Kdo nebo co vám nadzvedlo mandle?

Odpovědět
Uživatelský avatar
JRJ
Závislý uživatel
Závislý uživatel
Příspěvky: 2463
Registrován: pát úno 25, 2011 3:04 pm
Jméno a příjmení: ヤン ヤクビーク
Bydliště: Praha

Re: Kdo nebo co vám nadzvedlo mandle?

Příspěvek od JRJ »

Cheza píše: čtv srp 04, 2022 10:13 am Nejlepší považuji podle chuti a kouřového bodu a právě tady vyhrává to přepušťené máslo (ghí).
Tak jestli máš na přepuštěné jačí máslo. :-()()-: Jestli používáš 80% mléčný tuk od krávy, která nadojí 40l mlíka denně, tak :-DDD
Cheza píše: čtv srp 04, 2022 10:13 am S olivovým olejem nesouhlasím, pokud vyloženě nesmažím nebo prudce nerestuji, tak používám na vaření jedině extra panenský, na něm vaří všechny jižanské státy. A teď se ještě dívám, že má kouřový bod 191°C, což je v pohodě.
Ty nesouhlasíš, že smažením se zdravé cis-PUFA přesmykují na nezdravé trans-PUFA? :-/ Hm, tak to je zbytečná debata. Nicméně argument, že na olivovém oleji smaží jižani neznamená, že to je zdravé. Mimochodem, krom sicilských arancini mě z italské kuchyně nenapadá nic smaženého na olivovém oleji.

A proč vyhazuješ peníze za extra panenský olej na vaření? Proč nepoužíváš olej z pokrutin 4Eura za 3l plechovku jako správný jižan, když se stejně vařením znehodnotí? :-D
You cannot imagine the immensity of shit I do not give
Subaru Legacy wagon MY2004
Uživatelský avatar
námořník
Místopředseda klubu
Místopředseda klubu
Příspěvky: 20664
Registrován: sob zář 10, 2016 8:43 am
Jméno a příjmení: Jiří Mareš
Bydliště: Most

Re: Kdo nebo co vám nadzvedlo mandle?

Příspěvek od námořník »

Tak nějak.
Odesláno zmáčknutím tlačítka Odeslat
Cheza
Vášnivý uživatel
Vášnivý uživatel
Příspěvky: 1234
Registrován: úte úno 14, 2017 10:32 am

Re: Kdo nebo co vám nadzvedlo mandle?

Příspěvek od Cheza »

JRJ píše: čtv srp 04, 2022 1:15 pm Tak jestli máš na přepuštěné jačí máslo. :-()()-: Jestli používáš 80% mléčný tuk od krávy, která nadojí 40l mlíka denně, tak :-DDD


Ty nesouhlasíš, že smažením se zdravé cis-PUFA přesmykují na nezdravé trans-PUFA? :-/ Hm, tak to je zbytečná debata. Nicméně argument, že na olivovém oleji smaží jižani neznamená, že to je zdravé. Mimochodem, krom sicilských arancini mě z italské kuchyně nenapadá nic smaženého na olivovém oleji.

A proč vyhazuješ peníze za extra panenský olej na vaření? Proč nepoužíváš olej z pokrutin 4Eura za 3l plechovku jako správný jižan, když se stejně vařením znehodnotí? :-D
Proč jačí? Normální kravské má výše zmíněný kouřový bod. Kolik toho kráva nadojí neřeším.

Nikde nepíšu, že nesouhlasím, že se smažením znehodnocuje extra panenský olivový olej ani jsem nepsal, že smažím na extra panenském olivovém oleji. "pokud vyloženě nesmažím nebo prudce nerestuji, tak používám na vaření jedině extra panenský," Z toho je snad jasné, že na smažení nebo restování olivový olej nepoužívám. Ale používám ho na vaření při mírných teplotách, třeba jakákoliv omáčka na těstoviny bez extra panenského oleje je nemyslitelná, protože na chuti je to poznat. Ty si ji jez s třeba kokosovým olejem :-D Taky jsem psal, že na olivovém oleji jižani vaří a ne smaží. Ale ty budeš takovej kuchař teoretik, takže ty pojmy máš pomíchané :-D
Subaru Impreza WRX MY 2008
Uživatelský avatar
spm
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu
Příspěvky: 22764
Registrován: úte kvě 03, 2016 3:19 pm
Jméno a příjmení: Jan Krajdl

Re: Kdo nebo co vám nadzvedlo mandle?

Příspěvek od spm »

A kdo z vás frituje na motorvym? :-DDD
Subaru Outback BH 3.0 H6 Obrázek
Subaru Libero SDX Obrázek
Hyundai i20 1.2 2012 Obrázek
Volkswagen Transporter T4 Syncro 2.5TDI R5 Obrázek
Uživatelský avatar
VDC
Předseda klubu
Předseda klubu
Příspěvky: 49227
Registrován: ned črc 26, 2009 12:00 am
Jméno a příjmení: Tomáš Vlasák
Bydliště: Srázná 477/16a, Plzeň
Kontaktovat uživatele:

Re: Kdo nebo co vám nadzvedlo mandle?

Příspěvek od VDC »

Aniž bych se vám chtěl míchat do diskuse o olejích, protože to je jak známo diskuse zcela nekonečná, tak vrátím-li se k té horkovzdušné fritéze, pak musím konstatovat, že zcela oleje prosté file, smažák nebo žampiony je pro mě o několik levelů výše, než když je to vymachaný ve voleji, lhostejno jakým. :-)
http://monstersubaru.eu
https://www.instagram.com/vdc.monstersubaru/
Subaru Outback 3,0 H6 '01
Toyota Previa 4WD 2.4 ´97
Uživatelský avatar
podvlada
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu
Příspěvky: 10660
Registrován: úte led 01, 2019 5:43 pm
Jméno a příjmení: Vláďa Podlešák
Bydliště: Plzeň

Re: Kdo nebo co vám nadzvedlo mandle?

Příspěvek od podvlada »

Hele a to by mě zajímalo. To jakože file, smažák nebo žampiony v trojobalu, prostě jako řízek? Třeba koupený mražený hranolky (předsmažený) bych čekal, že budou OK, protože nějakej tuk už tam je. Ale nedokážu si představit, jak v tý horkovzdušný fritéze funguje něco, co si obalim sám doma (a nevidělo to ještě ani kapku oleje), třeba ten řízek. To je pak jako dobrý? :-)
Subaru Outback '04 BP 3.0 H6 180 kW <vlákno zde> Obrázek
Subaru Forester '05 SG 2.0 H4 92 kW <vlákno zde> Obrázek
ex Ford Mondeo II '00 1.8 I4 85kW
ex Alfa 156 '99 2.5 V6 140kW CUORE SPORTIVO!
Uživatelský avatar
spm
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu
Příspěvky: 22764
Registrován: úte kvě 03, 2016 3:19 pm
Jméno a příjmení: Jan Krajdl

Re: Kdo nebo co vám nadzvedlo mandle?

Příspěvek od spm »

Tak chutě různejch lidí jsou různý. Jsou lidi co jí brokolici nebo pijou kafe s mlíkem žejo... :-DDD
Subaru Outback BH 3.0 H6 Obrázek
Subaru Libero SDX Obrázek
Hyundai i20 1.2 2012 Obrázek
Volkswagen Transporter T4 Syncro 2.5TDI R5 Obrázek
Uživatelský avatar
JRJ
Závislý uživatel
Závislý uživatel
Příspěvky: 2463
Registrován: pát úno 25, 2011 3:04 pm
Jméno a příjmení: ヤン ヤクビーク
Bydliště: Praha

Re: Kdo nebo co vám nadzvedlo mandle?

Příspěvek od JRJ »

Cheza píše: čtv srp 04, 2022 2:38 pm Proč jačí? Normální kravské má výše zmíněný kouřový bod. Kolik toho kráva nadojí neřeším.
Přepuštěný máslo (80% tuku) je přepuštěný máslo a ghí (až 100% tuku) je ghí. Tak třeba ne jačí, ale buvolí. Jetli si myslíš, že máslo z indických buvolů či jaků je stejný jak od českého mléčného plemene, tak škoda slov. O krmných směsích pro krávy, aby měly "zdravější" mlíko jsi slyšel? A co v nich je? Věci bohaté na EPA a DHA. A to jsou co Voňavka? To jsou PUFA.
Cheza píše: čtv srp 04, 2022 2:38 pm Nikde nepíšu, že nesouhlasím, že se smažením znehodnocuje extra panenský olivový olej ani jsem nepsal, že smažím na extra panenském olivovém oleji.
Klidně se podívej, že já jsem zase nepsal, že smažením se znehodnocuje etra panenský olivový olej, ale cis-PUFA se mění na škodlivé trans-PUFA. Proto by se na smažení měl používat olej s co nejnižší obsahem PUFA. A do jisté míry to platí i pro veškerou teplou kuchyni. Čím vyšší teplota tím víc.
Naposledy upravil(a) JRJ dne čtv srp 04, 2022 5:58 pm, celkem upraveno 2 x.
You cannot imagine the immensity of shit I do not give
Subaru Legacy wagon MY2004
Uživatelský avatar
JRJ
Závislý uživatel
Závislý uživatel
Příspěvky: 2463
Registrován: pát úno 25, 2011 3:04 pm
Jméno a příjmení: ヤン ヤクビーク
Bydliště: Praha

Re: Kdo nebo co vám nadzvedlo mandle?

Příspěvek od JRJ »

wwwwwwwwwwwwwwwwwww
Naposledy upravil(a) JRJ dne čtv srp 04, 2022 5:54 pm, celkem upraveno 1 x.
You cannot imagine the immensity of shit I do not give
Subaru Legacy wagon MY2004
Holaňďanka
Závislý uživatel
Závislý uživatel
Příspěvky: 5611
Registrován: stř kvě 03, 2017 9:41 pm
Jméno a příjmení: Zuzka Wolfová

Re: Kdo nebo co vám nadzvedlo mandle?

Příspěvek od Holaňďanka »

Tak já si teď obalila cuketku ze zahrádky a pěkně ji plácla do friťáku do těch 2 litrů oleje. A jak mi to náramně chutná :-DDD. Jsem hrozný čuně no
Uživatelský avatar
spm
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu
Příspěvky: 22764
Registrován: úte kvě 03, 2016 3:19 pm
Jméno a příjmení: Jan Krajdl

Re: Kdo nebo co vám nadzvedlo mandle?

Příspěvek od spm »

Holaňďanka píše: čtv srp 04, 2022 5:54 pm Tak já si teď obalila cuketku ze zahrádky a pěkně ji plácla do friťáku do těch 2 litrů oleje. A jak mi to náramně chutná :-DDD. Jsem hrozný čuně no
To jo... kdybys tam dala smažák s hranolkama, tak nic neřeknu. Ale cuketu? Fuj :-DDD
Subaru Outback BH 3.0 H6 Obrázek
Subaru Libero SDX Obrázek
Hyundai i20 1.2 2012 Obrázek
Volkswagen Transporter T4 Syncro 2.5TDI R5 Obrázek
Uživatelský avatar
námořník
Místopředseda klubu
Místopředseda klubu
Příspěvky: 20664
Registrován: sob zář 10, 2016 8:43 am
Jméno a příjmení: Jiří Mareš
Bydliště: Most

Re: Kdo nebo co vám nadzvedlo mandle?

Příspěvek od námořník »

podvlada píše: čtv srp 04, 2022 5:10 pm Hele a to by mě zajímalo. To jakože file, smažák nebo žampiony v trojobalu, prostě jako řízek? Třeba koupený mražený hranolky (předsmažený) bych čekal, že budou OK, protože nějakej tuk už tam je. Ale nedokážu si představit, jak v tý horkovzdušný fritéze funguje něco, co si obalim sám doma (a nevidělo to ještě ani kapku oleje), třeba ten řízek. To je pak jako dobrý? :-)
Normálně se to sprejuje olejem Vláďo.tady třeba květák.
Přílohy
IMG-20220804-WA0002.jpg
Odesláno zmáčknutím tlačítka Odeslat
Uživatelský avatar
Mira
Závislý uživatel
Závislý uživatel
Příspěvky: 10654
Registrován: úte srp 18, 2009 12:00 am
Jméno a příjmení: Miroslav
Bydliště: Poslední zatáčka před Vídní

Re: Kdo nebo co vám nadzvedlo mandle?

Příspěvek od Mira »

Tuk je nositel chuti. Takže bez oleje to nikdy dobře chutnat nebude. A třeba vajíčka jsou vždycky nejlepší na sádle. Zkuste je na něčem jiným a tak dobrý nikdy nebudou.
A cuketa je zelenina bez chuti a bez zápachu, ta se musí v něčem smažit aby to po tom chutnalo.
Forester SG XT
ex Impreza 97 s baťohem
Uživatelský avatar
.dundee.
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu
Příspěvky: 2918
Registrován: stř kvě 18, 2011 1:08 am
Jméno a příjmení: Pavel
Bydliště: Praha

Re: Kdo nebo co vám nadzvedlo mandle?

Příspěvek od .dundee. »

Mira píše:…A třeba vajíčka jsou vždycky nejlepší na sádle. Zkuste je na něčem jiným a tak dobrý nikdy nebudou.
Patrně jsi je nikdy nezkusils na másle, jinak bys to nemohl napsat Obrázek
Subaru Impreza WRX STi MY04
ex Subaru Legacy 2.0D MY09
Uživatelský avatar
námořník
Místopředseda klubu
Místopředseda klubu
Příspěvky: 20664
Registrován: sob zář 10, 2016 8:43 am
Jméno a příjmení: Jiří Mareš
Bydliště: Most

Re: Kdo nebo co vám nadzvedlo mandle?

Příspěvek od námořník »

Taky jsem si to říkal 😁
Odesláno zmáčknutím tlačítka Odeslat
Odpovědět

Zpět na „Žvanírna“