SISI 2025 - plavba z Cartageny na Lanzarote
- .dundee.
- Člen_SubaruFanClubu

- Jméno a příjmení: Pavel
SISI 2025 - plavba z Cartageny na Lanzarote
Všechny skvělý nápady vzniknou u druhého piva.
„Tak jsem se zase přihlásil na SISI...“ povídá kamarád Míra, když po sauně doplňujeme tekutiny, „...ještě mají volné místo, pojeď!“ Upiju druhé pivo toho večera a v hlavě mi to začíná šrotovat.
S Mírou se známe 33 let, lezli jsme spolu po skalách i ve vysokých horách, projeli Nepál, Patagonii a řadu jiných míst. Je to parťák, na kterého je spoleh. Pak jsme oba založili rodiny a trochu si zmizeli z očí. A z něj se mezitím stal jachtař, který letos na jaře přeplul severní Atlantik v rámci známého závodu právě na SISI.
Já se na slanou vodu dostal mnohem později a díky jinému kamarádovi ze sauny. Jirka byl celoživotní jachtař a moře bylo jeho druhý domov. Pravej mořskej vlk. Často nás lákal na plavbu, ale než jet sám, radši strávím dovolenou s malými dětmi. Teprve když se i mladší dcera naučila plavat a synka jsem mohl učit potápění, přišel čas vyrazit na moře i s rodinou. Jirka nám kapitánoval a já po prvním týdnu propadl nové vášni. Ještě dvakrát se nám podařilo zopakovat báječnou společnou plavbu a pokaždé jsem se naučil spoustu nových věcí. Ale čas je neúprosný a Jirka mi odplul na druhý břeh.
Jenže kapitánovat umí i další kamarádi a zkušeného člena posádky dovedou ocenit. Tak se mi povedlo postupně obeplout část Jadranu, přeplout z Chorvatska do Benátek, z Atén na Santorini nebo okolo Liparských ostrovů.
Ale přihlásit se na SISI? To je jiné kafe. SISI je celokarbonová závodní jachta, žádný charterový cruiser. Pravý závodní nářadí. 65 stop dlouhá, negativní sklon přídě řeže vlny jako horký nůž máslo, v 8 kn (knot = 1nm/h, tedy 1852 m/h) je už ve skluzu, 25 kn udělá jak nic a maximum je někde u 35 kn. Závratné rychlosti. Pro porovnání: pokud jsme z charterového cruiseru dostali 10 kn, byl to vrchol jeho možností.
A těch plachet, kromě hlavní tu jsou 3 různě velké kosatky a pak balóny jako spinnaker, gennaker, code zero, frog. Prostě do každého větru správný výběr. Těchto lodí bylo postaveno jen osm, pro závody kolem světa Volvo Ocean Race v roce 2014 a 2017. https://en.wikipedia.org/wiki/Volvo_Ocean_65 Od roku 2018 je nahradil nový modernější a rychlejší typ s foilama.
SISI je vlastně takové STíčko mezi jachtami.
Patří Austrian Ocean Racing teamu, který s ní jezdí další závody po celém světě. Protože závody začínají na různých místech, je třeba loď na start dopravit. A to je přesně čas pro amatérské nadšence. Jak jinak se dostat na palubu závodní jachty, zažít ten hukot, když pod plnými plachtami klouže na vlnách a spršky slané vody létají až ke kormidlu, nebo točit do úmoru mlýnkem při vytahování a stahování plachet, než při takové delivery plavbě.
Dopíjím druhé pivo a ten bláznivý nápad se nějak podezřele uchytil v mé mysli. Kupodivu druhý den ráno mi SISI stále vrtá hlavou. Počkám ještě do odpoledne a furt na ni ne a ne zapomenout. Večer ten nápad nadhodím doma. A moje milá žena povídá: „Klidně jeď, stejně jste s klukama něco plánovali, ne?“
Pak věci vezmou rychlý spád, posílám přihlášku na loď, s Mírou řešíme, jak se nejlíp dostat do Cartageny tak, abychom stihli čas nalodění a během dalšího večera máme letenky z Prahy přes Barcelonu do Alicante, odtud vlakem přes Murcii do Cartageny a ubytování na půl cesty mezi nádražím a přístavem.
Do odletu zbývá 14 dní.
..pokračování...viewtopic.php?p=743021#p743021
„Tak jsem se zase přihlásil na SISI...“ povídá kamarád Míra, když po sauně doplňujeme tekutiny, „...ještě mají volné místo, pojeď!“ Upiju druhé pivo toho večera a v hlavě mi to začíná šrotovat.
S Mírou se známe 33 let, lezli jsme spolu po skalách i ve vysokých horách, projeli Nepál, Patagonii a řadu jiných míst. Je to parťák, na kterého je spoleh. Pak jsme oba založili rodiny a trochu si zmizeli z očí. A z něj se mezitím stal jachtař, který letos na jaře přeplul severní Atlantik v rámci známého závodu právě na SISI.
Já se na slanou vodu dostal mnohem později a díky jinému kamarádovi ze sauny. Jirka byl celoživotní jachtař a moře bylo jeho druhý domov. Pravej mořskej vlk. Často nás lákal na plavbu, ale než jet sám, radši strávím dovolenou s malými dětmi. Teprve když se i mladší dcera naučila plavat a synka jsem mohl učit potápění, přišel čas vyrazit na moře i s rodinou. Jirka nám kapitánoval a já po prvním týdnu propadl nové vášni. Ještě dvakrát se nám podařilo zopakovat báječnou společnou plavbu a pokaždé jsem se naučil spoustu nových věcí. Ale čas je neúprosný a Jirka mi odplul na druhý břeh.
Jenže kapitánovat umí i další kamarádi a zkušeného člena posádky dovedou ocenit. Tak se mi povedlo postupně obeplout část Jadranu, přeplout z Chorvatska do Benátek, z Atén na Santorini nebo okolo Liparských ostrovů.
Ale přihlásit se na SISI? To je jiné kafe. SISI je celokarbonová závodní jachta, žádný charterový cruiser. Pravý závodní nářadí. 65 stop dlouhá, negativní sklon přídě řeže vlny jako horký nůž máslo, v 8 kn (knot = 1nm/h, tedy 1852 m/h) je už ve skluzu, 25 kn udělá jak nic a maximum je někde u 35 kn. Závratné rychlosti. Pro porovnání: pokud jsme z charterového cruiseru dostali 10 kn, byl to vrchol jeho možností.
A těch plachet, kromě hlavní tu jsou 3 různě velké kosatky a pak balóny jako spinnaker, gennaker, code zero, frog. Prostě do každého větru správný výběr. Těchto lodí bylo postaveno jen osm, pro závody kolem světa Volvo Ocean Race v roce 2014 a 2017. https://en.wikipedia.org/wiki/Volvo_Ocean_65 Od roku 2018 je nahradil nový modernější a rychlejší typ s foilama.
SISI je vlastně takové STíčko mezi jachtami.
Patří Austrian Ocean Racing teamu, který s ní jezdí další závody po celém světě. Protože závody začínají na různých místech, je třeba loď na start dopravit. A to je přesně čas pro amatérské nadšence. Jak jinak se dostat na palubu závodní jachty, zažít ten hukot, když pod plnými plachtami klouže na vlnách a spršky slané vody létají až ke kormidlu, nebo točit do úmoru mlýnkem při vytahování a stahování plachet, než při takové delivery plavbě.
Dopíjím druhé pivo a ten bláznivý nápad se nějak podezřele uchytil v mé mysli. Kupodivu druhý den ráno mi SISI stále vrtá hlavou. Počkám ještě do odpoledne a furt na ni ne a ne zapomenout. Večer ten nápad nadhodím doma. A moje milá žena povídá: „Klidně jeď, stejně jste s klukama něco plánovali, ne?“
Pak věci vezmou rychlý spád, posílám přihlášku na loď, s Mírou řešíme, jak se nejlíp dostat do Cartageny tak, abychom stihli čas nalodění a během dalšího večera máme letenky z Prahy přes Barcelonu do Alicante, odtud vlakem přes Murcii do Cartageny a ubytování na půl cesty mezi nádražím a přístavem.
Do odletu zbývá 14 dní.
..pokračování...viewtopic.php?p=743021#p743021
Naposledy upravil(a) .dundee. dne stř pro 03, 2025 6:16 pm, celkem upraveno 4 x.
Subaru Levorg MY16
Subaru Impreza WRX STi MY04
ex Subaru Legacy 2.0D MY09
Re: SISI 2025 - plavba z Cartageny na Lanzarote
Super, zazitok na cely zivot.
A z Volvo Ocean Race su paradne dokumenty.
A z Volvo Ocean Race su paradne dokumenty.
- martinant
- Závislý uživatel

- Jméno a příjmení: Martin Antoš
Ta je placatá!! Ta kuchyňka vevnitř bude skromná. 
Odesláno z rozežranýho jabka.
Subaru Impreza 2.0 GH MT MY 08. 10,8l+/100km
Subaru Impreza 2.0 gl MT MY96. ex
- VDC
- Předseda klubu

- Jméno a příjmení: Tomáš Vlasák
- Kontaktovat uživatele:
Pavle vyprávíš to úžasně, čte se to jedním dechem !!
http://www.instagram.com/monstersubarus_house
https://www.instagram.com/vdc.monstersubaru/
Subaru Outback 3,0 H6 '01
Toyota Previa 4WD 2.4 ´97
https://www.instagram.com/vdc.monstersubaru/
Subaru Outback 3,0 H6 '01
Toyota Previa 4WD 2.4 ´97
- Metuzalem
- Člen_SubaruFanClubu

- Jméno a příjmení: Milan P.
Tak tenhle cestovatelský deník bude patřit k těm nejlepším, nejen tady na fóru. Zatím je teda jen úvod, ale zato jak od profíka. A za první větu by se nestyděl ani Hemingway
Jsem pyšný na to, že tě znám i osobně 
Forester 2.0 XT SJ 2017: Šedivák
- StandaB
- Závislý uživatel

- Jméno a příjmení: Stanislav Becvar
Wow !! Pavle, dal, dal, dal !!!
Ja se svezl na jednoduche plachetnici po Jadranu,..a byl jsem z toho "vedle".
Ale tohle je jine "maso" !! 
Ja se svezl na jednoduche plachetnici po Jadranu,..a byl jsem z toho "vedle".
- námořník
- Místopředseda klubu

- Jméno a příjmení: Jiří Mareš
Skvělý Pavle. Já si tedy nejsem jistý že bych na to vlezl
. Teď už ti chybí akorát ten tankán 
Odesláno zmáčknutím tlačítka Odeslat
- culda84
- Člen_SubaruFanClubu

- Jméno a příjmení: Petr Culek
Já si jsem jistý že bych na to nevlezl
ale parádně sepsáno, těším se jestli bude pokračování 
Subaru Levorg 1,6 2016
Škoda Kodiaq 2.0 TSI 2024
Škoda Kodiaq 2.0 TSI 2024
-
sima
- Člen_SubaruFanClubu

- Jméno a příjmení: Radek- šíma
Taky jsem tedy ocenil sloho styl, parádní, stručný a zcela výstižný, až úderný, takže zároveň nenudící, naopak
a co teprve samotné dobrodužství, nakouslé to co už bylo a to co bude...
Forester 2.0 SG 2002
Citroen Saxo Twist 1.1 2000
bývalá stálice:Citroen Xantia 1.8 16V LPG 98
-
sima
- Člen_SubaruFanClubu

- Jméno a příjmení: Radek- šíma
Metuzalem píše: úte pro 02, 2025 9:44 am A za první větu by se nestyděl ani HemingwayJsem pyšný na to, že tě znám i osobně
![]()
Forester 2.0 SG 2002
- martinant
- Závislý uživatel

- Jméno a příjmení: Martin Antoš
Ja se plavil na Bavarce a připadal jsem si jak frajer… Ted si připadám jak nějakej plantážník.
Odesláno z rozežranýho jabka.
- Dušan
- Vášnivý uživatel

- Jméno a příjmení: Dušan Šindel
Pavle jsi frajer, klobouk dolů! 
Tam je jakoby cesta .....
Forester SH 2012 - manuál
Toyota Land Cruiser 95 - r.2001, Ironman 2", šnorchl
Forester 2003 - manuál, zvýšený, oplechovaný EX
Forester SH 2012 - manuál
Toyota Land Cruiser 95 - r.2001, Ironman 2", šnorchl
Forester 2003 - manuál, zvýšený, oplechovaný EX
- Tapan
- Člen_SubaruFanClubu

- Jméno a příjmení: Štěpán Z.
Paráda Pavle, těším se na pokračování!
Lvl. 1 Subaru Necromancer
Outback BP H6, Impreza GG Wagon 2.0, Justy KAD ECVT, 2x Libero E12
Outback BP H6, Impreza GG Wagon 2.0, Justy KAD ECVT, 2x Libero E12
- .dundee.
- Člen_SubaruFanClubu

- Jméno a příjmení: Pavel
Dík za všechny reakce. Pokračování bude následovat.
@Metuzalem Milane nepřeháněj, ještě se začnu červenat
@námořník Jirko, na tanker taky doufám jednou dojde.
@Metuzalem Milane nepřeháněj, ještě se začnu červenat
@námořník Jirko, na tanker taky doufám jednou dojde.
Subaru Levorg MY16