1. auto pre dceru - Outback / Forester / XV ?

bushman1
Závislý uživatel
Závislý uživatel

Re: 1. auto pre dceru - Outback / Forester / XV ?

Příspěvek od bushman1 »

Nejdřív obecně k tématu Děti a auta:

Nejstarší syn měl jako svoje první auto od nás půjčenou Xsaru 2004 s atmosférickou 1,4.
Jezdil s tím asi rok, naučil se řídit, párkrát to někde lehce ťuknul a choval se k tomu dost hrubě, protože to nebylo jeho.
Ale na servisu jsme se nákladově podíleli.

Pak si koupil během roku postupně svoje dvě auta (Bávo E46 a MX5) a ty už si opečovává a také už je relativně vyježděný řidic, takže nemám o něj obavy, když má v Bávu třílitr šestiválec.

Druhý syn teď ma čerstvě řidičák a zase mu půjčíme otloukánka Xsaru, která ještě funguje.
Na ní se naučí, než začne řešit vlastní auto.

Takže u nás jsme šli cestou, že auto dětem nekupujeme, pouze jim na rozjezd půjčíme starý pekáč, který jsme jinak měli jen jako záložku.
A je to právě slaboučký manuál, který nemá ani klimu.
To je naučí 😀

Ono také ale hraje roli, jestli mlaďoch má šanci si na auto sám našetřit - tzn. jestli už maká nebo ještě studuje.

Brácha šel jinou cestou. Ten koupil synovi C-čkového ojetého Mercedesa a ten jim stal dva roky před domem, protože mladý s tím vůbec nejezdil.
No a teď to zase prodávají.

A teď už konkrétně:

XV pro holku určitě není špatná volba.
Je to crossover, což je dnes moderní a vypadá to hezky, takže se za to nebude stydět.
Je z toho sice horší výhled dozadu, ale na to se dá zvyknout.
Moje žena má z Mini Coopera výhled všemi směry jako z tanku, a jak parkuje ve městě mezi auty a bez pípáků.
A možná bude problém sehnat manuál, takže stejně skončíte u automatu.
A kdyby to byl přece jen manuál, tak si rozhodně nemyslím, že do budoucna budou v ojetinách nějak dramaticky dominovat automaty.
I když pokud se bavíme jen o Subaru tak tam asi ano.
Co se týče čtyřkolky, tak to vůbec nevidím jako věc, která svádí k blbnutí. Naopak, horší by pro ni byla zadokolka.
Podstatnější je, aby měla auto se stabilizací. U začátečníků to dost pomůže na sněhu, ledu a mokru.
Žena jezdila kdysi jako nezkušená řidička na sněhu s Legacy 4x4 bez stabilizace a nebyla z toho moc nadšená. Auto se sice všude vyhrabalo, ale když přidala plyn, tak jí sem tam šlo bokem a to jí děsilo. Ta stabilizace tohle bude korigovat.
Pojem "tuhá spojka" u Subaru osobně moc nechápu.
V rodině nám to nikdy nevadilo ani u Legacy ani u STI.
Ale třeba jsme v tom extrémisti.
Koroze je klasika - chce to ošetřit hned po koupi nástřikem spodku a případně obrousit a vyčistit, co už bude špatné.
Subaru WRX STI 2.5 2012
viewtopic.php?f=39&t=7756
Kia ProCeed GT 1.6 2021
Mini Cooper Clubman S ALL4 2.0 2016
Mazda MX5 NA 1.8 1995
BMW 330i E46 2000
Ex Subaru Legacy 2.5 2008
https://www.instagram.com/fova.bushman/
milan74ma
Zkušený uživatel
Zkušený uživatel

Příspěvek od milan74ma »

pozeram ze som celkom rozprudil diskusiu, ale dik moc za Vase nazory a postrehy, kazdy ma nieco do seba.

Co sa tyka vazenia si veci a finannci, v tomto sme ich viedli dobre a vedia si veci aj financie vazit aj setrit. Ja tiez som musel uz ako 14-rocny po 8-mej triede cez prazdniny na brigadu a takto pocas oboch skol neskor. Clovek sa vela naucil, ziskal dobre technicke zrucnosti, akurat co sa aut tyka - to ma obislo a tam som taky samouk takze kazda rada vitana ... Dneska to maju deti ine, to je pravda.

BSko im na naucenie urcite nedam :), druhe auto v rodine nemam, takze kupe sa nevyhnem.
Staci jednoduche, bez asistentov uplne v pohode, ale zase abs, esp, ... urcite chcem (4x4 by bol bonus ale nie je must have).
Havarijnu poistku? Zalezi co nakoniec kupim a aka bude cena havarijka

Koli financiam tiez nechcem drahe auto, ale nechcem ani fakt ze na odpis za par eciek, lebo nebudem mat cas riesit veci alebo behat po servisoch.

A hlavne ked vidim ako sa dnes na tych cestach jazdi tak urcite chcem nieco "bezpecne" a to podla mna Japonci su.

Momentalne hladam ze co, kedze urcite nie diesel a vychadza mi to (SUV chcem cisto len koli vacsej svetlej vyske, lebo tu mame obcas dost vysoke kolaje zmrznute aj ked je posypane a pri bruchoplaze by to skreli tahet), stacia zakladne vybavy :
XV 1.6 / 2.0
ASX 1.6
SX4-SCROSS I / II
Mazda CX-5 I
RAV 4 II / III
Sportage II

Nemci su na mna velmi drahi a fsetko Francuzske a na F nechcem :-DDD
Subaru Outback 2019 (Comfort)
Tapan
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu
Jméno a příjmení: Štěpán Z.

Příspěvek od Tapan »

Chápu požadavek na auto v dobrým stavu, ale jestli se mají naučit řídit, sehnal bych vyvařenýho Forestra SG, ideálně 92 kW, hodil bych to do servisu, ať na tom udělají vše potřebné a tradá. Z toho auta je fakt skvěle vidět, je relativně bezpečné, mechanické, bez asistentů, řidiče nerozmazluje, ale podrží.
Lvl. 1 Subaru Necromancer

Outback BP H6, Impreza GG Wagon 2.0, Justy KAD ECVT, 2x Libero E12
Mira
Závislý uživatel
Závislý uživatel
Jméno a příjmení: Miroslav

Příspěvek od Mira »

Pokud nechceš auto na F, tak vyřaď myšáka ASX, je to v evropě převlečený renault. :-)
Forester SG XT
ex Impreza 97 s baťohem
sima
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu
Jméno a příjmení: Radek- šíma

Příspěvek od sima »

Tohle mě nikdy taky nijak nenapadlo, nevadilo, až se tu o tom začlo mluvit, či mě řekl kámoš, že spojka jde fakt ztuha, tak jsem to začal pozorovat a stále teda nic moc odlišnost, asi jsem taky extrém, nebo nevím. Přitom si neskromně řeknu, že na auta mám cit, na jeho chování a na kdejakou ičovinu doslova.
Je ale fakt, že moje spojka měla najeto plus 200 000 a po výměně jde o něco lehčeji, ale žádný zásadní rozdíl, mě to prostě přišlo docela normální vždy.
Jinak dobrý přístup jsi dle mě zvolil, co se týče počátku ježdění tvých dětí, i ostatní názory chápu, jen ty jsi mě v tomto nejblíže, předseda vlastně taky, dobře popsal své začátky, měl jsem to stejně a kdo taky z nás stejných ročníků pomalu ne, že :-) a Tapan úplný ideál :-D jen takové auto najít.
bushman1 píše: sob led 25, 2025 9:07 am
Pojem "tuhá spojka" u Subaru osobně moc nechápu.
V rodině nám to nikdy nevadilo ani u Legacy ani u STI.
Ale třeba jsme v tom extrémisti.
Forester 2.0 SG 2002
Citroen Saxo Twist 1.1 2000
bývalá stálice:Citroen Xantia 1.8 16V LPG 98
bushman1
Závislý uživatel
Závislý uživatel

Příspěvek od bushman1 »

Já jsem před pár lety XV málem koupil pro ženu.
Chtěl jsem novější ojetinu, manuál a 4x4 se stabilizací.
A XV se mi dizajnově moc líbilo.

Jenže v té době jsem pořád honil výkon a XV mi přišlo slabé.
Tak jsme místo toho vzali čtyřkolku Mini Coopera, který má 200 koní.

Dnes vidím, že to pro ni je zbytečné - jezdí spíš na pohodu a klidně by jí stačilo o 50 koní míň.
A názorově jsem se také posunul.
Uvědomil jsem si, že aby bylo auto zábavné, nemusí mít moc výkonu, důležitější je celková koncepce (viz BRZ, MX5, staré BMW, ad.).
Naopak ten výkon může vést i k degradaci řidičských dovedností.
Ale to už je zase jiný příběh.
Subaru WRX STI 2.5 2012
viewtopic.php?f=39&t=7756
Kia ProCeed GT 1.6 2021
Mini Cooper Clubman S ALL4 2.0 2016
Mazda MX5 NA 1.8 1995
BMW 330i E46 2000
Ex Subaru Legacy 2.5 2008
https://www.instagram.com/fova.bushman/
mišus
Závislý uživatel
Závislý uživatel
Jméno a příjmení: Michal

Příspěvek od mišus »

sima píše: sob led 25, 2025 10:35 pm Tohle mě nikdy taky nijak nenapadlo, nevadilo, až se tu o tom začlo mluvit, či mě řekl kámoš, že spojka jde fakt ztuha, tak jsem to začal pozorovat a stále teda nic moc odlišnost, asi jsem taky extrém, nebo nevím. Přitom si neskromně řeknu, že na auta mám cit, na jeho chování a na kdejakou ičovinu doslova.
Je ale fakt, že moje spojka měla najeto plus 200 000 a po výměně jde o něco lehčeji, ale žádný zásadní rozdíl, mě to prostě přišlo docela normální vždy.
Jinak dobrý přístup jsi dle mě zvolil, co se týče počátku ježdění tvých dětí, i ostatní názory chápu, jen ty jsi mě v tomto nejblíže, předseda vlastně taky, dobře popsal své začátky, měl jsem to stejně a kdo taky z nás stejných ročníků pomalu ne, že :-) a Tapan úplný ideál :-D jen takové auto najít.
S výměnou spojky je nutný minimálně pregumickovat válečky, vše namazat a hlavně -každej rok měnit kapalinu. Co jsem teď dělal naposledy kompletní sadu spojky na SF, tak jsem dával oba válečky nový včetně hadice a pedál chodí, jak když se šlape do prázdna. U turbovych motorů jde spojka trošku víc ztuha oproti atmosférickým, díky opacnymu systému pritlacnyho talíře a jsou taky silnější struny a předpětí.

U systému vidličky co tahá přitlačak k sobě, ji není nutný měnit, je kovaná a z pořádnýho materiálu, ale systém vidličky co tlačí ložisko proti pritlacaku, je lepší ji při každý výměně spojky měnit. Kulový čep na kterým vidlička drží se velice rád, hlavně při častých jízdách po městě procedi na druhou stranu, vidlička je pouze bouchnuta na lisu ze slabyho plechu.
sima
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu

Příspěvek od sima »

Díky za rady, jen já opravdu s tímto nemám žádný problém :-| kapalinu brzd spojka jsem měnil docela nedávno, žádnou změna nenastala, ne ohledně spojky, určitě jí nebudu měnit každý rok, nedělal jsem to ostatně nikdy.
Při výměně bylo vše promazáno- opravdu poctivý garážnický subaru spešl servis.
Forester 2.0 SG 2002
Austin
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu
Jméno a příjmení: Martin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Austin »

Mladé jsem koupil opečovávaného New Beetle 2002 a je to skoro nejspolehlivější auto v rodině, vše koncern, vše snadno řešitelné.
Sem tam prodávají lidi z Beetle clubu, bývají to kousky ve velmi dobrém stavu. Nebývají drahé.
Syn má Hondu Civic 8G a pokud se udělají brzdy, nic se na motoru ap. neřeší, r.v. 2006 zcela spolehlivé. Stále se najdou 8G od prvního majitele.
Druhé auto má Mini R56 2008 a opravy stojí raketu, nedoporučím.
Líbí se mi návrhy na SX4 ale co vím, dobrých kusů se nikdo nezbavuje, skoro nejsou.
Na znovuprodej výborné auto, prodá se později snadno jako Subaru.
sima
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu

Příspěvek od sima »

SX4 dobrý tip, je tu v místě jeden prodejce, co tohle umí a prodává prý kvalitní auta, kolega od něj koupil.
Forester 2.0 SG 2002
mari75
Závislý uživatel
Závislý uživatel

Příspěvek od mari75 »

SX4 jsou vyhlášené svou spolehlivostí a asi i relativně dobrými jízdními vlastnostmi (*_^) |,,,, .
Problém je, že málokomu líbí a to obzvlášť něžnému pohlaví :-/
Subaru Forester 2,0XT 03 Red dragon
Alfa Romeo 156 SW 1,9 Jtd 02 85 kw chip by Sarkan
ex AR 156 SW 1,9 Jtd 01 81 kw chip by Sarkan
ex AR 146 1,4 TS
ex Saab 9-3 2,0i kupé
ex Seat Toledo 1,9 Tdi 98
ex VW Vento 1,8i
ex Škoda 130
vrtasp
Vášnivý uživatel
Vášnivý uživatel
Jméno a příjmení: Petr Vrtilka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vrtasp »

SX4 mám jednu k prodeji , ale je to 2007, 1.6.benzin. Není 4x4 a má najeto 120tis..km.A odřený levý bok.Myslim za Dobrou cenu.
milan74ma
Zkušený uživatel
Zkušený uživatel

Příspěvek od milan74ma »

Tie starsie ASXka okolo rv 2015 su tiez renaulty ? Ja som myslel ze to su este japoncici.
Ano ta SX4 a XV zatial vedie. Akurat XV neviem ziadne najst.
Nastastie aj moje deti chapu ze nie vsetko je zlato co sa blysti a niekedy sede mysky vedu pred princeznami a tzv. nalestenou biedou.
A hlavne prve auto je prve auto ... Ked sa vyjazdia budeme riesit nieco ine, ale zatial na 5 rokov bude musiet stacit ...

@vrtasp skus mi poslat SZ aj s nejakymi fotkami a cenou. Nech mam predstavu, lebo odo mna si cca 4 hodiny cesty, takze sa neda len tak prist pozriet :)
Subaru Outback 2019 (Comfort)
vrtasp
Vášnivý uživatel
Vášnivý uživatel
Jméno a příjmení: Petr Vrtilka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vrtasp »

Máš Tedy S.Z 😉
Rastr
Nováček
Nováček

Příspěvek od Rastr »

Zkus ještě pohledat zde:
https://carvago.com/

Nevím jestli to znáš, jsou tam zajímavé nabídky.
Odpovědět

Zpět na „Jakou modelovou řadu ?“