Právě že samotné číslo nic neříká. A o měření kapacity jsem vůbec nic nepsal. Techniku na přesné měření kapacity akumulátoru mám k dispozici, ale obvykle se neobtěžuju, jde to i jednodušeji, viz níže.Makovica píše: ned pro 29, 2024 3:06 pm Takymto stylom mozes ale spochybnit uplne hocico, lebo nic okrem merania kapacity nie je podla toho postacujuce (a vzdy lepsie mat asopn nejake cislo ako nic)
(...)
Naviac ide skor o trend, ako o abs.cisla. Aspon ti to moze ukazat na uplne iny problem ako je bateria.
To měření týdenního poklesu může být užitečné, pokud mám nějakou rozumnou referenční hodnotu, která se vztahuje k mému autu a dovedu to nějak interpretovat. Referenční hodnota může být i to, co jsem naměřil před rokem, před dvěma, nebo když byla baterka nová - správně, trend. Ale číslo z internetu není rozumná referenční hodnota.
Na týdenním poklesu napětí se mi nelíbí zcela triviální fakt - že měření trvá týden. To už je lepší měřit pokles napětí při startování. Pokud mám problémy, dobiju baterku naplno a měřím. Ale hlavně aktuálně sleduju dobíjecí proud vybité baterky. Když po startování na kabely nebo půl hodině Webasta baterka dobíjí moc malým proudem, je háji. Mrtvá baterka nejen dává málo, ale i bere málo. Takže pravidelně sleduju na diagnostice dobíjecí proud a samozřejmě k tomu i dobíjecí napětí. Kouzelné krabičky jsou na houby, akumulátor nedokážou ani samy relevantně zatížit, ani měřit odběr, takže si musí ty hodnoty víceméně vymýšlet.