Rád bych se místních znalců zeptal na pár věcí ohledně dnešních procesorů.
Mam teď ve stolním PC nějakej stařičkej AMD, myslim že něco jako AMD Athlon X4 860K. Dvoujádro, 4vlákno. A stačí už i ty nejjednodušší úlohy, abych ho vytížil na 100 %. A to se nebavim o hraní, ale klidně jen přehrávání Youtube. Je to pomalý a přijde mi, že ten bottleneck je právě procesor, protože vždy, když počítač přestane bejt svižnej, je na 100% vytížení všech 4 vláken. Při hraní, třeba teď nově Kingdom Come: Deliverance 2, mam FPS dost nízko, procesor furt na 100 % a mezitím moje RTX 3070 se fláká.
Tak jsem si říkal, že bych pořídil něco novýho, s procesorem samozřejmě i MB a v tu chvíli i RAM.
Ale fakt nerozumim, co bych měl vybrat

Rád bych, aby to nějakou dobu vydrželo, takže klidně řádově kolem 10k za procesor. Něco z řad Intel i7 nebo AMD Ryzen 7/9, tak nějak.
Ale třeba ty Ryzeny... namátkou:
AMD Ryzen 7 7800X3D
Procesor 8 jádrový, 16 vláken, 4,2GHz (TDP 120W), Boost 5 GHz, 96MB L3 cache, AMD Radeon Graphics 2200 MHz, socket AMD AM5, Raphael
Cena 13000,-
AMD Ryzen 9 7900
Procesor 12 jádrový, 24 vláken, 3,7GHz (TDP 65W), Boost 5,4 GHz, 64MB L3 cache, AMD Radeon Graphics, socket AMD AM5, Raphael, box chladič
Cena 9400,-
Já nevim, ale mě ten druhej přijde srovnatelnej nebo lepší než ten první (a našel jsem srovnání který to potvrzuje), proč stojí o 4k míň? (Víc vláken, nižší základní takt, ale vyšší boost takt, a dobře, jen 2/3 L3 cache, ale zas větší L1 a L2 nic drastickýho).
To samý Intely... těch variant je tolik, a rozdíly tak drobný...
Je to teda prostě o tom, že si stanovim cenu, a v tý si vyberu to "nejdražší" co si můžu dovolit? Nebo jsou tam zásadnější rozdíly? Koukal jsem i na srovnání v testech, a zase jsem namátkou vzal jeden i7 a jeden Ryzen se srovnatelnými parametry, lišily se ale samozřejmě v počtu jader/vláken, velikosti cache, frekvence... a vyšly v testu podobně, přesto že Intel byl asi o 4k levnější (13k vs 9k). Tak co si z toho mam vzít... Snad nemusim dělat měsíční rešerši
Děkuju za jakoukoliv radu