O počítačích a věcech okolo...
Re: O počítačích a věcech okolo...
No o zamýšlení mi dneska ani nemluv. Jsem měl vždycky pocit, že počítače by měly sloužit lidem a tvůrci SW by k tomu měli pomáhat... Džouk dne BTW taky se to točilo kolem Ubuntu
SOLCtech
V mládí jsem býval namyšlený, nicméně dnes už jsem bez chyby!
Legacy 3.0R sedan 5AT MY2007 (BLE) [vlákno o autě]
Outback 2.5GX 4AT/VTD MY2001 (BH9) - prodáno
- spm
- Člen_SubaruFanClubu
- Jméno a příjmení: Jan Krajdl
Mne treba to 2FA u googlu funguje uplne v pohode ale tohle je holt tezky, kdyz vetsina lidi vyhaze penize za ruzne blbosti, ale IT bezpecnost je neco, do ceho se neda ani koruna, nikdo o tom nechce nic vedet, hlavne aby to neotravovalo
Odesláno z mého SM-F926B pomocí Tapatalk
Odesláno z mého SM-F926B pomocí Tapatalk
- Metuzalem
- Člen_SubaruFanClubu
- Jméno a příjmení: Milan P.
Ono to zase tak zlé není. Jen ten vývoj je hodně rychlý, nic tak rychlého v minulosti nebylo. Tak holt když se rube les, lítaj třísky, no
Když jen uvážím, že za svůj život jsem málem zažil Eniac, pak už skutečně zažil IBM 360 (à la EC xxxx), PDP (à la SMEP), pak PC a další, nástup mobilů a jiných prdítek, jak už to máte zažité skoro všichni... A dneska se řeší, jak to za nás všechno zmákne AI Ve všem je nějaký SW, vyráběný metodou "náš zákazník je náš beta tester" (i když doufám, že aspoň v letadlech, raketách, družicích a jaderných reaktorech se tomu věnují trochu víc). A navíc to nevypadá, že by se tempo mělo nějak stabilizovat, nedej bože zklidnit Doba zkrátka Don Quijotům kvality nepřeje, výjimkám čest!
Forester 2.0 XT SJ 2017: Šedivák
- Metuzalem
- Člen_SubaruFanClubu
- Jméno a příjmení: Milan P.
A ještě se k tomu musím vrátit. Ještě v roce 1985 jsme v našem středisku prožili téměř orgasmus, když náš SMEP, který stál v samostatné klimatizované místosti, dostal náhradou za 2x20 MB samostatně stojící diskové jednotky jednu 80 MB, která byla na jedné plug-in kartě rozměru A4... SMEP měl 256 kB paměti, což bylo na svou dobu velmi luxusní vybavení (první varianty měly 32 kB). Dneska můj nový noťas má 64GB RAM (256000x víc) a 4 TB na diskách (50000x víc) a přitom váží 1,3 kg... O mobilu ani nemluvě. A to uteklo jen 40 let. Pak se s tím má lidstvo (a programátoři) srovnat
PS: doufám, že jsem ty násobky moc nepovoral
PS: doufám, že jsem ty násobky moc nepovoral
Forester 2.0 XT SJ 2017: Šedivák
- Tsakabaru
- Člen_SubaruFanClubu
- Jméno a příjmení: Míla
nejstarsi stroj co mi prosel rukama byl AES Plus, co tata onehdy dotahl za nejaky obnos pote, co je nekde ve fabrice vyradili... technicke detaily si nepamatuju (snad CPU 8086?), ale pamatuju si, ze to melo snad padesat kilo, dve sachty na petictvrtky, jednu vyhrazenou pro "system", druha byla uzivatelska, pak k tomu privezl tiskarnu a casem dotahl i druhy takovy...
na dome jsme meli nad oknem vybojku poulicniho osvetleni a kdyz jsme to zapli - problikla
nevzpominam si, ze by to umelo neco vic, nez psat a pocitat s nejakou moznosti tvorit ASCII obrazky, kazdopadne jednu fajnovou vzpominku mam
ve skole jsem tehdy dostal trest ve stylu "xyz krat napises...", na kterej jsem se (pochopitelne) vybodl a v nedeli vecer resil co s tim
nejak se nam povedlo to donutit zkopirovat a vlozit dalsi radek a tak jsem trest behem par minut "splnil" na 100+ %
kdyz jsem to daval ucitelce, tak prej co to ma znamenat, ze je to napsany na pocitaci, nacez jsem ji rekl - "no napsat jsem to musel tak jako tak... dokonce to mate vickrat!" a uca to vzala a byl klid
edit: tak presne takhle to vypadalo akorat to nebyl "Superplus", ale jen "Plus", doma jsme je meli nekdy v prvni polovine devadesatek (takze uz to byl srot), nez pak tatka poresil prvni 486
https://vintagecomputers.sdfeu.org/aes/
na dome jsme meli nad oknem vybojku poulicniho osvetleni a kdyz jsme to zapli - problikla
nevzpominam si, ze by to umelo neco vic, nez psat a pocitat s nejakou moznosti tvorit ASCII obrazky, kazdopadne jednu fajnovou vzpominku mam
ve skole jsem tehdy dostal trest ve stylu "xyz krat napises...", na kterej jsem se (pochopitelne) vybodl a v nedeli vecer resil co s tim
nejak se nam povedlo to donutit zkopirovat a vlozit dalsi radek a tak jsem trest behem par minut "splnil" na 100+ %
kdyz jsem to daval ucitelce, tak prej co to ma znamenat, ze je to napsany na pocitaci, nacez jsem ji rekl - "no napsat jsem to musel tak jako tak... dokonce to mate vickrat!" a uca to vzala a byl klid
edit: tak presne takhle to vypadalo akorat to nebyl "Superplus", ale jen "Plus", doma jsme je meli nekdy v prvni polovine devadesatek (takze uz to byl srot), nez pak tatka poresil prvni 486
https://vintagecomputers.sdfeu.org/aes/
S tím, jaký jsou dneska možnosti, tak to z mýho pohledu celkem zlý je. Rozdíl "umět" něco naprogramovat a udělat dlouhodobě udržitelný a stabilní vývoj je obrovský. Bohužel doba je taková, že vývojářů je potřeba pořád podstatně víc, než jich je, takže se bere kdekdo a podle toho to taky vypadá. A těch, co dokáží takovýhle vývoj ukočírovat, je ještě míň. Takže já si fakt iluze nedělám.
SOLCtech
SM4/20 som zazil u otca v praci. Disky su pamatam niektore tusim 5MB. A tie paradne alfanumericke terminaly k tomu, myslim SM7202.
Pekny clanok https://www.root.cz/clanky/pdp-11-a-sme ... -pocitacu/
Pekny clanok https://www.root.cz/clanky/pdp-11-a-sme ... -pocitacu/