Forester SF1 - poklesly zadek po vymene tlumicu
-
DavidLesnik
- Nováček

Forester SF1 - poklesly zadek po vymene tlumicu
Ahoj,
rad bych se poradil ohledne Forestera SF1 2001. Na STK byla predepsana vymena zadnich tlumicu. Po vymene v lokalnim servisu auto na zadek strasne 'capi', jako by bylo pretizene i kdyz je prazdne (obe strany stejne). Puvodne byla vzdalenost pneu od blatniku dobrych 15-20cm, po vymene je (s prazdnym autem na rovine) nejakych 3-5cm. STK s novymi tlumici proslo bez problemu, nicmene takhle to nechci nechat, je vyrazne redukovana svetla vyska, kterou pri jizde na chalupu potrebujem (nehlede na to, ze to hrozne vypada). Po mem komentari to v servisu zvedli, s tim ze tam zadny evidentni problem (i.e. praskla pruzina) neni, ze pouzili komponent co na to je predepsan a ze s tim dale nic neudelaji.
Premyslim co s tim dale - v prve rade bych rad rozumnel pricine, dale pak jake jsou moznosti reseni?
Rozumim ze zadni tlumice jsou zrejme u Subaru tema, procital jsem napr. zde:
viewtopic.php?t=2189
viewtopic.php?t=6739
viewtopic.php?t=9880
Ale moc chytrej z toho porad nejsem (i.e. snad neni treba objednavat pruziny z US apod)?
Diky moc za rady/nazory/zkusenosti
rad bych se poradil ohledne Forestera SF1 2001. Na STK byla predepsana vymena zadnich tlumicu. Po vymene v lokalnim servisu auto na zadek strasne 'capi', jako by bylo pretizene i kdyz je prazdne (obe strany stejne). Puvodne byla vzdalenost pneu od blatniku dobrych 15-20cm, po vymene je (s prazdnym autem na rovine) nejakych 3-5cm. STK s novymi tlumici proslo bez problemu, nicmene takhle to nechci nechat, je vyrazne redukovana svetla vyska, kterou pri jizde na chalupu potrebujem (nehlede na to, ze to hrozne vypada). Po mem komentari to v servisu zvedli, s tim ze tam zadny evidentni problem (i.e. praskla pruzina) neni, ze pouzili komponent co na to je predepsan a ze s tim dale nic neudelaji.
Premyslim co s tim dale - v prve rade bych rad rozumnel pricine, dale pak jake jsou moznosti reseni?
Rozumim ze zadni tlumice jsou zrejme u Subaru tema, procital jsem napr. zde:
viewtopic.php?t=2189
viewtopic.php?t=6739
viewtopic.php?t=9880
Ale moc chytrej z toho porad nejsem (i.e. snad neni treba objednavat pruziny z US apod)?
Diky moc za rady/nazory/zkusenosti
- Tomiq
- Člen_SubaruFanClubu

- Jméno a příjmení: Tomáš Prošek
Re: Forester SF1 - poklesly zadek po vymene tlumicu
Klasika - když se vymění nivelační tlumiče (původní) za obyčejné, musí se zkombinovat se silnějšími pružinami. Pokud ne, a nechají se tam ty původní, dopadne to takhle.
Nevím jak na SF, ale na SG šly sehnat normálně nějaké KYBy tady v Čechách.
Jo a do servisu, kde ti řeknou, že tam dali to, co je tam předepsané a přitom vidí, že výsledek je na h...no, bych se už nevracel...
Nevím jak na SF, ale na SG šly sehnat normálně nějaké KYBy tady v Čechách.
Jo a do servisu, kde ti řeknou, že tam dali to, co je tam předepsané a přitom vidí, že výsledek je na h...no, bych se už nevracel...
Subaru Forester SG 2.0 MT 2006
ex Subaru Outback BH 2.5 MT 2002
ex Subaru Legacy BH 2.0 MT 1999
ex Subaru Legacy BH 2.0 MT 1999
- StandaB
- Závislý uživatel

- Jméno a příjmení: Stanislav Becvar
Jasne, Na SF existuji taky, a nestoji moc. 
Pružiny KYB RA5761 jsou ze silnějšího drátu.
Dělají je i jiní výrobci, třeba LESJÖFORS 428831 a další...
Hledej pružiny pro vozy BEZ vyrovnávacího systému.
Pro niveláky jsou pružiny z drátu průměru 11,8 mm, pro obyčejné tlumiče jsou pružiny z 13,5 mm drátu.
Dělají je i jiní výrobci, třeba LESJÖFORS 428831 a další...
Hledej pružiny pro vozy BEZ vyrovnávacího systému.
Pro niveláky jsou pružiny z drátu průměru 11,8 mm, pro obyčejné tlumiče jsou pružiny z 13,5 mm drátu.
Naposledy upravil(a) Fiba dne pon zář 08, 2025 11:19 am, celkem upraveno 1 x.
- Mira
- Závislý uživatel

- Jméno a příjmení: Miroslav
Při výměně zadních tlumičů za neorigo se musí vyměnit i pružiny, jinak to padne dolů, jak se ti přihodilo. Stojí pár korun, ale práce bude zbytečně 2x. A kdy už výměna, tak pořádně a měls tam dát sadu Pedders HD (heavy duty), ta by to i 2 cm zvedla. Do terénu jsou super, jen ta cena.
Forester SG XT
ex Impreza 97 s baťohem
ex Impreza 97 s baťohem
- podvlada
- Člen_SubaruFanClubu

- Jméno a příjmení: Vláďa Podlešák
To nebyl servis, to byli měniči dílů co se řídí akorát čísly dílů.
V katalogu dílů se to člověk bohužel nedozví, tak to spoustě servisů uniká.
Jak už psali ostatní, k obyčejným tlumičům je potřeba dát silnější pružiny, protože samonivelační tlumiče část hmotnosti auta nesou samy. Takže, když tam dáš obyčejnej tlumič, kterej nic nenese, pružina to sama nezvládne.
Buď se vyrábí už hotová s nějakým HeavyDuty příznakem (což na SF nevim, jestli v nabídce je, Fíba kousek výše nějaký číslo dával), nebo je potřeba sáhnout po hotový HeavyDuty sadě, třeba ty Peddersy.
Já to na Outbacka kdysi řešil tak, že jsem pořídil tlumiče KYB a silnější pružiny jsem vzal z bývalého Dobřanského Subaru servisu, kteří si je nechávali motat na zakázku v plzeňském Invelu. Dneska bych už asi taky pořídil ty Pedders.
V katalogu dílů se to člověk bohužel nedozví, tak to spoustě servisů uniká.
Jak už psali ostatní, k obyčejným tlumičům je potřeba dát silnější pružiny, protože samonivelační tlumiče část hmotnosti auta nesou samy. Takže, když tam dáš obyčejnej tlumič, kterej nic nenese, pružina to sama nezvládne.
Buď se vyrábí už hotová s nějakým HeavyDuty příznakem (což na SF nevim, jestli v nabídce je, Fíba kousek výše nějaký číslo dával), nebo je potřeba sáhnout po hotový HeavyDuty sadě, třeba ty Peddersy.
Já to na Outbacka kdysi řešil tak, že jsem pořídil tlumiče KYB a silnější pružiny jsem vzal z bývalého Dobřanského Subaru servisu, kteří si je nechávali motat na zakázku v plzeňském Invelu. Dneska bych už asi taky pořídil ty Pedders.
Subaru Outback '04 BP 3.0H6 180 kW <vlákno zde>
BMW E61 550 '06 4.8 V8 270 kW, LPG <vlákno zde>
ex Subaru Forester '05 SG 2.0 92 kW <vlákno zde>
ex Ford Mondeo '00 1.8 I4 85 kW
ex Alfa 156 '99 2.5 V6 140 kW
Je to tak, taky jsem měl na SF silnější pružiny z Dobřan, které si nechávali vyrábět v plzeňském Invelu 
-
DavidLesnik
- Nováček

Dekuji moc vsem za prispevky a rychlou odezvu.
Rozumim tedy, pri vymene nebyly (s nejvetsi pravdepodobnosti) pouzity samonivelacni, ale obycejne tlumice, a k temto byly pouzity nespravne pruziny.
Vymena pruzin za nove, vinute z 13.5mm dratu (oproti 11.8mm ktere tam pravdepodobne jsou) by melo situaci napravit.
@FIBA - dekuji za odkaz na specificky kod produktu (KYB RA5761).
Nasel jsem treba nasledujici:
https://mlparts.cz/pruzina-podvozku-kyb ... LqEALw_wcB
(Peddersy HD resit nebudu, to bych doma neobhalil
)
Nez se vydam dohadovat/reklamovat praci do servisu, poprosim o komentar zda jsem vse pobral spravne, pripadne jestli me jeste neco neunika
Diky
Rozumim tedy, pri vymene nebyly (s nejvetsi pravdepodobnosti) pouzity samonivelacni, ale obycejne tlumice, a k temto byly pouzity nespravne pruziny.
Vymena pruzin za nove, vinute z 13.5mm dratu (oproti 11.8mm ktere tam pravdepodobne jsou) by melo situaci napravit.
@FIBA - dekuji za odkaz na specificky kod produktu (KYB RA5761).
Nasel jsem treba nasledujici:
https://mlparts.cz/pruzina-podvozku-kyb ... LqEALw_wcB
(Peddersy HD resit nebudu, to bych doma neobhalil
Nez se vydam dohadovat/reklamovat praci do servisu, poprosim o komentar zda jsem vse pobral spravne, pripadne jestli me jeste neco neunika
Diky
Pokud jsi neplatil zhruba 30 tisíc jen za ty dva zadní tlumiče, tak ti určitě niveláky nedaliDavidLesnik píše: úte zář 09, 2025 5:53 pm Rozumim tedy, pri vymene nebyly (s nejvetsi pravdepodobnosti) pouzity samonivelacni, ale obycejne tlumice, a k temto byly pouzity nespravne pruziny.
Edit: podívej se na autokelly kolik niveláky stojí (v autokelly je cena originálních dílů stejná jako v Subaru)
Pravý 20360FC220 (20360FC221)
Levý 20360FC230 (20360FC231)
Jiné než originální niveláky neexistují.
- StandaB
- Závislý uživatel

- Jméno a příjmení: Stanislav Becvar
Mám to samé jako Mila + 4cm podložky na tlumičich.
-
DavidLesnik
- Nováček

Tak pruziny vymeneny, potvrzuji ze problem je timto vyresen
Dekuji vsem zucastnenym za cenne rady a preji mnoho zdarnych kilometru
Dekuji vsem zucastnenym za cenne rady a preji mnoho zdarnych kilometru
- hamoun
- Člen_SubaruFanClubu

- Jméno a příjmení: Petr Hanek
@DavidLesnik gratuluji. parada! to byla rychlost