Dobrý den všem,
omlouvám se, váhal jsem, jestli téma hodit sem nebo do sekce úpravy, ale snad to tu nebude na škodu.
Outback 3.0R 5EAT 2008 má podle specifikací finální převod 3.272. Už asi rok mi vrtá hlavou, zda-li by se nedal finální převod upravit výměnou zadního diferenciálu a převodu z automatické převodovky do předního diferenciálu z Outbacku 2.5XT (USA do 2006), který má podle specifikací převodový poměr 3.584.
Proč? Doposud jsem experimentoval pouze s hmotností pneu a ráfků (původně 20kg/kolo, nyní 15kg/kolo) a velikostí pneu/kol (namísto 215/60 r16 jezdím 205/60 r16, což je ještě schválený rozměr). Obojí velice pozitivně ovlivnilo jízdní dynamiku/pocitovou sílu na kolech a ovladatelnost/hravost auta (a dokonce i spotřebu). Outback je obecně vzato skrze dlouhé převody vlastně trochu líný... Slibuji si od toho prostě trochu lepší pružnost a nakonec možná i vyřešení problému dlouhého zpátečkového převodu, kdy v těžkém sněhu auto odmítá couvat. Na druhou stranu se zvýší otáčky na každém převodu v dané rychlosti, takže ekonomika provozu bude patrně horší. S tím bych se ale asi dokázal smířit.
Dokázal by mi někdo pomoct/poradit, jestli je takový swap možný a kde bych sehnal díly/dárce? Na eBay se sem tam ještě válí nějaký diff R160 s 3.584 poměrem, ale převod z 5EAT asi jen tak neseženu. Možná celou AT pro americký model? Ale ta mi je podle mě celá k ničemu. Stačil by mi jen ten převod (pinion shaft nebo jak se to jmenuje?) nebo je to tam tak napevno, že bych musel vyměnit celou převodovku? |To snad ne nebo jo?
Nemá někdo zkušenost s nějakým takovým podobným zásahem/záměrem? Za jakékoliv info budu rád, díky moc!
finální převod Outback BL/BP 3.0R + úprava
Re: finální převod Outback BL/BP 3.0R + úprava
já tedy netuším zda je to možné nebo ne, ale měl jsem to samé auto a rozhodně mi nepřipadalo, že je líné. Jezdil jsem 215/55/17 a těch 180kw s tím hejbalo velice slušně, spíš bych řekl, že limitem auta byly podvozek a brzdy než výkon motoru, toho bylo vždycky dost
-
- Nováček
- Jméno a příjmení: Marek Maloň
Zdravím, díky za postřeh. Tohle je samozřejmě velmi individuální. Jezdím s tím autem 4 roky (před tím jsem měl 4 roky Outback 2.5i). Je to silné, mechanicky spolehlivé auto. Snažím se jej udržovat v dobré kondici. Neměnil bych ze současného auto-světa za NIC a vlastně krom Outbacku Wilderness 2.4xt není ani za co. Perfektní univerzál!lukygoofy píše: pát čer 13, 2025 10:33 am já tedy netuším zda je to možné nebo ne, ale měl jsem to samé auto a rozhodně mi nepřipadalo, že je líné. Jezdil jsem 215/55/17 a těch 180kw s tím hejbalo velice slušně, spíš bych řekl, že limitem auta byly podvozek a brzdy než výkon motoru, toho bylo vždycky dost
Výkon je dostačující se slušnou rezervou na denní provoz, na předjíždění, kopce i tahání (naprosto samostatná kapitola je sníh). Sériové brzdy nebrzdily, na tom se shodneme. Podvozek zvládne překvapivě dost (pokud je celý zrenovovaný) a po instalaci vzpěr z LEGACY S402 se zlepšila i tuhost a nedotáčivost a to i přes světlost cca 225mm.
Já vůbec neříkám, že to nejede, ba spíše naopak. A taky vím, že na opravdu pořádnou dynamiku jsou tu jiné modely. Jen, když vím, že auto už si nechám, chtěl bych trochu experimentovat a raději vyměním něco, co vyrobila automobilka pro daný model než nějaké "tuzingy"

- VDC
- Předseda klubu
- Jméno a příjmení: Tomáš Vlasák
- Kontaktovat uživatele:
Já jsem přesvědčenej, že by to technicky šlo. Pokud jsi schopen si to sám přestavět, tak věřím tomu, že realizovatelný to je. Ovšem podle mě bys musel sehnat padlou převodovku, aby ses dostal k tomu soukolí a i tak by to podle mě byla asi celkem nákladná sranda.
http://www.instagram.com/monstersubarus_house
https://www.instagram.com/vdc.monstersubaru/
Subaru Outback 3,0 H6 '01
Toyota Previa 4WD 2.4 ´97
https://www.instagram.com/vdc.monstersubaru/
Subaru Outback 3,0 H6 '01
Toyota Previa 4WD 2.4 ´97