zahrada, pěstování, chovatelství atp.

Odpovědět
Goba
Závislý uživatel
Závislý uživatel
Jméno a příjmení: Petr Gobernac

Re: zahrada, pěstování, chovatelství atp.

Příspěvek od Goba »

V Chorvatsku na ostrovech tomu říkají makadamova cesta, prostě lokální štěrk :-D
Forester SJ 2.0iCVT 2016
X-Trail T31 2.0Dci 2010
Tomiq
Závislý uživatel
Závislý uživatel
Jméno a příjmení: Tomáš P.

Příspěvek od Tomiq »

CoZmo píše: stř bře 12, 2025 12:10 pm třešeň je v kamnech super, ořešák taky :-)

Máte někdo zkušenost s budováním mlatovýho chodníku? Jde mi hlavně o hutnění...mám to pleskat kolem skleníku a mezi záhony a tam se žádným válcem rozhodně nedostanu...stejně tak tomu neudělám mocnou vrstvu podloží (tady mě mate, že ta mlatová vrstva se udává 4-6 cm pouze, to mi přijde málo).

Takže se potřebuju nachytřit...ono nejradši bych to někomu zadal a zaplatil, ale lopata už je sprostý slovo i pro ukrajince a rozsahem to mám pár metrů, takže každá odborná firma se na mě vysere...
Hutnění je zásadní. Dělal jsem to (resp. řídil UA pracovníky :-D tak, aby udělali správně něco, o čem do té doby nikdy ani neslyšeli) na větší ploše s celým souvrstvím od kufru.
Když to nezhutníš alespoň nejmenší vibrační deskou, tak ti to první max druhý déšť odnese.
Ta vrchní mlatová vrstva je opravdu cca 5 cm, ale pod tím musí být další podkladní vrstvy ze směrem nahoru se zmenšující frakcí. Pokud je to jen pochozí chodník, stačily by dvě - kolik máš možnost odkopat (tl. celého souvrství)?
Subaru Forester SG 2.0 MT 2006
ex Subaru Outback BH 2.5 MT 2002
ex Subaru Legacy BH 2.0 MT 1999
VDC
Předseda klubu
Předseda klubu
Jméno a příjmení: Tomáš Vlasák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VDC »

Taky se tomu říká šmanda
sima
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu
Jméno a příjmení: Radek- šíma

Příspěvek od sima »

My o ní taky kdysi uvažovali, ale chce to fakt udělat pořádně, hodně a více různých vrstev, hutnit, jinak dle mě nemá smysl o tom ani uvažovat. Co se týče návodů a rad, je toho plný internet, vím rada jak víno :-) moc se nám tyhlety cestičky líbí, moc pěkné a je to na věky.
Forester 2.0 SG 2002
Citroen Saxo Twist 1.1 2000
bývalá stálice:Citroen Xantia 1.8 16V LPG 98
CoZmo
Závislý uživatel
Závislý uživatel

Příspěvek od CoZmo »

Tomiq píše: stř bře 12, 2025 7:30 pm - kolik máš možnost odkopat (tl. celého souvrství)?
hele chci "co nejmíň". Šíře bude metr před skleníkem, 80 mezi záhony a pak nějakej obedélník 1,7x1,2 třeba...takže sem to šacoval drn pryč, něco pod něj, tipuju -20 pod aktual. Kolem skleníku sem tenkrát hrnul suť a šutry, uvažovalo se už jen s trávníkem...a proto se mi nechce v tom uplně vrtat...kolem skleníku těch 20 místama asi ani nedám, tam přetejkaj betony z obrubníků apod...podloží je usazený, to už se nikam nehne...

jak píšu, průser bude právě to hutnění...dostanu akorát nějaký ruční dusátko, kerym budu muset utlouct i tu větší frakci v podkladu...

jinak internety melou to samý dokola všude, ale konkrétní rada žádná...jak maj bejt vysoký vrstvy při hutnění, čim to tlouct, když se ti tam nevejde válec...prostě hromada obecných plků...na druhou stranu se taky spousta věcí hrozně přehání...fakt po tom nehodlám jezdit autem ani tam honit tlupy obézních turistů...zas to nechci za 3 roky dělat znova...
čím víc bahna, tím víc Subaru

aneb In mud we trust!

Subaru Outback 3.6 H6 MY19 BS Premium - Canada
Subaru Outback 3.0 H6 MY05
ex Subaru Legacy 2,2 MY92
Tomiq
Závislý uživatel
Závislý uživatel

Příspěvek od Tomiq »

CoZmo píše: stř bře 12, 2025 10:02 pm hele chci "co nejmíň". Šíře bude metr před skleníkem, 80 mezi záhony a pak nějakej obedélník 1,7x1,2 třeba...takže sem to šacoval drn pryč, něco pod něj, tipuju -20 pod aktual. Kolem skleníku sem tenkrát hrnul suť a šutry, uvažovalo se už jen s trávníkem...a proto se mi nechce v tom uplně vrtat...kolem skleníku těch 20 místama asi ani nedám, tam přetejkaj betony z obrubníků apod...podloží je usazený, to už se nikam nehne...

jak píšu, průser bude právě to hutnění...dostanu akorát nějaký ruční dusátko, kerym budu muset utlouct i tu větší frakci v podkladu...

jinak internety melou to samý dokola všude, ale konkrétní rada žádná...jak maj bejt vysoký vrstvy při hutnění, čim to tlouct, když se ti tam nevejde válec...prostě hromada obecných plků...na druhou stranu se taky spousta věcí hrozně přehání...fakt po tom nehodlám jezdit autem ani tam honit tlupy obézních turistů...zas to nechci za 3 roky dělat znova...
Chápu, proto jsem se ptal na tloušťku.
Pokud se budeš pohybovat okolo 20 cm celkem a bude to jen pochozí, tak dej 15cm štěrku otevřené frakce 16-32 a na to 5cm té 0-4 (těch 5cm dodrž vždy).
Hutnit to musíš, ručně to bude na prd - neříkej, že se ti tam nevejde takhle malá deska (š. 33cm)?
https://www.boels.com/cs-cz/pronajem/vi ... kg/p/13438
Resp ručně můžeš zhutnit tu první vrstvu a tu vrchní zažehli tou deskou - tam ti přece nevadí i kdybys přejel třeba na trávu (pokud to máš ve stejné výšce).
lukygoofy
Zkušený uživatel
Zkušený uživatel
Jméno a příjmení: Lukáš K.

Příspěvek od lukygoofy »

mám takovej dotaz, když deskou utáhne všechny vrstvy nebudou se mu tam potom při dešti dělat louže? co jsem pochopil mělo by to být utažený, ale zase ne moc aby to bylo jaksi samodrenážní.
Nicméně s malou deskou se ti to bude dělat parádně, poujčujou jí třeba v DEKu za pár korun
Subaru Legacy Outback 3.0R AT MY2005 - prodáno Cozmo,
Toyota Avensis 2.0L CVT - MY 2017
Tomiq
Závislý uživatel
Závislý uživatel

Příspěvek od Tomiq »

Ne, tohle musí být utažený zejména v té vrchní vrstvě - ona částečně propustná bude, ale podstatnější je, aby byla soudržná, jinak to odnese první déšť. Samozřejmě záleží na spádových poměrech dané plochy, ale tenhle typ souvrství není primárně vsakovací.
CoZmo
Závislý uživatel
Závislý uživatel

Příspěvek od CoZmo »

no "všude" se píše hlavně ne vibrační deskou, ale válcem, asi aby se to spíš utáhlo než sklepalo...ale ta co jsi poslal vypadá parádně, esli maj v deku, tak super a rozhodně bych s ní utáhnul ty spodní vrstvy...nicméně díky, už se to začíná aspoň v hlavě rýsovat...dnes dorazil pěch, tak tím mohu utlouct poslední cm...jinak sklon mám nula, bude to v rovině s okolním terénem a nemělo by se to mít kam odplavit...
čím víc bahna, tím víc Subaru

aneb In mud we trust!

Subaru Outback 3.6 H6 MY19 BS Premium - Canada
Subaru Outback 3.0 H6 MY05
ex Subaru Legacy 2,2 MY92
sima
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu
Jméno a příjmení: Radek- šíma

Příspěvek od sima »

Máš pravdu, ty infa na netu jsou v tomto případě nic moc...jsem rád, že jsi sem dal dotaz, taky jsem se dozvěděl jednoduché rady a hlavně z praxe, ne někde od stolu, či vyčtené. Super, tu se fakt člověk může zeptat na všechno! (*_^) |,,,, dej pak někdy vědět s výsledkem, ať se daří a že bude.
Forester 2.0 SG 2002
Citroen Saxo Twist 1.1 2000
bývalá stálice:Citroen Xantia 1.8 16V LPG 98
Odpovědět

Zpět na „Dům, dílna, zahrada“