Detaily akce nejsou důležité, důležitý je výsledek.
Ale měl jsem, v rámci tohohle zhruba 180 km výletu, kliku jako prase. Když jsem na zpáteční cestě dorazil do Plzně a zastavil na prvním semaforu, zacítil jsem fridex. Pak, na dalších semaforech, se situace opakovala a všiml jsem se i lehkého oparu páry, linoucího se z podkapoty. Ale nebylo to žádný drama, tak jsem dojel domů a až tam jsem se koukl pod kapotu. Při pohledu shora jsem se ničeho nevšiml. A protože zrovna ve čtvrtek padaly ty hnusný bílý sračky jako o život, kapotu jsem zaklapl a šel jsem ty sračky uklízet, abych mohl sjet k baráku.
Večer jsem jel na noční a zase jsem tu chladičku zacítil a při pohledu pod auto jsem viděl kapající kapalinu, zhruba v místě, kde je gumové kolínko na trubce k vyhřívání olejového filtru. Takže jsem si myslel, že dirka je na téhle hadičce.
Druhý den jsem se pustil do opravy. Hadičku jsem vyndal. Jenomže jsem doma neměl žádnou adekvátní náhradu, a vizuálně jí nic nebylo. Domníval jsem se tedy, že asi byla málo utažená spona. Hadičku jsem tam tedy vrátil, utáhl a nalil chladivo.
A ejhle, kapaní se vrátilo. Ale všiml jsem se, že kapalina teče po bloku a přes tuhle hadičku odkapává.
Dírečka byla těsně vedle spony na levé vratce do chladiče, přímo u bloku.
Hadici jsem tedy vyndal. A při bližším zkoumání jsem si uvědomil, jakej jsem klikař. Na vnějším plášti hadice sice byla dírečka jako špendlíková hadička, ale zevnitř byla hadice ruplá asi tak 2 cm. Takže chyběl opravdu jen kousíček a chladivo by neodkapávalo, ale chcalo jako vrž. A mohlo se to klidně stát kdykoliv ten den, během té cesty.
Potřeboval jsem to nějak, alespoň provizorně opravit, než objednám novou hadici. Bohužel mé zásoby hadic už jsou v podstatě vyčerpány. Mohl jsem použít polovinu téhle hadice a pak jsem tam našel nějaké kousky rovných hadic. Ale naštěstí jsem doma měl nějaké nerezové trubky a kolínka. Tak holt jsem si místo hadice svařil trubku a jen kusem rovné hadice propojil chladič s trubkou. Takže funguju.
Trošku mě ta prasklá hadice překvapila, protože nebyla zase tak stará. Odhaduji zhruba 10 let.
A byl to originál. Holt už dneska ani ty originály nevydrží to, co dřív.