Spolehlivost ceny atd...

Odpovědět
Pulec
Nováček
Nováček
Příspěvky: 7
Registrován: čtv dub 01, 2021 11:26 pm

Spolehlivost ceny atd...

Příspěvek od Pulec »

Ahoj Subariste mám na vás důležitý dotaz...uvažuji o koupi Forestera 2.5 turbo. Nebo STI.do r. Výroby 2008..máte někdo zkušenosti s běžným ježděním soužití?? Je to drahé auto na servis provozní náklady spolehlivost,pohodlí,průchodnost terénem, prostornost... atd..mám dvě malé děti.. kočárek už ne..díky všem za smysluplné odpovědi na toto tema.
Uživatelský avatar
paulus
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu
Příspěvky: 126
Registrován: pon srp 16, 2010 1:39 pm
Jméno a příjmení: Pavel
Bydliště: Sumava

Re: Spolehlivost ceny atd...

Příspěvek od paulus »

Já sice Forestra nemám, ale podle mě je to o tom, jaký máš vztah k autům, respektive, jak moc se v nich chceš vrtat nebo zda máš někoho, kdo ti s tím vrtáním pomůže. No a pak je to o dostupnosti (dlouhodobé) i související ceně dílů. STI je drahá hračka třeba, asi na běžné ježdění to není, ale to je vše subjektivní :) A vtip dne je: Můj bývalý zeťák dostal v práci ochcavku s turbem a divil se, že jim co 7 tisíc odcházejí turba. Říkám mu, hele a necháváte to po těch honičkách trochu zchladit?..A on na to: A to jako co a proč....ve výsledku jim nikdo na školení neřekl, jak se k tomu motoru chovat :(
MirekK
Zkušený uživatel
Zkušený uživatel
Příspěvky: 260
Registrován: úte úno 08, 2022 5:39 pm
Jméno a příjmení: Miroslav Kokinda
Bydliště: Brandýs nad Orlicí

Re: Spolehlivost ceny atd...

Příspěvek od MirekK »

Jelikož se zatím kromě Pavla nikdo neozval, tak napíšu svůj pohled, i když mám „jen“ dvoulitr (SG 2005). Podle mě taky hlavně záleží na tom, jaký máš k Subaru vztah. Proč je vlastně chceš. Mluví se o diagnóze, protože Subaru si většinou kupují lidé se silnou afinitou ke značce, kde racionalita nemusí hrát velkou roli. Jsou ale oblasti, kde Subaru téměř nepotkáš, jeho schopnosti se tam příliš nevyužijí. Když jedu od nás dvě hodiny do Brna, tak nepotkám třeba ani jedno. Ale ve Vysokém Mýtě a okolí potkám i tři za jednu krátkou cestu, a ve Vrchlabí, nebo tam někde blízko, jsem potkal tři na jednom kruhovém objezdu. Ale třeba SGéčko, co mám já, ani jedno.

Taky jde o to, jestli je chceš na denní ježdění, nebo spíš jako druhé auto na výlety. Mě třeba spotřeba příliš nezajímá, vím, že papírově je to cca 10.5 litru, ale kolik si vezme doopravdy jsem nezkoumal. Oturbeného Forestra jsem si koupil pro radost, hlavně na výlety s vnoučaty, ne kvůli tomu, abych si hlídal spotřebu. Ale pokud bys ho měl mít jako daily car, tak budete muset být se ženou smíření s tím, že spotřeba je dost vysoká, u 2.5 l asi ještě vyšší.

A pak je koroze. Já jsem nechal po koupi odborně ošetřit podvozek a dutiny, ale teď v zimě mi vykvetla lehká koroze na karosérii. A to jsem byl za celou zimu jen jednou v soli. Takže u těchhle aut musíš pravděpodobně počítat i s bojem s korozí, který se taky může dost prodražit. Teď jsem se ptal majitele rodinného autoservisu, jestli by mi doporučil dobrého lakýrníka. Odpověděl mi, že už to nedělá, protože ti dva, co zná, jsou dnes už strašně drazí. Říkal mi, že si berou 5 000 za jeden díl. I když jsou tu lidi, kteří říkají, že s korozí problém nemají. Ale těch bude jen pár, co mají takové štěstí. Většinu těchto aut už koroze nejspíš sežrala, protože, jak jsem psal výše, SGéčko téměř nepotkám. Jedno vídám zaparkované před nějakou firmou v Ústí nad Orlicí, jedno jsem viděl parkovat na parkovišti Iveca u Lidlu ve Vysokém Mýtě. Tyhle Forestry jsou už hodně vzácné a najít zachovalý exemplář zabere nejspíš hodně času a trpělivosti.

Spolehlivost: Mám ho teprve devět měsíců a hodně času strávil po koupi v servisech, aby se odstranily závady, s nimiž jsem ho už koupil. Nikde mě nenechal a žádné nové závady se neprojevily. Mám ale nízký nájezd, takže těžko říct.

Pohodlí: Vejde se nás do něj pohodlně pět. Ale když je na zadním sedadle autosedačka, tak dva dospělí už těžko. Ale po dlouhé cestě ve Focusu (2004), cca 900 kilometrů, mě vůbec nebolela záda. Po daleko kratší cestě ve Foresterovi trochu jo. Ale třeba to bylo jen špatně nastavenou sedačkou.

Pokud jde o kufr, tak můžu těžko posoudit, jezdíváme nalehko, takže pro nás bohatě stačí.

Takže je to hodně individuální. Záleží, kolik máš peněz, kolik jsi ochotný do auta investovat, jestli jsi smířený se spotřebou, kolik toho najedeš, proč je vlastně chceš.

Mně osobně dělá radost, ale i starost, hlavně kvůli korozi. Ale už se těším, až o letních prázdninách budeme s vnučkou vyrážet na výlety a časem i s mladšími vnoučaty. Jinak Bizonek, jak mu říkáme, třeba i dva týdny stojí, protože máme ještě jedno auto a střídáme je, aby byla co nejvíc spravedlivě využitá.
Uživatelský avatar
wenzel
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu
Příspěvky: 287
Registrován: sob bře 06, 2021 9:16 am
Jméno a příjmení: Václav Šikl
Bydliště: Šumperk

Re: Spolehlivost ceny atd...

Příspěvek od wenzel »

Za mě jsou Subaru dobrý a spolehlivý auta. Samozřejmě musí dostávat patřičný servis . O spotřebě se nebavíme, ale: já s atmosférou a automatem jezdím za 11,5. Koukal bych zejména po automatech, poněvadž tam je jakás takás jistota, že motor pracoval v optimálních otáčkách. Dílu jsou všude mraky, ale slušnou kastli abys pohledal.Takze hlavně najít kus bez koroze a hned ho pro jistotu ošetřit. Dneska už pěkný SG kór foukaná 2.5 bude stát dost i následné ošetření, ale jestli uvazujes o STI, asi peníze problém nebudou.
Forester 2.0 AT, 2006
Superb VR6, 3.6, AT, 2012
Uživatelský avatar
Mira
Závislý uživatel
Závislý uživatel
Příspěvky: 10655
Registrován: úte srp 18, 2009 12:00 am
Jméno a příjmení: Miroslav
Bydliště: Poslední zatáčka před Vídní

Re: Spolehlivost ceny atd...

Příspěvek od Mira »

Provozní náklady? SG 2,5T s automatem je po STI hned druhý nejužranější subaru. :-) Na projížďky s rodinou bys musel volit hodně výletový a kochací tempo, jinak bude rodinka trochu vyklepaná a odstředěná. Ale jinak je to výbornej univerzál, ktetý vás odveze kam potřebujete a to nejen po zpevněných cestách. STI je už ryze silniční, sportovní auto a pro rodinu to nedokážu moc posoudit. Některá by byla nadšená, u některých bych bez kinedrylu nevyjížděl. =)
Ale subaru je dobrá volba, zábanější auto na výlety bys těžko vybral.
Forester SG XT
ex Impreza 97 s baťohem
Patrik14
Uživatel fóra
Uživatel fóra
Příspěvky: 84
Registrován: pon lis 08, 2021 9:39 am
Jméno a příjmení: PATRIK HLOBIL
Bydliště: Zlín

Re: Spolehlivost ceny atd...

Příspěvek od Patrik14 »

Ahojte, zkusim taky poradit, mam rok a pul 2.5xt 2006 v automatu, nebudu tady vypisovat investice ktere byly at uz kvuli moji debilite ( tesneni pod hlavou,...) nebo proste protoze jsem chtel lepsi vlastnosti( brzdy, catback, zadni tlumice. Za ten rok a pul jsem resil pouze novy chladic, zadni tlumice, byly uz unavene a o cca 2 cm sedel zadek niz - dalo by se na nich jeste par let asi jezdit, ale kvuli vzhledu a tomu ze pri prudkem brzdeni se auto zhouplo jsem je vymenil. Dale praskle tesneni na palivove pumpe, nejaka zarovka, vymena gumek na cepech trmenu. Delal jsem rozvody pri 185k. Co se komfortu tyce, muzu srovnat s xv 2013 a foresterem 2013 a rekl bych ze je na tom sg lepe, ale na delsi trasy to neni, co se tyce sedacek, vyuzivam ho jako vikendovku, to se da, ale pri par delsich trasach ( 2 a vice hodiny) me boleli zada( i kdyz - mam spatnou plotenku, i kdyz z xv me zada nikdy neboleli :D ). Spotrebu pri klidne jizde mam 10,5, kdyz sem vezl babicku tak sem byl na 9,9L :D ale to sem jel jak slimak. Koroze? Takova ta bezna, rekl bych ze na 18 let stare auto dost dobry, misky tlumicu ciste, jen trochu nekde u blatniku a podvozek povrchovka. Vlastne jeste predni cep jsem menil, klepal. To je asi tak vse, jestli se chces jeste na neco zeptat, klidne napis. Jinak jak tady lidi psali, subaru je srdcovka a sgcko si mam v planu nechat dokud nezrezne, dokud budou dily nebo dokud nam takove auta nezakazou. Subaru zdar!
Forester 2.5XT AT 2006
XV 2.0 CVT 2013
Odpovědět

Zpět na „II. gen. SG (03-08)“