jde o technická řešení. Jestliže se o Češích říká, že mají zlatý ručičky, tak ty turecké jsou asi z kovu nižší hodnoty. Nicméně i tato provizorní a ne vždy stoprocentně bezpečná řešení uvítáte, když máte problém daleko od civilizace
Když jsem si auto přivezl k dealerovi, aby mi ho oficiálně předal :655: vezl jsem sebou už i přidělené spz. Servismani vzali auto umýt a já je požádal, o rámečky ke značkám. Jasně, že máme, a hned se nabídli, že je přidělají. Bohužel, nerozpoznal jsem žádný úskok, a tak jsem je to nechal udělat. Říkal jsem si, že na tom není co zkazit. Mělo mi být podezřelé už to, jak dlouho na to hledali nářadí. Nejdřív se objevil technik s kastlem na nářadí a zase zmizel. Pak se objevil jiný s rámečky a přišel i třetí, kibic z ochranky. A začaly se dít věci.
Protože jsem stále netušil zradu a ukolébán nečinností a snadností úkolu, vzdálil jsem se od nově nabytého auta. Zpět mě přivolal až zvuk vrtačky, která do nárazníku vyvrtala díru tak, aby souhlasila s roztečí otvorů v rámečku. Turky nenapadlo, že i když rozteče v nárazníku a rámečku jsou sice různé, rámeček sám je natolik perforovaný, že se dá přichytit i mimo díru. :839: Na přidělání zadní SPZ jsem jim vrtačku už zakázal a dohlížel na ně.
Na závěr musím dodat, že celé to prováděli ve třech lidech a stejně obě SPZ byly připevněné nakřivo. :713:
Vzhledem k tomu, že jsem v Subaru v Ankaře byl potom už jen na dvou předepsaných servisních prohlídkách, byl jsem dalších dramat ušetřen. Abych ale jen nekritizoval, musím přiznat, že vždy v servisu, nejen v Subaru, auto umyli a to včetně motoru.
Krom subaru servisu jsem byl párkrát i v autorizovaném servisu škoda. Jednou u superbu odešel motorek u jednoho ze dvou větráku před chladičem. V depu sice rychle sundali masku a motorek vyměnili, nárazník už jim zpět nasadit nešel. Po půl hodině následovala moje stížnost u přejímacího technika, který na úkon přiděli dalšího servisáka. Pak to teda nějak nasadili, ale nelícovalo to, takže při cestě do ČR jsem to v servisu musel nechat udělat znova.

Od prosince 2012 tureckým řidičům přibyla nová zákonná povinnost, a to zimní obutí pro jejich miláčky. Je sice s podivem, že se v Ankaře a okolí většinou celoročně jezdilo na letních gumách, přestože město samo leží 900 metrů nad mořem. A když přišel sníh, nebyli zaskočeni pouze silničáři, ale i řidiči. Ankara je navíc město, kde jsou ulice dlouhé a prudké z kopce i do kopce. Běžně se tak stává, že jak začne padat sníh, kolabuje doprava. Opět ale musím dodat, že turecký vozový park obecně tvoří letitá auta, a mít dvě sady pneumatik je pro většinu majitelů aut luxus, který si nemohou dovolit.
Například několik málo movitějších řidičů taxi, ale i jiných, na zimu nasazují pneumatiky s hroty. Což by ještě šlo pochopit, kdyby s nimi ovšem nejezdili ještě i dávno potom, co sníh dávno slezl.
Běžně se nám stávalo, že když jsme auto nechali přezout, pneu nám hustili nejen bez znalosti tlaků, ale i kompresorem bez manometru. Když se to stalo porvé, říkal jsem, že pomocník gumaře kola asi obejde a změří ručním měřákem. Když se tak nestalo, zaplatil jsem, sedl do auta a popojel do kilometr vzdálené Shellky a tlaky upravil sám. Nikoho už, myslím, nepřekvapí, že některé pneu byly výrazně podhuštěné a jiné zase značně přehuštěné.

Jak jsem ale napsal v úvodu, Turci jsou velice ochotní, jen se ta jejich ochota musí stále hlídat a usměrňovat :-)

Pokračování zase někdy příště.
Subaru Outback 2.0D, r.v. 2011 MY2012
Uživatelský avatar
Traveller
Závislý uživatel
Závislý uživatel
Příspěvky: 11918
Registrován: pát kvě 30, 2014 8:04 am
Jméno a příjmení: Jirka
Bydliště: Česká Třebová

Re: Gaziho zápisky z Turecka

Příspěvek od Traveller »

Poučné čtení, kdybychom do Turecka někdy zavítali. :supeer: :diky:
WRX STI MY2016
Ex: Subaru Forester SJ 2.0i, stříbrný s fofr-klackem.
Uživatelský avatar
kiti
Závislý uživatel
Závislý uživatel
Příspěvky: 3387
Registrován: pát kvě 18, 2012 7:12 pm
Jméno a příjmení: Květoš
Bydliště: Brno-venkov

Re: Gaziho zápisky z Turecka

Příspěvek od kiti »

Gazi

super už se těším na další "pohadku". Je to pecka čist zápisky našich cestovatelů bo do tak vzdálenych destinací se dokud jsou mazlíci se nikdy nepodivam. Já jsem spíš na to cestování po Evropě a to ještě té obydlenějši části.
Forester 2,5 XT 2010 manuál
alman
Zkušený uživatel
Zkušený uživatel
Příspěvky: 336
Registrován: stř bře 09, 2011 8:51 pm
Jméno a příjmení: Ales Novák
Bydliště: u Kladna

Re: Gaziho zápisky z Turecka

Příspěvek od alman »

Zdravím Gazi,

jen ze zvědavosti, kdysi jsem v Turecku pracoval a místňáci popisovali cenu aut jako naprosto šílenou kvůli daním. Ceny benzínu jsem viděl a nestačil se divit... Tak mi přišlo, že koupit auto v Turecku pro nás nemá smysl. Nebo jako diplomat ses nějak mohl těm daním vyhnout?

Aleš
Subaru Outback 2.5i MY16
spotreby.cz
gazi
Uživatel fóra
Uživatel fóra
Příspěvky: 174
Registrován: stř úno 25, 2015 10:17 pm

Re: Gaziho zápisky z Turecka

Příspěvek od gazi »

ahoj aleši, na auta, benzin (a phm obecně) a alkohol a cigarety (jako zdravi škodlivé věci) je v TR uvalena, kromě jiných daní, ještě zvláštní spotřební daň, která z těchto už tak drahých produktů dělá produktu ještě dražší. V podstatě taková daň z luxusu.
u aut je dáno jednak značkou plus objemem válců. Takže BMW, AUDI, MB budou dražší než FORD, RENAULT.. a navíc tedy čím vyšší objem, tím víc. V praxi potom třeba bavorák, který by v ČR stál 1M Kč, by v TR vyšel v přepočtu na 2M Kč. A čím vyšší objem, tak ten násobek vůči ceně v ČR by byl větší.
Já jsem platil cenu osvobozenou od DPH a OTV (to je ta zvláštní daň). Což cenu ve výsledku snížilo v přepočtu na koruny téměř o třetinu. :supeer:
A s phm je to podobné. Ceny benzínu a nafty jsou v TR nejdražší v Evropě, protože Turci více než 90 procent spotřeby ropy i plynu dováží. Takže cena vychází, opět v přepočtu, na cca 45 Kč. Rozdíl mezi cenou nafty a benzínu byl minimální. A oslabení liry vůči dolaru v loňském roce litr phm ještě zdražilo. Ale kolik je aktuální cena, to nevím
Subaru Outback 2.0D, r.v. 2011 MY2012
gazi
Uživatel fóra
Uživatel fóra
Příspěvky: 174
Registrován: stř úno 25, 2015 10:17 pm

Re: Gaziho zápisky z Turecka

Příspěvek od gazi »

Je mi jasné, že autem do Turecka se rozhodne cestovat máloktetrý Čech (ale jsou i tací), ale přesto by pro národ cestovatelský mohlo být zajímavých pár slov o cestování autem v zemi potomků Ataturkových.

Pro Turky, pokud jde o cestování, je charakteristické, že pokud to jde, neudělají zbytečný krok pěšky. Což je pochopitelné, jde-li o meziměstské cestování. Ve městech, naopak, je tato vášeň či lenost příčinou (nikoliv jedinou) dopravních špuntů. V praxi to vypadá tak, že si mávnete na taxíka, necháte se popovézt 200 metrů a zase vystoupíte. Není to sice nejčastější jev, ale využívají jej zejména starší ženy při nakupování.

Pokud jedete z bodu A do bodu B a nechcete zbytečně utrácet, naskočíte do dolmuše. To je takový minibus pro 10-15 osob, kterých jezdí po tureckých městech tisíce a jehož cena ještě nedávno byla v přepočtu cca 15 korun za jízdu. To znamená, ať jste jeli přes celé město, nebo jen třeba pět set metrů. Dolmuš staví na požádání, a chcete-li, zastaví vám třeba uprostřed křižovatky. Nepátrejte po tom, jestli je to bezpečné. Klient chce vystoupit, tak proč mu nevyhovět. Protože řidič zastaví na pokyn, jezdí stylem brzda-plyn. Právě jízda autem za tímto prostředkem skrývá nebezpečí v tom, že řidič dolmuše to zašlápne kdykoliv a kdekoliv a bez toho, aby předem dal znamení.
Tudíž ti co mají slabý žaludek, ať si vezmou radši taxíka. Taxi je dražší způsob dopravy, ale i tak v Turecku stojí cesta zhruba polovinu toho, co v Praze.

Dalším charakteristickým znakem pro turecké řidiče, nejen taxíků, je pravidlo “kde je vůle, tam je cesta”. To se projevuje zejména v jednosměrných komunikacích, kde naprosto běžně jezdí oběma směry. Přestože mě to příjde nečestné a nesportovní, i já jsem si toto pravidlo osvojil a pravidelně používal, neb to urychlí cestování.
Ankara je velká a je celkem běžné, že řidič taxi zná svoji čtvrt, ale dál ve městě to nezná a musíte ho navigovat. Takhle jsem jednou taxikáře donavigoval až k jednosměrce a dále v protisměru. Taxikář se zarazil, a poukázal nato, že je to jednosměrka. Já na to, že takhle tady jezdí všichni. Taxikář ale hrdě řekl: "já ne"! Až jsem se zastyděl, a jeli jsme jinudy

Dalším aplikovaným pořekadlem v turecké dopravě je, že drzé čelo je lepší než poplužní dvůr. Kdo se bojí vjet na hlavní, má smůlu a nikam se nedostane. Čumák musíte strčit všude, abyste se pohnuli vpřed. Při vjezdu z vedlejší, v zácpě, všude.
Někteří řidiči absolutně nemají odhad. Jedete ve městě po hlavní, padesátkou, a už na dvěstě metrů před vámi vidíte, jak z vedlejší se chystá vjet na hlavní auto. Z dálky už vidíté, jak onen řidič neklidně a nerozhodně poskakuje víc a víc do křižovatky, aby nakonec dvacet metrů před vámi vjel do cesty. I když počítáte s variantou, že vám tam vjede, stejně si říkáte, že máte přednost. Jedete sice “jen” 50 a zabrzdíte to, ale dalších pět vteřin jen držíte zmáčknutý klaxon a i když možná vedete modrý život, v tu chvíli klejete jak pohan.

Jízda v jednosměrce, resp. v protisměru, je celkem běžná i mimo město. Ne snad přímo v pruhu, ale běžně po krajnici proti vám vidíte jet traktor, náklaďák, nebo i osobní auto. Oni to Turci nedělají bezúčelně. Příjde jim zbytečné, aby jeli ve směru tak, jak se má, třeba kilometr na nejbližší křižovatku a tam se otočili jeli zpět. V protisměru je to prostě kratší. Bohužel, tento nešvar jsem několikrát viděl i na dálnici. Jízdu v bezpečnostním pásu v protisměru. Nebo couvání v bezpečnostním pásu.
Jednou ráno asi ve 4 hod jsem se vracel po městském okruhu z letiště v Ankaře. V zamyšlení jsem minul svůj výjezd a než jsem na to přišel, ujel jsem asi 500 metrů. Bohužel, dalnice a okruhy nejsou stavěny tak, jako v ČR, co kilometr, to exit. Kolem Ankary jsou úseky, kde je další výjezd až za dvacet kilometrů. A to byl zrovna ten můj. Nejenže tedy strávíte víc času jízdou k dalšímu výjezdu, ale navíc vyjede v v jiné části města, takže si pěkně zajedete.
Když jsem si tohle vše uvědomil, zastavil jsem, chvíli přemýšlel a pak se rozhodl pro způsob à la turca. 4 hodiny ráno, provoz minimální, to by mohlo vyjít. Začal jsem tedy couvat v bezpečnostním pásu, abych toho po dvaceti metrech nechal. Riziko bylo příliš velké.

Zpět k dopravě ve městě. V Turecku, stejně jako jinde, parkuje se podél ulice. V místech, kde má ulice v jednom směru dva pruhy, parkují Turci ve dvou pruzích. Hlavně přes den, když je na ulici živo. Je to běžné, a nedá se s tím nic moc dělat. Policie občas spustí akci, a začne provinilce odtahovat. Celé to probíhá tak, že policejní vůz jede velmi pomalu po obchodní ulici a z megafonu se ozývají značky aut porušujících předpisy a vyzývají řidiče, aby si svoje miláčky přeparkovali, jinak budou odtaženi. Z restaurací, kaváren a obchodů začnou vybíhat majitelé, a s auty odjíždí. Bohužel, v přeplněných ulicích není kam přeparkovat. V praxi to pak vypadá tak, že majitel odjede, v boční ulici počká, aý bouřka, vlastně policejní vůz, přejde, a pak svoje auto zaparkuje opět do druhé řady podél ulice.

Netušil jsem, kolik zvláštností je v turecké dopravě, než jsem to začal sepisovat. Proto další řádky doplním příště.
Subaru Outback 2.0D, r.v. 2011 MY2012
Uživatelský avatar
VDC
Předseda klubu
Předseda klubu
Příspěvky: 49492
Registrován: ned črc 26, 2009 12:00 am
Jméno a příjmení: Tomáš Vlasák
Bydliště: Srázná 477/16a, Plzeň
Kontaktovat uživatele:

Re: Gaziho zápisky z Turecka

Příspěvek od VDC »

Měl jsem tu čest se zdržet jeden den v Istanbulu, když nám v listopadu při návratu z Nepálu uletělo navazující letadlo, vinou zdržení toho prvního. Takže den v Turecku na vrub Turkish Airlines. Spali jsme v pětihvězdičkovém hotelu asi 10 minut vzdáleném od letiště. Když už jsme tam byli, tak jsme si kolektivně , celá skupina, objednali 3 taxíky a popojeli do centra, abychom z toho pobytu něco měli. Takže jsme okoukli mešity, okoukli bazar. Asi 100x za ty dvě hodiny jsme odmítli nabídku průvodce jak v lidské, tak v knižní podobě. Bylo mi to velmi nepříjemné. Asi 100x jsem se za ty dvě hodiny nasral, když se mě turek zeptal, jestli jsme rusáci. Jsou nesmírně vlezlí.
A pak jsme si vzali zase taxi a jeli zpátky do hotelu. A to byl asi největší zážitek, protože taxikář neuměl kváknout jinak než turecky, v podstatě se neorientoval v mapě a neznal ten hotel, do kterého jsme potřebovali jet. Takže se asi 6x ptal dalších taxikářů, u kterých tak různě zastavoval a nakonec si z vizitky hotelu, kterou jsme naštěstí měli u sebe, vytočil recepci hotelu a ti ho nějak navigovali, podle firem, které jsme zrovna míjeli. Fakt zážitek. A nakonec jsme ještě smlouvali o ceně, protože jak nevěděl kam jede, tak mu přišlo, že si vydělá málo. Osobně mě Turecká civilizace nepřesvědčila o tom, že bych ji ještě někdy potřeboval vidět víc, než za okýnkem Döner kebabu. :-)

Odesláno z mého ASUS Transformer Pad TF300TG pomocí Tapatalk
http://monstersubaru.eu
https://www.instagram.com/vdc.monstersubaru/
Subaru Outback 3,0 H6 '01
Toyota Previa 4WD 2.4 ´97
alman
Zkušený uživatel
Zkušený uživatel
Příspěvky: 336
Registrován: stř bře 09, 2011 8:51 pm
Jméno a příjmení: Ales Novák
Bydliště: u Kladna

Re: Gaziho zápisky z Turecka

Příspěvek od alman »

Mě jednou zaujal v Istanbulu řidič, který za volantem kouřil, telefonoval a za zády mu stálo dítě. :713:

Ale jinak s tou civilizací bych to neviděl tak černě. Byl jsem dost v šoku, když jsme se Tureckými kolegy přišli do restaurace, kde si člověk vybíral jídlo u kuchaře. No a oni si odložili telefony, kabelky a peněženky na stůl a pak si šli vybírat to jídlo. Tak jsem přemýšlel, jak dlouho by mi ty věci vydrželi na stole někde v Praze...
Subaru Outback 2.5i MY16
spotreby.cz
Mila69
Uživatel fóra
Uživatel fóra
Příspěvky: 184
Registrován: sob říj 22, 2011 12:19 pm
Jméno a příjmení: Milan

Re: Gaziho zápisky z Turecka

Příspěvek od Mila69 »

Byl jsem v Turecku autem v roce 2006. Do Istambulu to byla pohoda, tam začala teprve ta "správná" divočina. Most mezi Evropou a Asií byl fakt předěl. Místní řidičské "speciality" jsem "tak nějak" ::-DD: zvládal, ale agresivita místních žebráků mi dělala fakt problém. Byli jsme ve dvou s kamarádem a opravdu jsme se necíli bezpečně a tak jsme nakonec pobyt v Turecku v výrazně zkrátili. S odstupem času mě to mrzí a rád bych tam ještě někdy vyrazil, no uvidíme... :850: .
Gazi: Děkuji za zajímavé čtení. :826:
Subaru Forester 2.0 XS AT 2011
Skoda Octavia 2.0 TD DSG 2005
Uživatelský avatar
Kolben
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu
Příspěvky: 5405
Registrován: pon bře 26, 2012 2:06 pm
Jméno a příjmení: Honza
Bydliště: Holýšov

Re: Gaziho zápisky z Turecka

Příspěvek od Kolben »

To me bavi takovyhle cteni :-) :-) Hned to lip utika :-) Jen tak dal :supeer:
Outback 2.5i Sport Lineartronic 2017
Outback H6
Slepice ´18
---
Subaru Justy 1.2 4WD (MY95)
Forester XT Sport 2017 (MY18)
WRX STI Sport 2016
Forester XT 2014 - Executive
Legacy Combi 2.0D Sport - 2012
https://www.spritmonitor.de/de/user/kolbic.html
Uživatelský avatar
Traveller
Závislý uživatel
Závislý uživatel
Příspěvky: 11918
Registrován: pát kvě 30, 2014 8:04 am
Jméno a příjmení: Jirka
Bydliště: Česká Třebová

Re: Gaziho zápisky z Turecka

Příspěvek od Traveller »

Koukám, že máš zase v práci frčák. ::-DDD: ::-DDD: ::-DDD:
WRX STI MY2016
Ex: Subaru Forester SJ 2.0i, stříbrný s fofr-klackem.
Uživatelský avatar
Kolben
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu
Příspěvky: 5405
Registrován: pon bře 26, 2012 2:06 pm
Jméno a příjmení: Honza
Bydliště: Holýšov

Re: Gaziho zápisky z Turecka

Příspěvek od Kolben »

Stiham vsechno :-)
Outback 2.5i Sport Lineartronic 2017
Outback H6
Slepice ´18
---
Subaru Justy 1.2 4WD (MY95)
Forester XT Sport 2017 (MY18)
WRX STI Sport 2016
Forester XT 2014 - Executive
Legacy Combi 2.0D Sport - 2012
https://www.spritmonitor.de/de/user/kolbic.html
Uživatelský avatar
Mira
Závislý uživatel
Závislý uživatel
Příspěvky: 10669
Registrován: úte srp 18, 2009 12:00 am
Jméno a příjmení: Miroslav
Bydliště: Poslední zatáčka před Vídní

Re: Gaziho zápisky z Turecka

Příspěvek od Mira »

alman píše:Mě jednou zaujal v Istanbulu řidič, který za volantem kouřil, telefonoval a za zády mu stálo dítě.

Ale jinak s tou civilizací bych to neviděl tak černě. Byl jsem dost v šoku, když jsme se Tureckými kolegy přišli do restaurace, kde si člověk vybíral jídlo u kuchaře. No a oni …
Kamarád tam o dovolený kdy shodou blbých náhod skončil na 14 dnů v Burgasu si tam zajel na jednodenní výlet. Za prvé to bylo do Istambulu strášně dáleko. Už cesta a kontrola na hranicích byl zážitek. Pak byl trošku šokován až hmatatelným rozdílem mezi evropskou a asijskou částí. Prý naprosto dva odlišný světy. A po asi pátém odmítnutí průvodce a prodavače cetek je slušně okradli. Doklady a jedna plat. karta jim naštěští zůstaly. Od té doby ho už nejen do Turecka, ale všeobecně na balkán nikdo nedostano. Jednou prej stačilo.
Ale zase na druhou stranu - dokument Moto cestou necestou z Turecka (Liška, Révaj, Kulhánek) byl moc hezkej.
gazi
Uživatel fóra
Uživatel fóra
Příspěvky: 174
Registrován: stř úno 25, 2015 10:17 pm

Re: Gaziho zápisky z Turecka

Příspěvek od gazi »

Možná se vám to bude zdát paradoxní, ale Turecko je všeobecně bezpečnější země než třeba ČR. Samozřejmě, krade se tam i vraždí, a těch mrtvých na silnici, no hanba mluvit. Ale já jako cizinec, nebo jiní, Češi či cizinci, které jsem znal, jsme se nesetkali s kriminalitou. To, co popisujete, ty otravné průvodce, nabízeče všech možných cetek a služeb, to je pravda. Zejména místa v Istanbulu s vysokou koncentrací turistů. A je také pravda, že jsou extrémně vytrvalí a neodbytní. I mě s manželkou znechutili několik cest po Turecku.
V Ankaře na hradě žije chudina. A kolem cizince se hned vyrojí hejno dětí, kteří žebrají o malý peníz. dáte jim jednu liru (cca 10 kč), odběhnou domů ji odevzdat a hned se k vám znovu vrací. Žebravých dětí i dospělých je po celé zemi mraky. Člověk by rád pomohl, ale i kdybyste rozdali milion, stejně to bude málo.
V Istanbulu je třeba si dát pozor na podvodníky, kteří vás pod záminkou nabídky prohlídky nějakého místa či trasy za cenu mnohem levnější než od oficiální agentury odvedou někam bokem, třeba do čajovny, kde z vás vytáhnou peníze a žádnou pamětihodnost vám samozřejmě neukážou. Cizince Turec rozezná na první pohled, když jste navíc Čech, tak všichni znají Baroše nebo Ujfalušiho, ale nabídky na společné vypití čaje či kávy od těchto "kamarádů" je lepší odmítnout.
I když tyhle typy odmítnete 100x, příjdou i po stoprvé. Proto je lepší výraz nesouhlasu doplnit ještě o jedno mimické gesto. Z pusy vyloudíte takový zvuk jako "ts" a současně s tím pokývnete bradou buď směrem nahoru nebo do strany. To je pro ně signál, že se vám to opravdu nelíbí a vždy přestanou. Platí to jak na Turky, tak i na Araby.
Já jsem se vždy snažil všechny nabídky odmítat slušně a nikdy se mi nestalo, že by odmítnutí lidé reagovali nějak násilně. Pouze jednou, mezi Kurdy na východě, jsme odmítli si od malých dětí koupit malou krajku. Už jsme odjížděli, když přišlo jedno větší dítě a házelo po našem otíkovi kameny. A jednou se trefilo :fuckoff:
S těmi taxikáři je to taky pravda. Mnoho z nich zná opravdu jen svůj rajon, a pak je lepši, když je navigujete vy sami, nebo se oni sami se ptají na cestu ostatních taxikářů nebo jiných lidí.
Jinak co se týče zdejších taxikařů, je dobré vědět, že do půlnoci platí jedna taxa a po půlnoci je tuším dvojnásobná. Vy jako turisté to samozřejmě nevíte, Turek ale neví, že vy nevíte :-) a teprve při vystupování začně správný cirkus. Ale řidič vás nechce okrást, jen chce svoje peníze. Za celou dobu se mi nestalo, že by se taxikář snažil mě vzít na hůl. A když budete chtít, vystaví vám i doklad o zaplacení. Do daní si to sice asi nedáte, ale stvrzenku dostanete.
Cestu přes Istanbul chci popsat jindy, protože to je kapitola sama pro sebe. I přejezd z Bulharska do Turecka. Ale ano, je to zážitek, i když je to vopruz srovnatelný s cestou přes Rozvadov před plyšákem.
Naprosto rozumím vašemu rozčarování z některých tureckých vlastností, ani já jsem s některými ani po třech letech nesmířil, ale i přesto můj pohled na tento národ nevěřících je pozitivní :-)
Subaru Outback 2.0D, r.v. 2011 MY2012
Uživatelský avatar
Mira
Závislý uživatel
Závislý uživatel
Příspěvky: 10669
Registrován: úte srp 18, 2009 12:00 am
Jméno a příjmení: Miroslav
Bydliště: Poslední zatáčka před Vídní

Re: Gaziho zápisky z Turecka

Příspěvek od Mira »

Turci národ nevěřících? Z valné většiny muslimové, pouze už snad jen v evropské části minoritní křesťané. Cařihrad už dávno není. Ale nevěřící? V jakém smyslu slova? Nemyslím to nijak nedobře, pouze mne to zajímá.
Odpovědět

Zpět na „Cestování“