1. auto pre dceru - Outback / Forester / XV ?

milan74ma
Zkušený uživatel
Zkušený uživatel

1. auto pre dceru - Outback / Forester / XV ?

Příspěvek od milan74ma »

Ahojte,

zhanam prve auto pre dceru (malo by ostat na ucenie a jazdenie aj pre syna), takze ratam ze u mna ostane po kupe cca 6 rokov a asi by som najradsej Subaru. Podmienkou je (hlavne aby ma nezruinovalo):
- iba manualna prevodovka
- dobry najazd km priemerne zodpovedajuci veku
- o auto bolo dobre starane (pravidelny servis) - opotrebenie k veku a najazdenym km
- bez korozie, oderky mi nevadia
- predstava o cene - do 10.000 Euro (max 250.000 Kc) - ratam totiz s nejakou investiciou ...
pri obvzlast zachovanom kuse sa mozme bavit aj mierne vyssie.
- iba zo SR alebo CR - kupovane v tychto krajinach

viete niekto o niecom takom - nechcem vsak ist cez bazar, ale cez priamu referenciu tak pisem sem ?

dopredu vdaka
Subaru Outback 2019 (Comfort)
Levis29
Zkušený uživatel
Zkušený uživatel

Re: 1. auto pre dceru - Outback / Forester / XV ?

Příspěvek od Levis29 »

Za mě můžu doporučit XV s dvoulitrem (FB20), od 2012 s manuální převodovkou - je ale nutné počítat s tím, že řazení není nejpřesnější a spojka tuhá, jako klasicky u subaru.
Já ho kupoval s 155tis najetými km, teď mám 203tis km, auto nemělo žádnou poruchu a pokud vím podle historie a cebie tak ani nikdy nemělo, jen spotřební věci a na začátku svolávačky. Nebál bych se tedy i vyššího nájezdu pokud bude jasná servisní historie.
S nějakou korozí je asi nutné počítat, hlavně na podvozku, pokud tam nebyl pravidelný nástřik atd.
Ten rozpočet bude tak akorát, co sem se díval, tak i ty starší kousky si dost drží cenu, hlavně pokud mají rozumný nájezd.

Na druhou stranu, z XV není moc dobře vidět do stran a hlavně dozadu, kufr je velmi malý, kdybys přidal pár desítek tisíc na rozpočtu, tak už se dá sehnat Forester SJ, ze kterého jde perfektně vidět, je prostornější a myslím si že se v budoucnu i lépe prodá. SJček vždy býval i slušný výběr mezi ojetinami.
dracekvo
Závislý uživatel
Závislý uživatel

Příspěvek od dracekvo »

Subaru se spojkou jsem si koupil jednou a naposledy. Od tý doby jen automaty. Navíc pro začínající řidiče je automat lepší.
Jediný subaru se spojkou bych snesl WRX STI BRZ.
Peugeot ION elektro (rv.12, najeto 100 tis)
Subaru Outback 2.5 LPG AT (rv. 07 najeto 320tis)
Subaru Outback 2.5 LPG AT (rv.99 najeto 350tis)
Peugeot 206 1.4i MT (rv. 99 najeto 270 tis)
Audi A4 Avant 1.9 TDI (rv. 97 najeto 260 tis)
Peugeot J5 obytná alkovna (2.5TD, rv.91 najeto 150tis)
Mira
Závislý uživatel
Závislý uživatel
Jméno a příjmení: Miroslav

Příspěvek od Mira »

Myslím, že na učení je manuál vhodnej. Kdy jindy by si to měla osahat. Jenom ta nabídka je dost tristní, protože u Subaru MT pomalu mizí v minulosti.
Forester SG XT
ex Impreza 97 s baťohem
martinant
Závislý uživatel
Závislý uživatel
Jméno a příjmení: Martin Antoš

Příspěvek od martinant »

Jde o to jestli časem na manuál vůbec narazí. Jestli budou další a další auta jen automaty tak nevim jestli ji manuálem vůbec zatěžovat…
Odesláno z rozežranýho jabka.

Subaru Impreza 2.0 GH MT MY 08. 11,0l/100km
Subaru Impreza 2.0 gl MT MY96. ex
Levis29
Zkušený uživatel
Zkušený uživatel

Příspěvek od Levis29 »

dracekvo píše: pát led 24, 2025 12:10 pm Subaru se spojkou jsem si koupil jednou a naposledy. Od tý doby jen automaty. Navíc pro začínající řidiče je automat lepší.
Jediný subaru se spojkou bych snesl WRX STI BRZ.
Mám to stejně, ale psal že chce manuál, tak byla řeč o manuálu.
Výměna za automat bude vlastně hlavní důvod proč budu letos XV dávat pryč, jinak bych se spolehlivého kusu nezbavoval. Ale zvykl sem si na ten komfort při jízdě ve Foresterovi s automatem, hlavně když člověk vjede někam do kolony atd. Příští auto už jedině AT
milan74ma
Zkušený uživatel
Zkušený uživatel

Příspěvek od milan74ma »

dik za tipy chalani. ide o to ze chcem manual lebo nechcem aby jednak vypadla z cviku a za 2-3 roky cca sa zacne aj syn ucit a ja chcem aby sa mal na com ucit, mozno by som teda aj priplatil. Autoskoly ich ucia momentalne na manuale a takisto aj skusky. Automat je v plane pre oboch ked bude mat kazdy nieco najazdene. Potom kupim aj novsie. Teraz chcem nieco starsie na com sa mozu ucit, co je relativne odolne, bezpecne a kde mi nebude plakat penazenka ani srdiecko pri pripadnych skrabancoch atd.

Proste prve auto na naucenie a kedze sme v horach chcel by som aj 4x4. Preto pozeram aj po Subaru.
Rastr
Nováček
Nováček

Příspěvek od Rastr »

Zkus se na to podívat i jiným pohledem:
- chceš jim dopřát hned pohon 4x4, ale já si nemyslím, že to je dobře -> jako nevyježdění řidiči budou zkoušet limity, jak své, tak toho auta ve kterém budou jezdit. A všichni víme, že 4x4 od Subaru dovolí řidiči hodně, ale jakmile se utrhne, má kolikrát i zkušený řidič co dělat, aby vše dopadlo dobře. Myslím si tedy, že by měli jezdit ty 2 roky, než se naučí trochu řídit, s klasickým pohonem. Právě proto, že jste na horách, se budou učit poměrně rychle.
- správně očekáváš, že než se trochu vyjedou, budou na autě přibývat škrábance a oděrky. Tak to má spoustu nových řidičů a když jim koupíš rovnou Subaru, bude tě to bolet víc, než když to bude auto určené na dojetí. Tedy s předpokládanou životností 2+2 roky.

Možná by tedy bylo vhodnější koupit menší auto s předním náhonem, s jednoduchým motorem (určitě benzín) a s jednoduchou údržbou. Kde se potom i kluk trochu naučí o auto starat. Samozřejmostí je do hor kvalitní obutí, tedy zimní a letní pneu, nikoli univerzály. No a třeba se oba také naučí nasazovat řetězy, pokud bude potřeba projet namrzlou silnici.

Jakmile by tedy dcera měla odjeto 2 roky na výše uvedeném autě, můžeš jí za odměnu koupit Subaru v automatu, na které bude pyšná a nikde ho neopře o strom, nebo neodhodí do příkopu... A u syna čekám stejný vývoj.

Ale třeba se mýlím...
Levis29
Zkušený uživatel
Zkušený uživatel

Příspěvek od Levis29 »

ohledně 4x4, je fakt že limit je dál, ale nakonec záleží na povaze toho čerstvého řidiče, kdo je magor a bude hledat limity mimo zdravý rozum, tak stejně opře i to malé auto s pohonem na předek, akorát subaru narozdíl od toho bude aspoň bezpečnější. Ťežko říct, to se fakt může lišit podle povahy toho řidiče, někdo by možná subaru neměl mít ani v padesáti :-D

Pokud na to jsou finance, tak bych právě nepořizoval něco na dojetí, tedy předpoklad méně bezpečného auta. Další věc jsou náklady na konci, tzn po těch cca 6 letech jak bylo zmíňěno na začátku, auto na dojetí řekněme 70tis (??) něco slušnějšího a s prvotními náklady třeba i 80tis, po šesti letech šrot tedy předpoklad "na dojetí". Ale subaru za 250tis pokud ho za těch šest let úplně nezničíte (myslím že kosmetika výrazně cenu nesníží) a bude mít dál doložený servis, může spadnout na ceně jen o pár desítek tisíc a zase se dobře prodá nebo zůstane v rodině protože jeden z těch dvou řidičů si to bude chtít nechat.

Ještě zmíním alternativu, ale jen protože trváš na manuálu - CX-3, manuál v Mazdě je asi nejlepší co jsem kdy měl možnost vyzkoušet, ale v kombinaci s 4X4 se ty auta pohybujou stále ještě přes 300tis. O dizajnu mazdy, při výběru auta pro dceru, se asi nemusíme bavit :-)
spm
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu
Jméno a příjmení: Jan Krajdl

Příspěvek od spm »

Já myslel že "klasický pohon" je zadokolka a motor vpředu. No, chudáci děti... :-DDD
Subaru Libero SDX Obrázek
Hyundai i20 1.2 2012 Obrázek
Volkswagen Transporter T4 Syncro 2.5TDI R5 Obrázek
Subaru Outback BS 2.5i Obrázek
milan74ma
Zkušený uživatel
Zkušený uživatel

Příspěvek od milan74ma »

tak ono cholerici nie su ani jeden takze tej 4x4 pri nich by som sa nebal. Maju rozum, vedieme ich so zenou k tomu.
Urcite ked sa trosku zajazdia tak bude novsie auto a tam uz bude asi aj automat.
Cenovo nechcem ist velmi hore, lebo dcera ked bude mat vodicak bude aj tak jazdit kombinaciu ten manual a aktualna moja BS casom.
Mlady sa tiez bude ucit na manuale a tam mu starsie auto urcite bude stacit.
Prave preto nechcem len nieco na dojazdenie, ale co sa aj bude dat predat.

Nejake male auto uz nechcem koli bezpecnosti.
Francuzi a Nemci (vratane skody) alebo ford su v ponuke len 1 alebo 1,2 pripadne ten nestastny 1,4 tsi.
A to su pre mna nepriechodne motory a aj tak maju velke najazdy.
U Subaru aj pri vyssom najazde a atmosfere by som sa bal o dost menej.
Ano zvazujem aj Mazdu aj Toyotu.

Subaru by som chcel, lebo sa trosku rozhodujem aj srdcom.
Rastr
Nováček
Nováček

Příspěvek od Rastr »

Ano, "klasický pohon" asi bude zadokolka, špatně jsem se vyjádřil *_*=*_*
Měl jsem na mysli hnanou jednu nápravu a pro naučení se řídit možná bude lepší auto nedotáčivé (přední pohon), než přetáčivé (zadní pohon). Ale to je na každém, co mu sedí pro výuku. Pochybuju, že dnes mají v autoškolách auta s hnanou zadní nápravou, takže pokud přesedne z předokolky na zadokolku, bude to citelná změna. Na druhou stranu já jsem po autoškole také začínal na F. Transit se zadním pohonem a neztěžuju si. :-)

Měl jsem na mysli auto do 100 kKč, u kterého bude levná oprava, když ho dcerka, nebo posléze synek někde odře, nebo ho někam opře.
Nechci naznačovat, že jsou nějací divočáci, ale víme jak to chodí.
Nevím jestli jim chceš platit také havarijní pojistku, ale u starších aut se to asi moc nevyplatí.
sima
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu
Jméno a příjmení: Radek- šíma

Příspěvek od sima »

Rastr píše: pát led 24, 2025 10:54 pm Ano, "klasický pohon" asi bude zadokolka, špatně jsem se vyjádřil *_*=*_*
Myslím, že tomu každý rozuměl :-) Jenda to vzal zase po svém, ale jistě ti taky rozuměl :-)
Jinak s dalšími tvými radami a názory souhlasím.
Jen si tak říkám, jak se ty dnešní děti mají, že jim rodiče kupují první auta, samozřejmě tj jen dobře, jen a hlavně jsme chtěl říct- měli by si toho vážit, snad tak tomu aspoň teda někdy je, vím, je to těžké, když vidí dnes okolo možnosti, jak si kdo žije.
Já si na vše nepodstatné, životně nedůležité musel vydělat, či krkolomně našetřit, samozřejmě jiná doba, vím, taky různé situace, dítě může ještě studovat, chce se naučit řídit, poté co udělá autoškolu, která je taky drahá, přitom nemá z čeho brát, max když už tak brigády, mimochodem jako za nás... to co se dnes pořizuje mnohdy jako první auta za nemalé peníze, na naučení a mnohdy i dalších let provozování to je zcela nesrovnatelné, jak bylo tehdy a jaké jsou možnosti dnes, samozřejmě i dnes někdo má na vše, někdo pomalu ani na vrak.
Já bych taky koupil do začátku co nejjednodušší auto, více sparťánského provedení :-) aspoň se opravdu naučí řídit cokoliv běžnejšího, co je ostatně k mání v autoškolách, včetně za mě ideálně manuálního řazení, na naučení dle mě jo, člověk se naučí vnímat to auto, možná teda :-D bez berliček, které nemá dnes lecjaké jiné běžné auto, když bych teda bral takové subo s 4x4, s menší cenovkou, přitom nižšší cena pak neodporuje spolehlivosti, nemusí tomu teda být, má to mnoho výhod, mnoho...
Ale taky zčásti chápu důvody mít lepší, ohledně i pohonu, i když tam teda hodně záleží jak sjízdné jsou ty hory tam u vás, teda u Milana. Většinou se dnes vše udržuje a ty zimy stále nejsou takové jako jako dřív, když vidím kudy jezdí obyč předkolky i jak píše spm zadokolky a to dnes a běžně, tak na udržovaných cestách to nemůže být žádný problém.
Taky chápu srdeční záležitosti ála plejády =) :-) taky uvažuji, až jednou dojede naše stařičké saxo, co pro svou ženu pak, napadá mě často taky subaru, ale vážně nevím, to bych musel osobně v mé financ situaci hodně přitlačit na pilu, aby nebylo sežrané, nevyjeté na ultimum a ještě stále spolehlivé.
Je to pak za mě hlavně o financ možnostech, já momentálně takové nemám a staří jednorožci ve vyjímečném stavu za pár kaček už nejsou, max vyjímka a max jen sem tam to potvrzuje. Spíš je to a vlastně je to jen utopie.
Neporadil jsem konkrétně co, takový Petr zde pořídil dceři staré SG a už málem zaplakal a to doslova :-/
Forester 2.0 SG 2002
Citroen Saxo Twist 1.1 2000
bývalá stálice:Citroen Xantia 1.8 16V LPG 98
VDC
Předseda klubu
Předseda klubu
Jméno a příjmení: Tomáš Vlasák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VDC »

Chlapci já bych to nedramatizoval. Já bych si třeba myslel, že by bylo vhodný, aby se děti učily řídit nějakej takovej trošku polovrak, kterej moc neřadá, trochu v něm něco klepe a vrže, brzdí jenom tak akorát trošku, ručku nepotřebuješ, přesně, jako jsem to měl já. Proč ? Aby se naučily vnímat stroj. Že to něco dělá a proč.
Když vidím, jak se smradi dneska učí rozjíždět s autoškolou do kopce u nás v ulici, když v těch sráčích mají asistenty rozjezdu a podobný vyfikundace, tak se tomu usmívám.
Takže řešit tu učení se s "klasickým" pohonem, aby se to naučily, když ve všem jsou dneska nějaký ty asistenty, mi přijde úsměvný. Navíc v tom hraje roli to, co to bude za auto, s tím takzvaně klasickým pohonem.
spm
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu
Jméno a příjmení: Jan Krajdl

Příspěvek od spm »

Mi pripomnelo, ze ja tu autoskolu delal ma felicii, ale rucka v ni taky nefungovala :-DDD

Odesláno z mého SM-F926B pomocí Tapatalk

Subaru Libero SDX Obrázek
Hyundai i20 1.2 2012 Obrázek
Volkswagen Transporter T4 Syncro 2.5TDI R5 Obrázek
Subaru Outback BS 2.5i Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Jakou modelovou řadu ?“