Kdo nebo co vám nadzvedlo mandle?

Odpovědět
jkotek
Závislý uživatel
Závislý uživatel
Jméno a příjmení: Jan Kotek

Re: Kdo nebo co vám nadzvedlo mandle?

Příspěvek od jkotek »

spm píše:[smention u=2500]hamoun[/smention] vsadil bych obě svoje koule na to, že i u tý škodovky pokud tu baterku vyměníš za stejnou nebo větší kapacitu, tak bez té šaškárny s diagnostikou to nové baterii neudělá buď vůbec nic nebo to její život maximálně prodlouží...
Kolega před několika měsíci měnil baterku svépomocí ve své slepici (oktávka NX, aktuální model), AGM za AGM.
Když pominu, že ta původní zdechla po méně než roce, tak po výměně mu začaly praskat žárovky ve světlech - a to tak že měly životnost v týdnech. Podle servisu se prý musí výměna baterie "zapsat do řídící jednotky, aby do palubní sítě šlo správné napětí". Po zápisu už nic nepraská.
Takže - nevím, zda ta výměna baterie má negativní vliv na baterii jako takovou, ale na připojené spotřebiče asi ano.
Daily: Subaru Outback 2.5i CVT Comfort Navi, MY2020
Obrázek
Summer: Subaru Legacy 3.0R, MY2005
Obrázek
Na odchodu: Subaru Outback 2.0D CVT Active, MY2016
Obrázek
spm
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu
Jméno a příjmení: Jan Krajdl

Příspěvek od spm »

No, takze je to srac co to nici naschval, aby donutil majitele zaplatit servis. Technicky duvod to nema. Hodit ze skaly a nekupovat koncernovy sracky...

Odesláno z mého SM-F926B pomocí Tapatalk

Subaru Libero SDX Obrázek
Hyundai i20 1.2 2012 Obrázek
Volkswagen Transporter T4 Syncro 2.5TDI R5 Obrázek
Subaru Outback BS 2.5i Obrázek
Strejda
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu
Jméno a příjmení: Michael S.

Příspěvek od Strejda »

@spm - no hele výměnu baterky včetně diagnostiky a spárování s autem už musel mít před dlouhou dobou Lexus a jestli si dobře vzpomínám, tak mi prodejce při koupi novýho Fielda říkal to samý (i když se mi neposlouchalo dobře). To asi nebude koncernem, ale tím že už to nejsou auta, ale pojizdný PC ;-)
Fiat 125P 1300 r.v.1978 (Miloš)
Trabant 601 kombi 6V r.v. 1978 (taky Miloš)
BMW E46 316i r.v. 2002 (Choze)
Suzuki Svift 1,2 r.v. 2013(Hačiko)
Suzuki Vitara 4WD r.v. 2020 (Suzi)
Outback Field r.v.2025 -současnost (Filda)
spm
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu

Příspěvek od spm »

Blbost, neexistuje jediný technický důvod pro to, aby to po výměně baterie pouštělo do palubní sítě vyšší napětí, než tam bylo předtím. Než že to nějakej pračurák udělal naschvál, aby zákazník musel do servisu i kvůli takový kravině a když to neudělá, tak mu to ideálně zničilo půlku auta a šel si rovnou koupit jiný. Jak jsem psal, ještě bych pochopil, že to to napětí sníží, právě proto, aby to třeba nevyvařilo tekutou baterku, když tam předtím bylo AGM. Ale jestli to naschvál to napětí zvýší, tak je to stejná sračka jako když to úmyslně fixlovalo s emisema. Což koncern uměl taky žejo :-DDD
hamoun
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu
Jméno a příjmení: Petr Hanek

Příspěvek od hamoun »

možná ... ruku do ohně za to nedám :)

Řídicí jednotka sleduje stav baterie (SOC – state of charge, SOH – state of health) a podle toho reguluje dobíjení. Pokud vyměníš baterii a jednotka stále „myslí“, že tam je stará (opotřebená), bude ji zbytečně přebíjet nebo podbíjet, což může poškodit baterii nebo způsobit chyby systému.

ECU si vede záznam o počtu nabíjecích cyklů, teplotních stavech a stáří baterie. Bez kódování se nové hodnoty nenastaví a řídicí strategie zůstane chybná.

Funkčnost Start-Stop závisí na přesných údajích o baterii. Bez kódování může systém přestat fungovat nebo se aktivovat nevhodně.

Nesprávně registrovaná baterie může způsobit chyby v palubní síti (Gateway, BCM, atd.) – např. poruchy dobíjení, varovné kontrolky, omezené funkce.
škoda superb
ex WRX 2008
sima
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu
Jméno a příjmení: Radek- šíma

Příspěvek od sima »

To mě Petře připomíná tvůj dar, japanský indikátor nabití baterie, ta potvora zpočátku ukazovala stav baterie, jeden dva, tři dny ale pak už ix měsíců stále jen bliká, ledky pěkně odspodu až nahoru, nevím co po mě chce :-/ :-D možná ukazuje, že je baterie v koncích, potřebuje nabít, ale já to stále nijak nepoznal. Neudobřila se ani po delších dálničních přesunech, ano vím, že je to po stránce dobití pořád málo, ale něco by snad mohla lepšího sdělit, než jen ono záhadné info od ní ? [IRONIE]
Nemůžu se dokopat k záměrnému dobití baterie, když taky není proč, ale musím to zkusit, schválně jo, jestli se něco změní.
Zajímavé, že by nešel onen indikátor už víckrát použít, on má i vnitřní pamět...tedy jen jednou na jednu baterii, či auto, jak jsem se dozvěděl v recenzích, nevím, netuším i návody jsem se snažil překládat, ale moc jich není a moc těm překladům nerozumím, těžký jazyk, takový překladatelský oříšek a opět jako v tom filmu, kolik třešní tolik višní :-)
Nicméně tohle mě mandle opravdu nenazvedlo a jsem za ten dar opravdu rád, vím, že nestál zrovna málo a těším se na to, co mě řekne po nabití baterie :-) =)
Naposledy upravil(a) sima dne pát črc 04, 2025 12:13 am, celkem upraveno 3 x.
Forester 2.0 SG 2002
Citroen Saxo Twist 1.1 2000
bývalá stálice:Citroen Xantia 1.8 16V LPG 98
Harous
Závislý uživatel
Závislý uživatel

Příspěvek od Harous »

jkotek píše: čtv črc 03, 2025 3:26 pm Kolega před několika měsíci měnil baterku svépomocí ve své slepici (oktávka NX, aktuální model), AGM za AGM.
Když pominu, že ta původní zdechla po méně než roce, tak po výměně mu začaly praskat žárovky ve světlech - a to tak že měly životnost v týdnech. Podle servisu se prý musí výměna baterie "zapsat do řídící jednotky, aby do palubní sítě šlo správné napětí". Po zápisu už nic nepraská.
Takže - nevím, zda ta výměna baterie má negativní vliv na baterii jako takovou, ale na připojené spotřebiče asi ano.
Pokud původní baterie klekla po necelém roce, tak mohl být problém v elektrice auta, ne v baterii. Aktuální generaci Octavie podrobně neznám, ale opravdu hodně bych se divil kdyby i nejnižší verze neměla LED světlomety.
Hyundai Santa Fe T-GDI HEV AWD - 25´
Ford Mustang GT Convertible 4.6 V8 MT - 00´
KIA Sportage T-GDI HEV AWD TOP - 22´
KTM 990 Adventure
ex - Subaru WRX STI 2.5 Sport Limited Edition - 16´
Makovica
Závislý uživatel
Závislý uživatel

Příspěvek od Makovica »

To mi pride ako nezmyselnost konstrukcie, Tie ziarovky by mohli teoreticky mat problem, len ak by nonstop bezalo dobijanie a aj do nich islo stale tych 14.x V. Ale to by museli byt drevene z Ciny, aby sa to hned prejavilo. Toto je cista pomsta vyrobcu.

To by mu ale muselo odchadzat aj pri kratkych jazdach v meste a v minulosti bez smart regulacie nabijania by to bolo ako na strelnici.
Subaru Forester 2.0i CVT Comfort MY16 (G91F Rest in pieces Cooper Discovery ATT / SJ6 ,,,,| (*_^) |,,,,)
Obrázek
dracekvo
Závislý uživatel
Závislý uživatel

Příspěvek od dracekvo »

Tak co. Jde u vás elektrika?
U nás na Vlasimsku tma. Zrovna jsem dotankoval, když to zhaslo. Konečně se mi hodilo, že sebou neustále tahám i nějakou keš.
Peugeot ION elektro (rv.12, najeto 100 tis)
Subaru Outback 2.5 LPG AT (rv. 07 najeto 320tis)
Subaru Outback 2.5 LPG AT (rv.99 najeto 350tis)
Peugeot 206 1.4i MT (rv. 99 najeto 270 tis)
Audi A4 Avant 1.9 TDI (rv. 97 najeto 260 tis)
Peugeot J5 obytná alkovna (2.5TD, rv.91 najeto 150tis)
spm
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu

Příspěvek od spm »

hamoun píše: čtv črc 03, 2025 6:12 pm možná ... ruku do ohně za to nedám :)

Řídicí jednotka sleduje stav baterie (SOC – state of charge, SOH – state of health) a podle toho reguluje dobíjení. Pokud vyměníš baterii a jednotka stále „myslí“, že tam je stará (opotřebená), bude ji zbytečně přebíjet nebo podbíjet, což může poškodit baterii nebo způsobit chyby systému.

ECU si vede záznam o počtu nabíjecích cyklů, teplotních stavech a stáří baterie. Bez kódování se nové hodnoty nenastaví a řídicí strategie zůstane chybná.

Funkčnost Start-Stop závisí na přesných údajích o baterii. Bez kódování může systém přestat fungovat nebo se aktivovat nevhodně.

Nesprávně registrovaná baterie může způsobit chyby v palubní síti (Gateway, BCM, atd.) – např. poruchy dobíjení, varovné kontrolky, omezené funkce.
SOC to musí hlídat 100%, to je prerekvizita pro chytrý alternátor co má dnes všechno. SOH je takové magické hausnumero a u auta to může mít vliv akorát na to, že ti to vyhodí kontrolu "nech si vyměnit baterii" dřív než chcípne nebo že ji to alespoň začne šetřit a nebude to tak agresivně vypínat motor a alternátor. Nabití se pořád ale řídí tou regulací na napětí, nefunguje to tak že když si z baterky vycucal xAh, tak tam nacpeš xAh zpátky. Takže dovedl bych si naopak představit, že to tu baterku bude ničit o něco míň, protože ji to nebude cyklovat tak agresivně jako když si myslí že je nová. Ale jestli se do té palubní sítě dostane přepětí, tak je to prostě brutální fail. Dokážu pochopit, že to prudí kontrolkama a podobně, když si to všimne divných věcí... ale přepětí co začne ničit novou baterii a další věci v síti je buď závada nebo fakt hnusnej naschvál aby si servis zajistil práci. Nicméně jak píše Harous, jestliže ta první baterie taky vydržela rok... tak dost možná v tom autě je prostě něco dost blbě...
Omega23
Vášnivý uživatel
Vášnivý uživatel
Jméno a příjmení: Miloš Těsnohlídek

Příspěvek od Omega23 »

U nás elektrika normálně jde!
Strejda
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu
Jméno a příjmení: Michael S.

Příspěvek od Strejda »

Jak píše Omega, tady elektřina taky jde a spotřebiče běží.....ta Čeština :-))
Fiat 125P 1300 r.v.1978 (Miloš)
Trabant 601 kombi 6V r.v. 1978 (taky Miloš)
BMW E46 316i r.v. 2002 (Choze)
Suzuki Svift 1,2 r.v. 2013(Hačiko)
Suzuki Vitara 4WD r.v. 2020 (Suzi)
Outback Field r.v.2025 -současnost (Filda)
bushman1
Závislý uživatel
Závislý uživatel

Příspěvek od bushman1 »

Subaru WRX STI 2.5 2012
viewtopic.php?f=39&t=7756
Kia ProCeed GT 1.6 2021
Mini Cooper Clubman S ALL4 2.0 2016
Mazda MX5 NA 1.8 1995
BMW 330i E46 2000
Ex Subaru Legacy 2.5 2008
https://www.instagram.com/fova.bushman/
Mira
Závislý uživatel
Závislý uživatel
Jméno a příjmení: Miroslav

Příspěvek od Mira »

Já jsem dnes v Globusu vystál 3 fronty. První s nákupem, kterej nešel zaplatit founem, druhou u bankomatu, kterej naštěstí fungoval, protože jsem zdaleka nebyl sám kdo u sebe nenosí hotovost a třetí opět s tím nákupem. Takže si v autě vytvořím mrtvou schránku, kam si odložím nějaký papírky. A doma taky, protože i když proud tady šel, ten výpadek vás dostihne jinde. Ale zase dobře, že se poučí a až příště někde jinde spadne nějakej silovej kabel, nebude se to řetězit.
Forester SG XT
ex Impreza 97 s baťohem
sima
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu
Jméno a příjmení: Radek- šíma

Příspěvek od sima »

Menší hotovost schovanou je mít třeba, taky mám své schránky, otázka je ale nakolik bude použitelná, které obchody, na cestách čerpačky apod vůbec budou schopny být v provozu, snad vietnam večerky jsou všehoschopné a tam bude nával :-) spíš sázím na zásobu vody a trvanlivých potravin, tj nej, gro v takové situaci.
A že výpadky až plošné blackouty budou. Edit: tohleto jsem napsal záměrně, protože tohle ještě opravdový blackout nebyl, to by byl jiný cirkus.
Hotovost by se opravdu rušit neměla...
Forester 2.0 SG 2002
Citroen Saxo Twist 1.1 2000
bývalá stálice:Citroen Xantia 1.8 16V LPG 98
Odpovědět

Zpět na „Žvanírna“