Věda a technika

Odpovědět
námořník
Místopředseda klubu
Místopředseda klubu
Jméno a příjmení: Jiří Mareš

Re: Věda a technika

Příspěvek od námořník »

Tady rozhovor s Janem Strojilem, jak se rodí léky
https://neurazitelny.cz/jan-strojil-jak-se-rodi-leky/
Odesláno zmáčknutím tlačítka Odeslat
JRJ
Závislý uživatel
Závislý uživatel
Jméno a příjmení: ヤン 老師 ヤクビーク

Příspěvek od JRJ »

HonzaCZ píše: pon čer 10, 2024 1:16 pm Samsung hodinky měří EKG a tlak už několik let, schváleno i v Evropě. Samozřejmě na EKG hledají jenom nějaké konkrétní vady, tuším zejména fibrilaci síní. A na měření tlaku se musí jednou za měsíc nakalibrovat, ale +/- něco z toho lezlo, když jsem to nějakou dobu zkoušel. Asi tak jako z tlakoměru, pomocí kterého se to nakalibrovalo. 😁
Nevím o tom, že by v EU byly jakékoliv hodinky schváleny pro jajýkoliv lékařský účel. Na stránkách ema.europa.eu taky nic není.

Na fibrilace není potřeba EKG.

Co z chytrých hodinek leze vím moc dobře. Ženě jsem koupil hodinky, které se tvářily jako speciální pro srdcaře, protože ji někdy náhle klesne tlak a omdlí, a lezou z nich úplné nesmysly. Jediné co ukazují tak nějak spolehlivě je krevní puls.
You cannot imagine the immensity of shit I do not give
Subaru Legacy wagon MY2004
HonzaCZ
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu

Příspěvek od HonzaCZ »

https://research.samsung.com/news/samsu ... cal-device

Možná to v uvedených zemích nepodléhá schválení? Nevím. Každopádně ty funkce jsou v ČR povolené už několik let. Co z toho leze je samozřejmě druhá věc. Jak jsem psal, ten tlak třeba poměrně odpovídal tomu, co naměřil klasickej manžetovej tlakoměr. A nemyslím pořád stejný hodnoty, ale třeba i po zátěži.
SOLCtech
V mládí jsem býval namyšlený, nicméně dnes už jsem bez chyby!
Legacy 3.0R sedan 5AT MY2007 (BLE) Obrázek [vlákno o autě]
Outback 2.5GX 4AT/VTD MY2001 (BH9) - prodáno
námořník
Místopředseda klubu
Místopředseda klubu

Příspěvek od námořník »

Nový boj s chřipkou? Ale jak už bylo receno dříve. Uvidíme
https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/ve ... eli-349906
puschpull
Závislý uživatel
Závislý uživatel
Jméno a příjmení: Petr Püschel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od puschpull »

Odemčeno:

Je to blízko. Martin Tolar má pilulku na alzheimera a radí, jak si zařídit dlouhý zdravý život
https://vikend.hn.cz/c7-67330130-pi4o9-a54dad194ba73b9

„Něco jsem se ve světě naučil a chtěl bych to teď Česku vrátit. Cítím, že to potřebuje, protože stagnuje, hlavně v oblasti technologií,“ říká Martin Tolar. Autor ▪ HN – Honza Mudra

To nejlepší, co můžete pro svůj mozek udělat, je dobře spát, hodně se hýbat a občas nejíst, říká zakladatel společnosti Alzheon. Ta se blíží k přelomovému momentu – uvedení léku na Alzheimerovu chorobu na trh. Vypadá to na totální game changer a nakonec by z něho mělo profitovat i Česko.
...
...
Subaru XV 2,0i Executive CVT (MY 2018)
Subaru Forester 2.0x SG (MY 2004)
Škoda Fabia Combi (2004)
JRJ
Závislý uživatel
Závislý uživatel

Příspěvek od JRJ »

námořník píše: úte čer 11, 2024 9:07 am Nový boj s chřipkou? Ale jak už bylo receno dříve. Uvidíme
https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/ve ... eli-349906
Zdroj: Wolter et al. 2024 Isolation of human antibodies against influenza B neuraminidase and mechanisms of protection at the airway interface 2 Cell
https://drive.google.com/file/d/1R0SoPg ... sp=sharing
Overall, the findings described here shape our mechanistic understanding of the human immune response to the IBV NA glycoprotein through the demonstration of two mAb delivery routes for protection against IBV and the identification of potential IBV therapeutic candidates.
Karlík jako vždy přehání.
JRJ
Závislý uživatel
Závislý uživatel

Příspěvek od JRJ »

puschpull píše: úte čer 11, 2024 1:34 pm Odemčeno:

Je to blízko. Martin Tolar má pilulku na alzheimera a radí, jak si zařídit dlouhý zdravý život
https://vikend.hn.cz/c7-67330130-pi4o9-a54dad194ba73b9

„Něco jsem se ve světě naučil a chtěl bych to teď Česku vrátit. Cítím, že to potřebuje, protože stagnuje, hlavně v oblasti technologií,“ říká Martin Tolar. Autor ▪ HN – Honza Mudra

To nejlepší, co můžete pro svůj mozek udělat, je dobře spát, hodně se hýbat a občas nejíst, říká zakladatel společnosti Alzheon. Ta se blíží k přelomovému momentu – uvedení léku na Alzheimerovu chorobu na trh. Vypadá to na totální game changer a nakonec by z něho mělo profitovat i Česko.
...
...
Pokud vyjdou klinické testy, tak je to opravdu "game chager". "Jeho" ALZ-801 je nízkomolekulární látka, která prochází hematoencefalickou bariérou a v mozku se váže na beta-amyloid a tím 1) brání vzniku toxických oligomerů beta-amyloidu a 2) podporuje odstranění beta-amyloidu z mozkomíšního moku. Pokud to vyjde, je to první látka svého druhu. O nesmyslném Aducanumab, který se snaží o totéž, ale jako monoklonální protilátka, jsem psal o kousek výše. Valná většina výzkumu a vývoje se soustředila na zpomalení tvorby beta-amyloidu, buď přímou či nepřímou stimulací alfa-sekretázy nebo blokací beta-sekretázy. Všechny selhaly v klinických testech až na dvě výjimky. Jednou z nich je, famfáry prosím, náš “Fortasyn”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7821311/ Základní výzkum trval 15 let.
dracekvo
Závislý uživatel
Závislý uživatel

Příspěvek od dracekvo »

Tak hlavně aby to nedopadlo jako s kontaktníma čočkama.
Peugeot ION elektro (rv.12, najeto 100 tis)
Subaru Outback 2.5 LPG AT (rv. 07 najeto 320tis)
Subaru Outback 2.5 LPG AT (rv.99 najeto 350tis)
Peugeot 206 1.4i MT (rv. 99 najeto 270 tis)
Audi A4 Avant 1.9 TDI (rv. 97 najeto 260 tis)
Peugeot J5 obytná alkovna (2.5TD, rv.91 najeto 150tis)
puschpull
Závislý uživatel
Závislý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od puschpull »

JRJ píše: úte čer 11, 2024 3:11 pm Pokud vyjdou klinické testy, tak je to opravdu "game chager". "Jeho" ALZ-801 je nízkomolekulární látka, která prochází hematoencefalickou bariérou a v mozku se váže na beta-amyloid a tím 1) brání vzniku toxických oligomerů beta-amyloidu a 2) podporuje odstranění beta-amyloidu z mozkomíšního moku. Pokud to vyjde, je to první látka svého druhu. O nesmyslném Aducanumab, který se snaží o totéž, ale jako monoklonální protilátka, jsem psal o kousek výše. Valná většina výzkumu a vývoje se soustředila na zpomalení tvorby beta-amyloidu, buď přímou či nepřímou stimulací alfa-sekretázy nebo blokací beta-sekretázy. Všechny selhaly v klinických testech až na dvě výjimky. Jednou z nich je, famfáry prosím, náš “Fortasyn”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7821311/ Základní výzkum trval 15 let.
Díky moc za zasvěcený komentář. :-)
(*_^) |,,,,
Škoda Fabia Combi (2004)
puschpull
Závislý uživatel
Závislý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od puschpull »

Zázraky moderní medicíny.

Sice Novinky, ale obsah a pozadí jsou úžasné
Za léčbou letěla přes půl světa. Klinická studie dala nemocné Míše šanci na vyléčení
https://www.novinky.cz/clanek/domaci-za ... i-40475728

S pokorou smekám nad tím, jakým způsobem se ve světě čím dál víc aplikuje genetické léčba na nemoce, které dříve byly neléčtelné.
Odborně by se jistě vyjádřil JRJ, což bych tu i uvítal.

Poslední dobou s nadšením pročítám populárně odborné knihy - například: Imunita - Philipp Dettmer
a nedávno dočtenou: Zázračná imunita - Matt Richtel
Jsem technik s vystudovanou Technickou kybernetikou, ale čím dál víc mě zajímají věci a dění na poli imunity a léčby různých nemocí.
:-)
Škoda Fabia Combi (2004)
JRJ
Závislý uživatel
Závislý uživatel

Příspěvek od JRJ »

Jo genové terapie jsou to nej co v léčbě je, protože odstraňují příčinu - opraví vadný gen. Díky metodě CRISPR/Cas9 https://cs.wikipedia.org/wiki/Metoda_CRISPR, Nobelovka 2020,dokážeme practicky cokoliv: gen opravit, utlumit, vnést jiný, ... V dnešní době se používají prakticky jen biologické přístupy využívající virů jako vektorů. Detaily zde: https://www.wikiskripta.eu/w/Mo%C5%BEno ... A9_terapie. Právě dostat genetické nástroje tam, kam je potřeba a jen tam je největší úskalí. Nejtěžší je dostat se do buněk, které se nemnoží (neurony, svalové buňky). Ideální je opravit genetický defekt už ve vajíčku (ve spermii to ještě neumíme), ale to narážíme na limity etiky. A druhá velká bariéra je cena. Na každé jednotlivé genové terapii pracuje několik týdnů spíš měsíců několik týmů lékařů a vědců a v podstatě šijí terapii namíru danému člověku, tzv. personalisovaná medicína, a pohybujeme se v řádu miliónů EUR za terapii.
dracekvo
Závislý uživatel
Závislý uživatel

Příspěvek od dracekvo »

To sice jo. Ale věřím, že jednoho dne na to bude automat, kterej to namíchá sám dle dodaných vzorků.
Nejvíce mě štve, že pojišťovny to odmítají hradit malým dětem a pak na konci roku vykazují miliardové zisky. A kdo ví kolik toho ještě vytáhli jejich matky do zahraničí.
Peugeot ION elektro (rv.12, najeto 100 tis)
Subaru Outback 2.5 LPG AT (rv. 07 najeto 320tis)
Subaru Outback 2.5 LPG AT (rv.99 najeto 350tis)
Peugeot 206 1.4i MT (rv. 99 najeto 270 tis)
Audi A4 Avant 1.9 TDI (rv. 97 najeto 260 tis)
Peugeot J5 obytná alkovna (2.5TD, rv.91 najeto 150tis)
puschpull
Závislý uživatel
Závislý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od puschpull »

dracekvo píše: pát čer 14, 2024 1:07 pm To sice jo. Ale věřím, že jednoho dne na to bude automat, kterej to namíchá sám dle dodaných vzorků.
Nejvíce mě štve, že pojišťovny to odmítají hradit malým dětem a pak na konci roku vykazují miliardové zisky. A kdo ví kolik toho ještě vytáhli jejich matky do zahraničí.
Jde o schválení pojišťovnou. Máme v širší rodině takový případ genové léčby u dítěte. Nechci to zakřiknout a tak raději mlčím... ale výsledky máme "před očima" ...
Hluboký respekt k tomuto vývoji medicíny a k lidem, kteří na tom pracují. Z těch knih (mám jich X dalších připraveno v pořadí) mám načtené skvělé informace.
Škoda Fabia Combi (2004)
JRJ
Závislý uživatel
Závislý uživatel

Příspěvek od JRJ »

dracekvo píše: pát čer 14, 2024 1:07 pm To sice jo. Ale věřím, že jednoho dne na to bude automat, kterej to namíchá sám dle dodaných vzorků.
Hele nechci z toho dělat Hydepark. Zaprvé, těžko můžou mít pojišťovny miliarddové zisky, když největší zdravotní pojišťovna u nás je VZP a předepsané pojistné na letošní rok je 2 a čtvrt miliardy. Nějvětší zisk měla VZP v roce 2023, cca 200 miliónů. Pojišťovny nemohou hospodařit na dluh. Pokudy jsou v mínusu musí si vzít komerční úvěr. Ze zisku musí tvořit rezervní fondy, protože každou chvíli přijde nějakej Válek a nařídí jim zamáznout nějakou díru, na kterou ministerstvo, potažmo kraje nemají prostředky. Zadruhé, nevím o žádné nadnárodní zdravotní pojišťovně u nás, takže si nějak nedovedu dobře představit kdo a jak by ty miliardy vyváděl do zahraničí.

Že by genetická léčby byla plně automatická v dohledné době si rozhodně nemyslím. Zrovna nedávno jsem se "pohádal" se synem, který je programátor, nejraději by všechno zautomatizoval a lidi očipoval, aby nemuseli nosit s sebou doklady :-D Hádali jsme se o anestézii. Trval si na tom, že pokud by nějaký stroj měl veškerá data a postupy, tak by anesteziolog pouze kontroloval, že ten stroj nedělá úplnou blbost. Nedařilo se mi vysvětlit, že anestezie je tak komplikovaná, že by se anesteziologové neshodli jak takový stroj naprogramovat. Řekl bych, že aneteziologický automat je o několik řádů pravděpodobnější než automat na genovou terapii.
námořník
Místopředseda klubu
Místopředseda klubu

Příspěvek od námořník »

Plně s tebou souhlasím. Myslím, že i když nám stroje velice pomáhají, tak rozhodovat se moc neumí. Ale na druhou stranu , kdo by si před 40 lety dokázal představit co je dnes běžné.
Odpovědět

Zpět na „Internet, média, foto, video“