@MirekK @wenzel @sima ďakujem chlapi.
Tak som samozrejme rád, že to prešlo a bez prípravy. Priebežne však SG-čko dostáva starostlivosť, aké človek nikdy nevie čo pri kontrole sa môže vysrstiť. Poslednú dobu je deno-denná chyba P0519, ako som písal skôr. Kľudne to mohlo skomplikovať EK. A keďže sa mi stráca voda, v batožinovom priestore je vždy fľaša na dopĺňanie, tak idem riešiť samotný chladič. A pôjde originál Subaru lebo:
- bol za cenu lepšiu ako aftermarket
- terajší aftermarket netesní na spojí plast-kov
- terajší aftermarket prišiel v inom vyhotovení ako mali nákres. Mal hore vedľa otvoru pre hlavnú hadicu ešte malý otvor pre hadicu s priemerom asi 8 mm. Vyriešil som to zaslepenim toho otvoru namiesto aby som ho posielal späť, hľadal iný a tŕpol aký príde.
Technik na kontrole, že napriek strate vody by nemalo byť chybné tesnenie pod hlavami, na emisiách by sa to prejavilo. Ono ale môže byť prerazené tesnenie iba medzi chladiacimi komorou a vonkajším okrajom hláv. Uvidím ako bude s vodou po výmene chladiča.
SG-čko má rád. Dizajn, na 20-ročné auto, neuráža a je nadčasový. Auto je relatívne jednoduché (hlavne SOHC, preto čo v ňom nemáš sa nepokazí), návody na údržbu sú dostupné, po svete je ich veľa tak i informácií na rôznych fórach je veľa. Údržba sa dá, čo to, aj svojpomocne. Kamarát, automechanik, čo mi niečo robí a predtým nemal skúsenosť so Subaru, tak si tiež pochvaľoval prístup ku komponentom auta i zložitosti/jednoduchosti.
Iný kolega, má Opel Crossland a vraj mu museli meniť zadné kotúče, tak zaplatil 700€, lebo konštrukčné je to tak, že musia meniť aj ložiská.
vasco a SG (2004, 92 kW, LPG - ICOM)
-
- Zkušený uživatel
- Jméno a příjmení: Vasil Cicák
Re: vasco a SG (2004, 92 kW, LPG - ICOM)
Subaru Forester SG, 2004, 2,0 l (92 kW)
Suzuki Baleno 3D, 1996, 1,3i (62 kW) — ex.
- StandaB
- Závislý uživatel
- Jméno a příjmení: Stanislav Becvar
Vasco mluvis mi ze srdce, Jak uz tu psal VDC, tyhle auta maji vsechno co potrebujes, a cim mene tech nepotrebnych "pomocniku" mas,o to mene starosti , kdyz to najednou nefunguje. Drzim ti palce, at vyresis jeste to chlazeni.
-
- Člen_SubaruFanClubu
- Jméno a příjmení: Radek- šíma
Kolik vyšel ten originál chladič? Mám stále ještě původní a v některých případech volím raději originál a dle nejen mě oprávněně originální díly, třeba vodní pumpa, rozvody...hlavně můžeme být rádi, že nějaké ty originální díly jsou vůbec ještě v nabídce, i když ne už všechny, anebo se na některé čeká pěkně dlouho.
Forester 2.0 SG 2002
Citroen Saxo Twist 1.1 2000
bývalá stálice:Citroen Xantia 1.8 16V LPG 98
-
- Zkušený uživatel
Bol za 70 € + 40 € doprava (ale bral som aj iné veci, tak neviem či kvôli tomu alebo veľkosti. Pre mňa to bolo cca + 10 €/ks). Bol s 50% zľavou. Dával som aj odkaz na toho predajcu, možno sa dopytovali viacerí, a teraz som pozeral a už na chladič majú len 12% zľavu.
https://piese.radacini.ro/en/subaru/rad ... sa021.html
-
- Člen_SubaruFanClubu
- Jméno a příjmení: Radek- šíma
Tak to jsi měl teda za hubču, doslova, super!
Forester 2.0 SG 2002
-
- Zkušený uživatel
"Podsvietenie prístrojovej dosky"
Má prístrojová doska okrem 3 vymeniteľných žiaroviek aj iné osvetlenie, ktoré je v rámci intergovaných obvodov?
Mám zhasnutú polovicu jedného budíka. Predtým však to bola aj opačná polovica.
… tak som si dal včera komplet rozborku budíkov.
Zistenie:
1) zdroj osvetlenia je ako vymeniteľná žiarovka (v zelenom alebo modrom kruhu) alebo ako LED (v červenom štvorci) zabudovaná v integrovanom obvode 2) v mojom prípade bola už začiernená žiarovka (2), spôsobujúca neosvetlenie ciferníka otáčok 5—8 ×1000 ot/min.
Spomínené neosvetlenie opačnej polovice ciferníka otáčok (a aj pravej polovice ciferníka rýchlosti) bolo spôsobené žiarovkou (3), ktorá sa medzičasom opätovne rozsvietila. Všimnite si ľavý ciferník (stav množstva paliva a teplota vody). V prvom prípade je lepšie viditeľný stav paliva a v druhom prípade teplota vody. Pôvodne som to mal takto. Žiarovky pre pozíce (12) a (13), pozícia pre žiarovku (14) je prázdna (asi som to ja dal takto pri predchádzajúcej výmene, pretože danú pozícii mám zaslepenú/neaktívnu. Pri výmene žiarovka (2) som dal aj žiarovku z pozície (13) do pozície (14). Ide o to, že zo zadnej strany ciferníkov sú svetlovody k svetelnému zdroju, cez ktoré sa šíry svetlo pre osvetlenie ručičky. Žil som v domnení, že ciferníky a aj ručičky sú osvetľované z tých troch väčších žiaroviek v pozícií (2), (3) a (7). … možno to bolo z toho, že na našej wiki k danej téme kde sa to tak píše (" velké černé slouží k podsvícení samotných budíků").
Je to pravda len pre stredný a pravý ciferník, ktoré sú osvetľované vždy dvomi (inými) z tých troch.
Ľavý ciferník však má pre osvetlenie každej ručičky jeden (iný) zdroj svetla. Ručička ciferníka teploty vody berie svetlo zo žiarovky (14) a teda je tam potrebná hoci nezobrazuje/nie je aktívne zobrazenie príslušnej funkcie. Pre ciferník stavu množstva paliva, berie ručička svetlo zo zdroja (13). Ja to tam teraz nemám, ale mám v pozícií (12), preto je tam slabšie osvetlená ručička. … musím to zameniť.
Má prístrojová doska okrem 3 vymeniteľných žiaroviek aj iné osvetlenie, ktoré je v rámci intergovaných obvodov?
Mám zhasnutú polovicu jedného budíka. Predtým však to bola aj opačná polovica.
… tak som si dal včera komplet rozborku budíkov.
Zistenie:
1) zdroj osvetlenia je ako vymeniteľná žiarovka (v zelenom alebo modrom kruhu) alebo ako LED (v červenom štvorci) zabudovaná v integrovanom obvode 2) v mojom prípade bola už začiernená žiarovka (2), spôsobujúca neosvetlenie ciferníka otáčok 5—8 ×1000 ot/min.
Spomínené neosvetlenie opačnej polovice ciferníka otáčok (a aj pravej polovice ciferníka rýchlosti) bolo spôsobené žiarovkou (3), ktorá sa medzičasom opätovne rozsvietila. Všimnite si ľavý ciferník (stav množstva paliva a teplota vody). V prvom prípade je lepšie viditeľný stav paliva a v druhom prípade teplota vody. Pôvodne som to mal takto. Žiarovky pre pozíce (12) a (13), pozícia pre žiarovku (14) je prázdna (asi som to ja dal takto pri predchádzajúcej výmene, pretože danú pozícii mám zaslepenú/neaktívnu. Pri výmene žiarovka (2) som dal aj žiarovku z pozície (13) do pozície (14). Ide o to, že zo zadnej strany ciferníkov sú svetlovody k svetelnému zdroju, cez ktoré sa šíry svetlo pre osvetlenie ručičky. Žil som v domnení, že ciferníky a aj ručičky sú osvetľované z tých troch väčších žiaroviek v pozícií (2), (3) a (7). … možno to bolo z toho, že na našej wiki k danej téme kde sa to tak píše (" velké černé slouží k podsvícení samotných budíků").
Je to pravda len pre stredný a pravý ciferník, ktoré sú osvetľované vždy dvomi (inými) z tých troch.
Ľavý ciferník však má pre osvetlenie každej ručičky jeden (iný) zdroj svetla. Ručička ciferníka teploty vody berie svetlo zo žiarovky (14) a teda je tam potrebná hoci nezobrazuje/nie je aktívne zobrazenie príslušnej funkcie. Pre ciferník stavu množstva paliva, berie ručička svetlo zo zdroja (13). Ja to tam teraz nemám, ale mám v pozícií (12), preto je tam slabšie osvetlená ručička. … musím to zameniť.