O počítačích a věcech okolo...

Odpovědět
HonzaCZ
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu

Re: O počítačích a věcech okolo...

Příspěvek od HonzaCZ »

@Metuzalem Já se 30+ let věnuji IT. Kdybych k tomu přistupoval takhle, tak bych asi musel bydlet v jeskyni. 🤣
SOLCtech
V mládí jsem býval namyšlený, nicméně dnes už jsem bez chyby!
Legacy 3.0R sedan 5AT MY2007 (BLE) Obrázek [vlákno o autě]
Outback 2.5GX 4AT/VTD MY2001 (BH9) - prodáno
Metuzalem
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu
Jméno a příjmení: Milan P.

Příspěvek od Metuzalem »

Jo, jsem už trochu staromódní :-) Asi dost :-)
Forester 2.0 XT SJ 2017: Šedivák
dracekvo
Závislý uživatel
Závislý uživatel

Příspěvek od dracekvo »

spm píše: stř črc 02, 2025 10:32 am Jo, Siemensí PLC na dvou projektech v práci máme. Myslím že až někdo přijde s nápadem, že to použije na něco dalšího, tak šéfovi asi selže pistole :-DDD
Záleží co tam máte. Jestli je to nějaký starý S-300 nebo nedej bože S200 nebo Logo, tak se nedivím.
Ale SW pro S-1200 a S-1500 se už dost posunul. Stejně tak samotné procesory co se týče výkonu a objemu pamětí.
Peugeot ION elektro (rv.12, najeto 100 tis)
Subaru Outback 2.5 LPG AT (rv. 07 najeto 320tis)
Subaru Outback 2.5 LPG AT (rv.99 najeto 350tis)
Peugeot 206 1.4i MT (rv. 99 najeto 270 tis)
Audi A4 Avant 1.9 TDI (rv. 97 najeto 260 tis)
Peugeot J5 obytná alkovna (2.5TD, rv.91 najeto 150tis)
spm
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu
Jméno a příjmení: Jan Krajdl

Příspěvek od spm »

@Metuzalem Ono k tomu šetření, ikdyby to třeba řešilo ovládání toho výtahu takovým tím moderním stylem, že tam pípneš kartou a vybereš si patro kam máš přístup, tak na tom nevidím nic špatného ani šetřivého. Protože ono zkus si to udělat na nějakým industrial řešení, kde všechny věci, co to umí, jsou 50 let starý :-DDD A zase bych naopak čekal, že kvůli vadnému ovládání ten výtah nespadne - ale to bych očekával ikdyby tam bylo sebeúžasnější PLC.

@dracekvo Na tom co je tady se píše Simatic S7-1200. To bylo alespoň trochu příčetný na to se s tím bavit, když pominu, že sw, co jsem připravoval druhému programátorovi, kterého bylo problém vůbec najít (když se první zdejchnul) měl asi 50 verzí, furt tam něco nechtělo fungovat, támhle to zaheslovaný a nejde stáhnout tohle nešlo a ve finále to rozšíření projektu, který tam mělo být už připravený, stálo asi víc, než za kolik bych si já fakturoval tohle udělat celý :-D Co je na tom druhym baráku z hlavy nevím, ale tam byly nějaký takový úžasný věci jako že na modbus to povolovalo jenom nastavenej source port, hromada dalších věcí šla jenom ze stejného L2 subnetu, takže ač dostali vzdálený přístup, za každou úpravu si fakturovali cestu a podobně... Prostě totálně nemožný to zaintegrovat s něčím dalším a celkově něco takového mohl vymyslet akorát někdo, kdo v životě neviděl větší síť, než domácí wifi router s notebookem a NASkou.
Subaru Libero SDX Obrázek
Hyundai i20 1.2 2012 Obrázek
Volkswagen Transporter T4 Syncro 2.5TDI R5 Obrázek
Subaru Outback BS 2.5i Obrázek
Metuzalem
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu
Jméno a příjmení: Milan P.

Příspěvek od Metuzalem »

No jo, tak jo. Klíďo píďo ať je malina všude, aspoň budu vědět, co mám čekat. Mám výhodu, že i kdybych nakrásně a z čisté nevědomosti něčím takovým jel nebo letěl, tam mi pomůže (ne)pravděpodobnost. Jestli současná PLC jsou horší než malina a jejich custom SW je určen velmi otrlým flegmatikům, tak to jen potvrzuje mou narůstající skepsi až téměř averzi k tomuto světu. A to už se ani nerozčiluju, že všechno se rozbije nejpozději den po záruce :-)
Forester 2.0 XT SJ 2017: Šedivák
dracekvo
Závislý uživatel
Závislý uživatel

Příspěvek od dracekvo »

@spm
no já se zatím nesetkal s nějakým problémem při integraci do firemních sítí zákazníků.
A jak správně zmiňuješ, ono to může být i programátorem. Někteří dokáží dobré zázraky.

Když jsme nestíhali, tak jsme několik zakázek předali originál programátorům od Siemensu. No dopadlo to tak, že se za rok, až byl čas, jejich program smazal a napsali jsme ho od nova. Ale to, abych jim zase nekřivdil, nebyl problém programátorů, ale neznalostí funkce a hlavně záludností specifických stojů co tu děláme.
Peugeot ION elektro (rv.12, najeto 100 tis)
Subaru Outback 2.5 LPG AT (rv. 07 najeto 320tis)
Subaru Outback 2.5 LPG AT (rv.99 najeto 350tis)
Peugeot 206 1.4i MT (rv. 99 najeto 270 tis)
Audi A4 Avant 1.9 TDI (rv. 97 najeto 260 tis)
Peugeot J5 obytná alkovna (2.5TD, rv.91 najeto 150tis)
spm
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu

Příspěvek od spm »

No u nás každý Siemens nastavení skončilo nějakým takovým fuckupem :-D Drtivá většina těch ostatních custom věcí tady je na wagu nebo amitu a to funguje a není problém s tím, že nejsou lidi, co na to odmítají sáhnout :-D
lukygoofy
Vášnivý uživatel
Vášnivý uživatel

Příspěvek od lukygoofy »

tak většina firem má nouhau a Siemens má zase haunou :-DDD :-DDD :-DDD
demeter
Zkušený uživatel
Zkušený uživatel

Příspěvek od demeter »

Tak dneska bylo ve výtahu vděčných i za bootovací obrazovku nejspíš spoustu lidí. ;)
spm
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu

Příspěvek od spm »

Tvl radsi bych byl v tom vytahu nez dalsi takovej dnesek v praci...

Odesláno z mého SM-F926B pomocí Tapatalk

Harous
Závislý uživatel
Závislý uživatel

Příspěvek od Harous »

Možnost změny portu pro Modbus TCP bych zrovna Siemensu nevyčítal. Má napevno 502, stejně jako Bradley, Omron, Schneider... Řada 1200 a 1500 má těch komunikací docela dost. Umí to OPC-UA, SOAP, REST API nebo si jde napsat vlastní protokol. To jsou u Siemensu jiný věci který mě vytáčej.
Životnost se s RPI nedá srovnávat, RPI v průmyslu používám zcela výjimečně a nic moc to nevydrží. To je dobrý tak na hraní si s Codesysem, ale neotvíral bych s tím ani vrata od garáže.
Hyundai Santa Fe T-GDI HEV AWD - 25´
Ford Mustang GT Convertible 4.6 V8 MT - 00´
KIA Sportage T-GDI HEV AWD TOP - 22´
KTM 990 Adventure
ex - Subaru WRX STI 2.5 Sport Limited Edition - 16´
spm
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu

Příspěvek od spm »

Mluvím o source portu. Tedy ten zdrojový port, který si otevírá ten klient, co se na to modbus spojení připojuje. A asi tak 99,9999% implementací si ten zdrojový port volí náhodně z toho, co je zrovna volné a specifikovat nejde vůbec. Takže fakt, že do Siemens implementace někdo napsal firewall tak, že v něm jde povolit jenom nějaký konkrétní zdrojový port, svědčí, že to dělal mimozemšťan, co v životě síťové zařízení neviděl. Já to nakonec vyřešil nějakými divokými pravidly s NAT překlady na routeru, kde díky bohu ten zdrojový port přepsat šlo.
Makovica
Závislý uživatel
Závislý uživatel

Příspěvek od Makovica »

(*_^) |,,,,
Uplny suhlas.
Subaru Forester 2.0i CVT Comfort MY16 (G91F Rest in pieces Cooper Discovery ATT / SJ6 ,,,,| (*_^) |,,,,)
Obrázek
Harous
Závislý uživatel
Závislý uživatel

Příspěvek od Harous »

Pokud si nastavím pro modbus TCP - Connect - TCON_IP_v4 - RemotePort na 0, tak má přijmout požadavek z kterýhokoliv portu. Trochu to na mě působí tak, že tam někdo chybně nastavil 502 a tím ta instrukce blokuje vše mimo port 502. Stejně to jde udělat i s IP adresou. Pokud není nastaveno 0.0.0.0 tak projde jen komunikace z nastavený adresy. Můžu to postavit na stole a odzkoušet to, ale nedávno jsem to řešil a komunikace šla v pohodě i z jinýho portu. Jediný co nevím a co si nepamatuju je, jestli to takhle bylo od prvních verzí nebo to přišlo až s pozdějšíma verzema firmware.
Hyundai Santa Fe T-GDI HEV AWD - 25´
Ford Mustang GT Convertible 4.6 V8 MT - 00´
KIA Sportage T-GDI HEV AWD TOP - 22´
KTM 990 Adventure
ex - Subaru WRX STI 2.5 Sport Limited Edition - 16´
spm
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu

Příspěvek od spm »

No, může být, pár let to tam už běží. Nebo s tím třeba neumí, to je taky možnost :-D Pak tam bylo ještě něco, kvůli čemu museli přijet a VPN jim nestačila... Tak či tak s jiným PLC jsme u nás takový problémy neměly a to jich je řádově víc než tyhle dvě Siemens věci :-D (za ty zabitý SDčka ve Wagu může spíš ten program co tam běží než Wago... a to je zase originál švýcarská instalace a líp to neumí, achjo... :-D )
Odpovědět

Zpět na „Spotřební elektronika, počítače, IT“