O počítačích a věcech okolo...
- spm
- Člen_SubaruFanClubu
- Jméno a příjmení: Jan Krajdl
Re: O počítačích a věcech okolo...
Bych tak nejak cekal, ze ta kernelova cast bude delat tu uplne nejmensi a nezbytnou cast a preda to nekam dale do user spacu. At uz kvuli tomu, aby podobna chyba nesestrelila cely OS nebo aby tam byl mensi prostor pro bezpecnostni diry, kde kdyz se pak podari vlozit nejaky kod, tak bezi pod kernelem (coz je v tu chvili uplne v hajzlu).
A oni se pochlubi tim, ze update sensor konfigurace, ktery delaji nekolikrat denne, jim ten kernel proces sestreli. Neuveritelny, jaka sracka se da dneska prodavat
Odesláno z mého SM-F926B pomocí Tapatalk
A oni se pochlubi tim, ze update sensor konfigurace, ktery delaji nekolikrat denne, jim ten kernel proces sestreli. Neuveritelny, jaka sracka se da dneska prodavat
Odesláno z mého SM-F926B pomocí Tapatalk
- puschpull
- Závislý uživatel
- Jméno a příjmení: Petr Püschel
- Kontaktovat uživatele:
Hezký pohled do pravěku.
Dlouhý článek.
Od EGA ke grafickým kartám MCGA a VGA
https://www.root.cz/clanky/od-ega-ke-gr ... cga-a-vga/
Dlouhý článek.
Od EGA ke grafickým kartám MCGA a VGA
https://www.root.cz/clanky/od-ega-ke-gr ... cga-a-vga/
Subaru XV 2,0i Executive CVT (MY 2018)
Subaru Forester 2.0x SG (MY 2004)
Škoda Fabia Combi (2004)
Subaru Forester 2.0x SG (MY 2004)
Škoda Fabia Combi (2004)
- mnov
- Závislý uživatel
- Jméno a příjmení: Marek Novák
Bývalý vedoucí mě požádal o záchranu dat z vadného disku. Připojil jsem ho a dělalo to jen bz bz a nic, ale zkusil jsem s ním trochu zamávat a dát do jiné polohy a on se chytil, tak fixuji polohu a stahuji:
Forester 2004 2.0 MT LPG
Impreza 2004 2.0 AT
Impreza 2004 2.0 AT
- Tsakabaru
- Člen_SubaruFanClubu
- Jméno a příjmení: Míla
taky si tyhle manevry pamatuju
Slušný
To mi připomnělo, jak jsem měl ve firemním notesu jedno z raných mSATA SSD a posralo se a fungovalo jenom, dokud se neohřálo, pak v něm zdechnul řadič. Tak jsem z toho laudil data v noci na balkóně... naštěstí to bylo v zimě. Teplota okolního vzduchu cca -10 °C prodloužila dobu, po kterou to bylo ochotný dávat data, asi na 5 minut a to už se z toho něco dostat dalo. Samozřejmě na klon disku to nebylo, ale nejdůležitější věci se zachránily.
To mi připomnělo, jak jsem měl ve firemním notesu jedno z raných mSATA SSD a posralo se a fungovalo jenom, dokud se neohřálo, pak v něm zdechnul řadič. Tak jsem z toho laudil data v noci na balkóně... naštěstí to bylo v zimě. Teplota okolního vzduchu cca -10 °C prodloužila dobu, po kterou to bylo ochotný dávat data, asi na 5 minut a to už se z toho něco dostat dalo. Samozřejmě na klon disku to nebylo, ale nejdůležitější věci se zachránily.
SOLCtech
V mládí jsem býval namyšlený, nicméně dnes už jsem bez chyby!
Legacy 3.0R sedan 5AT MY2007 (BLE) [vlákno o autě]
Outback 2.5GX 4AT/VTD MY2001 (BH9) - prodáno
To bych to zavřel do mrazáku, jak se mučit v zimě na balkóně
Peugeot ION elektro (rv.12, najeto 100 tis)
Subaru Outback 2.5 LPG AT (rv. 07 najeto 320tis)
Subaru Outback 2.5 LPG AT (rv.99 najeto 350tis)
Peugeot 206 1.4i MT (rv. 99 najeto 270 tis)
Audi A4 Avant 1.9 TDI (rv. 97 najeto 260 tis)
Peugeot J5 obytná alkovna (2.5TD, rv.91 najeto 150tis)
Subaru Outback 2.5 LPG AT (rv. 07 najeto 320tis)
Subaru Outback 2.5 LPG AT (rv.99 najeto 350tis)
Peugeot 206 1.4i MT (rv. 99 najeto 270 tis)
Audi A4 Avant 1.9 TDI (rv. 97 najeto 260 tis)
Peugeot J5 obytná alkovna (2.5TD, rv.91 najeto 150tis)
Bohužel tak velkej mrazák, do kterýho bych se vešel, jsme neměli. A nechat to jenom nachladit, to jsem zkoušel, to nestačilo.
SOLCtech
- spm
- Člen_SubaruFanClubu
- Jméno a příjmení: Jan Krajdl
skřípneš kabel do dveří
Si to představuješ moc sofistikovaně. To nebylo SSD strčený v nějaký redukci, ale v celym notesu. Jedinej další mSATA slot byl ve stolním kompu a s tím se pracovalo ještě o dost hůř.
Navíc ten notes se musel každou chvíli natvrdo vypnout a nechat vychladnout, takže třeba remote desktop by byl spíš za trest... jo možná si vytáhnout klávesnici a monitor ven z mrazáku.... ale zase kvůli blbýmu SSD riskovat zničený těsnění na mrazáku...
Navíc ten notes se musel každou chvíli natvrdo vypnout a nechat vychladnout, takže třeba remote desktop by byl spíš za trest... jo možná si vytáhnout klávesnici a monitor ven z mrazáku.... ale zase kvůli blbýmu SSD riskovat zničený těsnění na mrazáku...
SOLCtech
- Tsakabaru
- Člen_SubaruFanClubu
peltier?
Jo, koupit redukci, postavit komín na tekutej dusík a tak... Jasný. Měl jsem na to jeden večer a byl jsem rád, že jsem to dal. Bylo to tak před 10+ lety, člověk moc možností neměl.
SOLCtech
- Tsakabaru
- Člen_SubaruFanClubu
jen jsem si chtel prisadit
- mnov
- Závislý uživatel
- Jméno a příjmení: Marek Novák
Já jsem ten disk taky nechal přes noc v mrazáku. To mě naučil bývalý kolega nyní ředitel CERMATu.
Forester 2004 2.0 MT LPG
Impreza 2004 2.0 AT
Impreza 2004 2.0 AT
Tak mi odešel další 4T disk, bylo mu úctyhodných 8+ let. Zajímavý je, že odešel úplně stejně jako ten před 2 lety (to byl pouze 5letý a od jiného výrobce) - na elektronice. Prostě funguje, ale když z něj člověk chce číst, tak po chvíli začne házet SATA errory a už člověk nepřečte ani sektor. Když se udělá power cycle (stačí toho disku), tak zase chvíli běží. Zajímavý je, že jsem se na ten disk zaměřil, protože přestaly procházet pravidelný SMART testy (spouštím short denně a long 2× měsíčně). Vyhodil jsem ho z poolu a začal ho tedy testovat pomocí badblocks a kravil výše popsaným způsobem. Každopádně dělá to samý na obou řadičích, takže řadičem na desce to není, je to tím v disku. Jak přes kopírák situace před 2 lety.
Každopádně vyvstala zase otázka, jestli začít postupně kupovat větší disky. Aktuálně mám 6diskové pole z (5 ) 4T disků. Před těmi 2 lety jsem vyměkl a koupil zase jenom 4T. Ale jednou člověk začít musí. Tak jsem si udělal rešerši a docela hezky teď vychází např. 8T IronWolf fakci na alze (4490). 561 Kč / 1 TB je v segmentu 4-8T disků hodně dobrý.
Samozřejmě znamená to nějaké mentální nastavení, že tam dost dlouho bude nevyužité místo, postupně na několika discích. Nebo? Nebo by se nad tou druhou polovinou dal udělat další zpool - partitiony tam jsou už teď tak jako tak. Asi až od chvíle, kdy by takové disky byly aspoň 2, aspoň na mirror. Daly by se tam ukládat třeba zálohy. A až by byly obměněný za pár let disky všechny, tak by se rozšířil ten původní pool přes celé disky a byl by zase jenom jeden velký. Otázka je, jak moc by se těm poolům líbilo sdílet fyzický disky. Simultánní intenzivní zápis ani čtení do/z obou poolů by vzhledem k tomu, jak se to používá, nehrozily. Jinak by to mělo normálně fungovat.
Co si o tom myslíte?
Kupovat naráz 6 nových disků a zbavovat se 5 starých se mi nechce. Už jenom ze strategického hlediska jsem ty disky původně nakupoval postupně a ještě nikdy ne 2 stejné, ale jeden Seagate a jeden WD, aby se člověk vyvaroval nejenom vadné várce, ale třeba i vadnému firmwaru, který může postihnout klidně disky produkované po dobu několika let (zdravíme SanDisk).
Takže jsem si v podstatě odpověděl, že chci koupit větší než 4T, ale pořád polemizuji, jestli se snažit za každou cenu to "volné" místo na něm nějak využít.
Je tu tedy ještě jedna rovina. Protože RAID ≠ backup, tak celé to pole ještě zálohuji na jeden 18T disk stranou. Ten je strčený v 1diskovém NASu. Takže rozšiřování kapacity poolu přináší další radosti v podobě řešení jak do 1diskového NASu s 18T diskem zazálohovat ve finále (až) 32T dat.
Každopádně vyvstala zase otázka, jestli začít postupně kupovat větší disky. Aktuálně mám 6diskové pole z (5 ) 4T disků. Před těmi 2 lety jsem vyměkl a koupil zase jenom 4T. Ale jednou člověk začít musí. Tak jsem si udělal rešerši a docela hezky teď vychází např. 8T IronWolf fakci na alze (4490). 561 Kč / 1 TB je v segmentu 4-8T disků hodně dobrý.
Samozřejmě znamená to nějaké mentální nastavení, že tam dost dlouho bude nevyužité místo, postupně na několika discích. Nebo? Nebo by se nad tou druhou polovinou dal udělat další zpool - partitiony tam jsou už teď tak jako tak. Asi až od chvíle, kdy by takové disky byly aspoň 2, aspoň na mirror. Daly by se tam ukládat třeba zálohy. A až by byly obměněný za pár let disky všechny, tak by se rozšířil ten původní pool přes celé disky a byl by zase jenom jeden velký. Otázka je, jak moc by se těm poolům líbilo sdílet fyzický disky. Simultánní intenzivní zápis ani čtení do/z obou poolů by vzhledem k tomu, jak se to používá, nehrozily. Jinak by to mělo normálně fungovat.
Co si o tom myslíte?
Kupovat naráz 6 nových disků a zbavovat se 5 starých se mi nechce. Už jenom ze strategického hlediska jsem ty disky původně nakupoval postupně a ještě nikdy ne 2 stejné, ale jeden Seagate a jeden WD, aby se člověk vyvaroval nejenom vadné várce, ale třeba i vadnému firmwaru, který může postihnout klidně disky produkované po dobu několika let (zdravíme SanDisk).
Takže jsem si v podstatě odpověděl, že chci koupit větší než 4T, ale pořád polemizuji, jestli se snažit za každou cenu to "volné" místo na něm nějak využít.
Je tu tedy ještě jedna rovina. Protože RAID ≠ backup, tak celé to pole ještě zálohuji na jeden 18T disk stranou. Ten je strčený v 1diskovém NASu. Takže rozšiřování kapacity poolu přináší další radosti v podobě řešení jak do 1diskového NASu s 18T diskem zazálohovat ve finále (až) 32T dat.
SOLCtech
Tak k tomuto mozem dat o chvilu nejake pojednanie