Forester 2015 nefunkcni klimatizace

VDC
Předseda klubu
Předseda klubu
Jméno a příjmení: Tomáš Vlasák
Kontaktovat uživatele:

Re: Forester 2015 nefunkcni klimatizace

Příspěvek od VDC »

Tak super !!
viking
Nováček
Nováček
Jméno a příjmení: viktor czeko

Příspěvek od viking »

dracekvo píše: úte čer 21, 2022 7:53 am Tak pokud je to dual, tak by to v případě poruchy klapky mělo mít vliv jen na jednu stranu. Pochybuju, že by odešli obě klapky najednou.
Takže jedna strana by chladit mohla.
ahojte,

prestala mi taky fungovat klima - delal divne zvuky, jakoby v ni piskalo a nechladila.
Dneska jsem byl resit (vypusteni, napusteni), zaver je NOK klimakompresor.
Ale cestou domu to jeste testuju a ejhle, prijde mi, ze spolujezdec je OK, jenom ridic ze nejak malo chladi.

a ejhle na druhou, ctu tady prispevek o dualni klime ALE NEROZUMIM a prosim o radu :-(((
Viktor

Forester SJ 2.0xt
ex Forester SH 2.5xt
ex Forester SG 2.0 LPG
Komanche
Zkušený uživatel
Zkušený uživatel
Jméno a příjmení: Erik Komanec

Příspěvek od Komanche »

kdyz to chaldi na jedne strane, tak muzou byt zasekle klapky, co ovladaji rozdelovani vzduchu. Rozebrat to cele, nicmene je to strasna pakarna, je to vsechno za stredovym panelem aspon u meho modelu...
Dodge Ram 5.9 V8 1998 expediční
Toyota Yaris Cross 4x4 1.5 Hybrid 2023
Toyota Rav4 4x4 2.5 Hybrid 2024
alky
Vášnivý uživatel
Vášnivý uživatel

Příspěvek od alky »

Ahoj chlapi, a kolik stála ta sranda s kompresorem? Díky.
Mazda CX 7 černej chrocht - alias Marabu [/color][/b] a Forester 2015 XT
bahamut77
Zkušený uživatel
Zkušený uživatel
Jméno a příjmení: Petr Trnka

Příspěvek od bahamut77 »

Ahoj,

mně klima kompresor nespíná vůbec. Co to relé? Kde ho najdu? Nebo to řešit nemusím a mám jít rovnou po tom tlakovém spínači? Když ani jedno nepomůže, tak poradíš jak s kompresorem? Zkusit nejprve pouze vyměnit spojku, nebo rovnou celý? Díky...
HonzaCZ
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu

Příspěvek od HonzaCZ »

A chladivo tam máš?
SOLCtech
V mládí jsem býval namyšlený, nicméně dnes už jsem bez chyby!
Legacy 3.0R sedan 5AT MY2007 (BLE) Obrázek [vlákno o autě]
Outback 2.5GX 4AT/VTD MY2001 (BH9) - prodáno
samvaculik
Vášnivý uživatel
Vášnivý uživatel
Jméno a příjmení: Samuel Vaculík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od samvaculik »

Jak píše Honza, nejdřív bych šel do servisu, ať udělají zkoušku úniku a naplní chladivo. Pokud tam chladivo není, klima kompresor nespíná. Je to ochrana pro něj, aby se nezničil bez chladiva.
▶︎ Subaru Outback BP 2.5i 127kw MT 2008, vlákno zde
▶︎ Suzuki Swift SPORT 1.6 92kw 2007
▶︎ Ex Mazda 323f BJ 1.5 65kw 2000
sima
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu
Jméno a příjmení: Radek- šíma

Příspěvek od sima »

Měl by to poznat servisák už při odsávání klimy, vyvaukování, okruh by měl držet, tak jsi to myslel Same, že jo. Tím bych taky určitě začal, není co jiného hned řešit.
Forester 2.0 SG 2002
Citroen Saxo Twist 1.1 2000
bývalá stálice:Citroen Xantia 1.8 16V LPG 98
Tapan
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu
Jméno a příjmení: Štěpán Z.

Příspěvek od Tapan »

@sima když tam není díra jako kráva, drobný únik rozhodně v servisu nepozná. Ono to může ucházet třeba týden, než to ujde natolik, že to přestane chladit. Jak bys toto chtěl poznat "na počkání"? Proto se tam přidává to barvivo, a i s tím je docela alchymie a laborování a nebývá to úplně super průkazné.
Lvl. 1 Subaru Necromancer

Outback BP H6, Impreza GG Wagon 2.0, Justy KAD ECVT, 2x Libero E12
HonzaCZ
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu

Příspěvek od HonzaCZ »

Jj a taky při podtlaku se třeba mikroskopické praskliny můžou zatáhnout a neutíká to. Pak se to natlakuje a už to zase utíká.
SOLCtech
sima
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu

Příspěvek od sima »

Já mám za to, že mě kdysi dávno, když jsem jel k tomu kámošovi prvně na klima servis, tak mě to takhle tvrdil, mu teda věřím to určitě jo, ale je pravda, že už si to nemusím pamatovat přesně. Jen si stejně furt říkám, že vakuum nemůžeš vytvořit pokud je tam i mini netěsnost, to přeci nedává rozum tohleto co píšete ne? :-) A že by se ucpala netěsnost, byť i malá samotným podtlakem, to by teda musela být dle mě taky teda velká náhoda a rozhodně ne pravidlo, pokude teda se tak vůbec stane. Technicky mě to furt nevychází. Druhá věc je samozřejmě, jak na místo úniku přijít. Tj už horší.
To barvivo pravda taky není záruka...
A teď to klidně do mě valte, tj stejně vše co k tomu můžu-umím říct, maximálně se můžu dodatečně na tohle zeptat toho "kluka" padesátníka :-) co se tímhle zabývá od nepaměti a mimo to umí i opravit auta, umí kde co, jen se mu to už zajídá a netahá si práci domů, jak mu někteří furt chytře radí :-)
Taky je pravda, že když jdu klimu dělat k němu, tak co si pamatuji, tak hlavně zpočátku procesu, anebo kolikrát i během celého procesu u mašiny buď stál anebo k ní občas odbíhal od jiné práce, ne, že jí jen napíchl a šel od toho. Tak vždy tu hodinu jednou za rok konečně proberem vše možné, veledůležité :-D
Edit: nic není 100%, dnes pohořel u nás v práci i test na sváry systémem vytvoření podtlaku, nenašel nic, přesto nerez zásobník není těsný, to jsou strašné prekérky tohleto :-/ bohužel jo, co s tím, že jo, možnosti jsou, ale holt svár je svár, ten ničím poctivě a stoprocentně nenahradíš. V tomto případě nešlo podtlak všude vytvořit- hrany sváru ve spojích dna a stěn apod...malý průměr zásobníku, a větším to jde lépe.
Edit: mikro netěsnost může být tak malá, že klima může fungovat třeba půl roku, rok, to si myslím taky.
Forester 2.0 SG 2002
samvaculik
Vášnivý uživatel
Vášnivý uživatel
Jméno a příjmení: Samuel Vaculík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od samvaculik »

sima píše: stř črc 31, 2024 7:53 pm Měl by to poznat servisák už při odsávání klimy, vyvaukování, okruh by měl držet, tak jsi to myslel Same, že jo. Tím bych taky určitě začal, není co jiného hned řešit.
Ano, myslel :)
▶︎ Subaru Outback BP 2.5i 127kw MT 2008, vlákno zde
▶︎ Suzuki Swift SPORT 1.6 92kw 2007
▶︎ Ex Mazda 323f BJ 1.5 65kw 2000
Lukyn91
Uživatel fóra
Uživatel fóra
Jméno a příjmení: Lukas Cerny

Příspěvek od Lukyn91 »

Taky jde použít detektor uniku chladiva s vysokou citlivosti (únik chladiva 4 g/rok). V autoservisu co dělá klimatizace to asi nemají, ale je to běžné nářadí chladirenskeho technika. https://www.beijerref.cz/e-shop/naradi/ ... iva-6554cz
HonzaCZ
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu

Příspěvek od HonzaCZ »

@sima
Podtlak uvnitř systému vytvoří určité deformace materiálu, kterou mohou danou prasklinu zatáhnout. Jestli s prasklinou vytvoříš vakuum záleží, čemu říkáš vakuum. Ono není vakuum, jako vakuum. Máš určitě kvality vakua, až po dokonalé vakuum, což je prostor, který neobsahuje žádné částice. V technice se spíš bavíme o nějakých nízkých tlacích, tedy nikdy ten stav nebude takový, že tam nebude jediná molekula plynu. U těch klimatizací to bude podle mě něco jako < 10 kPa.

Nějaká mikroprasklina bude dovnitř pouštět jenom nepatrné množství okolního vzduchu a záleží, jak rychle ho odčerpáváš tou vývěvou. Takže i kdyby se prasklina nezatáhla, tak pořád tam to vakuum vytvoříš, protože odčerpáváš mnohem víc, než kolik se tam dostane.

Samozřejmě prasklina se nezatáhne trvale, ale jenom po dobu působení nižšího tlaku. Proto taková zkouška může být zavádějící. Tlak se nezmění třeba ani po dni, ale když se to natlakuje, tak únik probíhá. Lepší plničky nekontrolují při té zkoušce jenom změnu tlaku, ale taky přítomnost vzduchu.
SOLCtech
sima
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu

Příspěvek od sima »

Beru na vědomí, já jen z praxe. Je to vše jen teorie, jak píšeš sám, hodnoty vakua, velikost netěsnosti, těžce se definuje jaký už únik mašina odhalí a jaký ještě ne. Kolikrát se zatáhne díra sama třeba krystalizací materiálu, nemyslím teď okruh klimatizace, jsou to kolikrát špeky. Těžko taky opět říct, jestli to nižšší vakuum vytvořené klima mašinkou může něco vůbec zatáhnout, tomu bych se i divil, kor když sám popisuješ jak je vakuum "slabší" .
Tím neříkám, že nemáš- te pravdu a já nepíšu blbosti, diskuze...
Edit: " Lepší plničky nekontrolují při té zkoušce jenom změnu tlaku, ale taky přítomnost vzduchu " tak to by mohla být cesta ne, opět čistě zatím jen teoreticky :-) o tom jsem neslyšel, ta mašina Wurth na které mě to kámoš dělává, ta nevím jestli to má, nejspíš ne, kecal bych.
Forester 2.0 SG 2002
Odpovědět

Zpět na „IV. gen. SJ (13-18)“