Baterie

Diskuse týkající se elektrické výbavy vozidla a osvětlení exteriéru i interiéru, žárovky, Led osvětlení atd.
Odpovědět
outback
Závislý uživatel
Závislý uživatel

Re: Baterie

Příspěvek od outback »

Makovica píše: ned pro 29, 2024 3:06 pm Takymto stylom mozes ale spochybnit uplne hocico, lebo nic okrem merania kapacity nie je podla toho postacujuce (a vzdy lepsie mat asopn nejake cislo ako nic)
(...)
Naviac ide skor o trend, ako o abs.cisla. Aspon ti to moze ukazat na uplne iny problem ako je bateria.
Právě že samotné číslo nic neříká. A o měření kapacity jsem vůbec nic nepsal. Techniku na přesné měření kapacity akumulátoru mám k dispozici, ale obvykle se neobtěžuju, jde to i jednodušeji, viz níže.

To měření týdenního poklesu může být užitečné, pokud mám nějakou rozumnou referenční hodnotu, která se vztahuje k mému autu a dovedu to nějak interpretovat. Referenční hodnota může být i to, co jsem naměřil před rokem, před dvěma, nebo když byla baterka nová - správně, trend. Ale číslo z internetu není rozumná referenční hodnota.

Na týdenním poklesu napětí se mi nelíbí zcela triviální fakt - že měření trvá týden. To už je lepší měřit pokles napětí při startování. Pokud mám problémy, dobiju baterku naplno a měřím. Ale hlavně aktuálně sleduju dobíjecí proud vybité baterky. Když po startování na kabely nebo půl hodině Webasta baterka dobíjí moc malým proudem, je háji. Mrtvá baterka nejen dává málo, ale i bere málo. Takže pravidelně sleduju na diagnostice dobíjecí proud a samozřejmě k tomu i dobíjecí napětí. Kouzelné krabičky jsou na houby, akumulátor nedokážou ani samy relevantně zatížit, ani měřit odběr, takže si musí ty hodnoty víceméně vymýšlet.
Subaru XV 2.0 Exclusive r.v.2018, facelift EyeSight CVT nonhybrid
Busík Hyundai H1
Fendt Platin 470 (ne, není to traktor)
Makovica
Závislý uživatel
Závislý uživatel

Příspěvek od Makovica »

Nahodou som natrafil na pekne zhrnutie teorie i praxe v jednom videu.

A pre zaujimavost aj trochu DIY https://www.elektrolab.eu/blog/desulfat ... ch-baterii
Subaru Forester 2.0i CVT Comfort MY16 (G91F Rest in pieces Cooper Discovery ATT / SJ6 ,,,,| (*_^) |,,,,)
Obrázek
outback
Závislý uživatel
Závislý uživatel

Příspěvek od outback »

VDC píše: stř lis 16, 2022 8:12 am Láďo neodešla, furt funguje. Sice je znát, že už drží méně a myslím, že tahle zima je její poslední, ale zatím furt spolehlivě startuje. Za mě naprostej sukces. To je první baterka za spoustu let, která drží pátej rok.
Máš jí ještě? Moje asi právě končí, po sedmi letech.
Busík Hyundai H1
VDC
Předseda klubu
Předseda klubu
Jméno a příjmení: Tomáš Vlasák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VDC »

Už ne. Odešla před dvěma lety
outback
Závislý uživatel
Závislý uživatel

Příspěvek od outback »

Tak to je dobrý, obzvláště na dnešní poměry.
Busík Hyundai H1
Cliffer
Závislý uživatel
Závislý uživatel
Jméno a příjmení: Tadeáš

Příspěvek od Cliffer »

Zdravím pánové, přišel jsem na konzultaci případně radu. Musím do Démona pořídit před zimou novou auto baterii, protože ta stávající už taktak přežila zimu minulou a i když přes léto ještě fungovala, tuhle zimu by už umřela nadobro.
Do Démona z důvodu velikosti pozice (základní, jak je a nechci předělávat) se vejde max 60 Ah baterka. Měl jsem v autě Vartu Blue Dynamic a ty cca 4 roky vydržela. Teď jsem měl po Jechym Vartu Silver Dynamic s tím, že mi jí dával, pokud jí oživím. Nakonec 2-3 roky ještě jezdila.
Démon jezdí v průměru jednou za týden na delší trasu, 50+km. Mám v něm antikunu, která neustále něco žere. Nějaký další velký spotřebiče (krom nabíjení mobilů na cestách) nezapojuju. Četl jsem tu jeden čas disputaci o trakčních bateriích (jestli to říkám správně). Dávalo by to smysl? Respektice jestli by cena/výdrž dávali smysl? Nebo zas koupím modtou Vartu a bidu dobrej.
Dík za postřehy ;-)
Subaru Outback 3.0R "Démon"
- Skotsko 2022 (5567 km)
- Rumunsko 2021 (3574 km)
- Norsko 2020 (7007 km)
- Ukrajina 2019 (4060 km)
Subaru Outback 2.5i-prodán
- Balkán 2018 (4457 km)
- Balkán 2017 (5884 km)
- Skandinávie 2016 (8300 km)
Š.Felda 1.6
- Istanbul 2012 (6100 km)
podvlada
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu
Jméno a příjmení: Vláďa Podlešák

Příspěvek od podvlada »

Asi záleží kolik žere ta antikuna. Pokud tam neni žádnej další odběr, a ani neni v plánu při vypnutým motoru/dobíjení krmit něco dalšího (lednička, měnič, ...) tak podle mě asi nemá smysl připlácet za něco lepšího. Možná by to vydrželo o rok dýl, což se asi vzhledem k ceně nevyplatí.

Subaru Outback '04 BP 3.0H6 180 kW <vlákno zde> Obrázek
BMW E61 550 '06 4.8 V8 270 kW, LPG <vlákno zde> Obrázek
ex Subaru Forester '05 SG 2.0 92 kW <vlákno zde>
ex Ford Mondeo '00 1.8 I4 85 kW
ex Alfa 156 '99 2.5 V6 140 kW
Odpovědět

Zpět na „Elektrická výbava auta a osvětlení“