Elektronická klapka výfuku

Zde bychom měli rozebírat zvyšování výkonu, Bodylifting, Audio systémy a podobná vylepšení našich vozů
Odpovědět
barts
Vášnivý uživatel
Vášnivý uživatel

Elektronická klapka výfuku

Příspěvek od barts »

Čus, pohrávám si s myšlenkou jak si vyladit krásný zvuk H6. Původně jsem chtěl kupovat roury od kamen origo STI Genome ale...... myslím že by mi to ticho občas chybělo.

Napadla mě jediná možnost hodit výfukovou klapku mezi střední rezonátor a koncáky. To by mohl být ideální zvuk a hlavně režím tichý/sportovní.

Ale jestli to nemá nějaký další negativa který ted' neznám. Třeba že bude vibrovat celý auto když bude vyústění z klapky pod autem a jestli to nemůže očoudit nějaký díly nebo tak, a prý to není moc spolehlivé ty klapky =) .
Subaru Impreza WRX Hawk 06 / 169kw
Subaru Outback BP 07 H6 / 180kw
Toyota Yaris 03 / 48 kw
podvlada
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu
Jméno a příjmení: Vláďa Podlešák

Re: Elektronická klapka výfuku

Příspěvek od podvlada »

Můžeš to zkusit, když ty koncáky odpojíš, jak to bude znít ;-D
U H6 tu zkušenost nemam, krom teda situace kdy mi prorezla díra v tom "Y" vzadu. Nepamatuju si, že by to rezonovalo. Ale ono bude záležet i kde ten vývod uděláš, a jak velkej bude. Celý tohle je dost alchymie, může to znít jinak, když ten vývod uděláš o 20 cm jinde, jak se zrovna potkají "vlny" uvnitř.

To mi jako lepší řešení přijde to, co mam na bávu už z fabriky. Trochu jsem ten systém popsal v tomhle příspěvku: viewtopic.php?p=689039#p689039
Jde o to, že tam jsou vlastně dva koncový tlumiče. Jeden je trochu restriktivní, ten je otevřenej furt, a druhej je daleko otevřenější. Ta klapka je až ZA druhým, to znamená, že pokud je zavřená, plyny jdou ven jen prvním tlumičem, druhý ale funguje jako "rezonátor", dost možná potlačuje určitý nežádoucí frekvence/rezonance, než kdyby byla klapka před ním. A pokud je potřeba (otáčky/výkon), tak se klapka otevře a umožní plynům jít ven cestou menšího odporu, hlavně skrz druhý (a částečně stále první) tlumič. Mimochodem ta klapka se ovládá podlakem. To podtlakový vedení má samozřejmě ventil, otevíranej elektricky, ale přímo u výfuku tak není nic elektrickýho. Tipuju, že hlavním bodem selhání těch "aftermarket" klapek jsou všelijaký elektrický servomotorky na klapce přímo u výfuku = horka.

Subaru Outback '04 BP 3.0H6 180 kW <vlákno zde> Obrázek
BMW E61 550 '06 4.8 V8 270 kW, LPG <vlákno zde> Obrázek
ex Subaru Forester '05 SG 2.0 92 kW <vlákno zde>
ex Ford Mondeo '00 1.8 I4 85 kW
ex Alfa 156 '99 2.5 V6 140 kW
George
Zkušený uživatel
Zkušený uživatel
Jméno a příjmení: Jiří Otisk

Příspěvek od George »

Ja jsem todle resil na BRZ . Pred poslednim tlumicem je nerez klapka. Motor musi byt pripojeny pres spiralku aby se neprenaselo horko.
K tomu jsem delal svoji elektroniku. Pokud budes chtit muzu poslat.
Tlacitko jsem pouzil co bylo origo u automatu na prepinani sport/snow. Pac mam manual tak byla pozice volna.
Tlacitko snow- furt vypnuto
Tlacitko sport kratce- automatika, klapka se otevre pri stisku plynu nad 80% . Pokud plyn povolim tak za 10 vterin zavre pokud se plyn zase nezaslapne nad 80%
Tlacitko sport dlouze- furt otevreno
Subaru Outback BS 2019 FB25
Obrázek
Subaru BRZ 2016 MT Sport Limited - vlakno o aute.
Obrázek
EX Subaru Legacy Wagon 2.0R MY07, motor EJ20F (DOHC, 121kW), 4AT,SportShift,VTD,VDC
Obrázek
Shorty
Nováček
Nováček
Jméno a příjmení: Vašek Zahálka

Příspěvek od Shorty »

Xforce dela koncove tlumice se zabudovanou klapkou, take o nem premyslim na Fozzyho.

https://fmic.cz/vyfukovy-system/sportov ... and=XForce
George
Zkušený uživatel
Zkušený uživatel

Příspěvek od George »

Shorty píše: úte čer 10, 2025 8:51 am Xforce dela koncove tlumice se zabudovanou klapkou, take o nem premyslim na Fozzyho.

https://fmic.cz/vyfukovy-system/sportov ... and=XForce
Prijde mi to jako dost penez ale proc ne. kdyby jsi chtel tak se k tomu pak da udelat i elektronika na automaticke otevirani.
Obrázek
Obrázek
EX Subaru Legacy Wagon 2.0R MY07, motor EJ20F (DOHC, 121kW), 4AT,SportShift,VTD,VDC
Obrázek
Shorty
Nováček
Nováček
Jméno a příjmení: Vašek Zahálka

Příspěvek od Shorty »

George píše: úte čer 10, 2025 10:16 am Prijde mi to jako dost penez ale proc ne. kdyby jsi chtel tak se k tomu pak da udelat i elektronika na automaticke otevirani.
Ja to resil spis jen aby to nelakalo tolik policajty kdyz projizdis kolem :D

Dela se i o kousek levnejsi alternativa od JRspec a nebo to proste neresit a nechat to delat bordel :D
George
Zkušený uživatel
Zkušený uživatel

Příspěvek od George »

tak bordel to pri otevreni bude delat tak jako tak, proto to tam mas :).
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Modifikace a úpravy vozů“