Takže byl jsem na Balkáně - viz podpisy, takže nemůžu úplně dát ruku do ohně za aktuálnost

Každopádně mám pár tipů:
Černá Hora
-
Durmitor - to řekne asi každý a je to pravda. Byly jsme v Údolí Tepca, kde krom krásný přírody kolem a ledový řeky nic není. A proto jsme tam byli. Objeli jsme auty hlavní masiv (Žabljak-Ogradove Kolibe-Trsa a po jihu zase zpátky. Nádherný výhledy a nesčetně míst k výletu. Vyšlápli jsme si Bobotův Kuk (nejvyšší hora ČH), který je z 80% sranda, jen poslední úsek před vrcholem se jde po uzounký římse, kde jsou jen řetězy a 500 m sráz dolů. Pokud se nebojíte výšky tak i pro normálního výletníka v pohodě.
-
Kotor - nádherný historický město. Sice dost turistů (čemu se snažíme normálně vyhýbat), ale tady to stojí za to. Navíc se v okolí dá koupat (je to většinou ze skály nebo mola, bez pláže, ale voda boží)
-
Mauzoleum Petra Njegoše - cestou super výhledy a mausoleum je spíš vtipná vložka. My tam neměli žádný lidi a bylo fajn si to projít úplně solo
-
NP Biogradska gora - hezký jezero Biogradsko Jezero s kempem. Z časových důvodů jsme se prošli jen kolem jezera, ale taky moc pěkný. V budoucnu máme v plánu to projet dál do hor na východ a přes hory směr Kurikuce a Lubnice
Albánie
-
Theth - bylo to zajímavý údolí, ale za mě možná trochu přecěňovaný (minimálně s ohledem na Černou horu). Pokud bys jel, tak určitě severní cestou. Jižní bys asi taky zvládnul (navzdory různým názorů to zvládla Dacia Logan Stepway FWD na letňácích, s jen trochu připečenou spojkou a pár šlici na gumách), ale bylo by to asi dost úmorný
-
Kruje - zase hodně turistický město, ale nám se líbilo. Všetně muzea Skalderbega (Albánský národní hrdina)
-
Berat - moc pěkný historický město v nádherným okolí, taky doporučuju a plánujem se vrátit a víc prozkoumat i okolí
-
Butrintit - je to už dost na jihu ale líbilo se nám zde. Jsou tam i pozůstatky řeckýho sídliště, co jsme si prolezli.
-
Ohridské jezero - jedna z nejlepších kopače. Pravda, že jsme se koupali už z Makedosnký strany, ale zase se plánujeme vrátit a víc prozkoumat
-
řeka Osum - má obrovský kaňon. 2017 se nám ho podařilo s půlky projet i kolem vody po původních cestičkách, ale v okolí panoval čilý ruh stavby nové silnice. Tak otázka jak to vypadá teď.
To je takový rychlý soupis prvního, co mě napadlo. Co se Albánie týká, tak jí má dost prolezlou (a částečně tam i bydlí) Chorche (a vlákno Chorcheho otloukánek).