"Domácí" router + wifi AP

Odpovědět
Uživatelský avatar
parabolD
Závislý uživatel
Závislý uživatel
Příspěvky: 2183
Registrován: sob pro 29, 2012 10:43 am
Jméno a příjmení: Tomas Dobner
Bydliště: Plzeň - Božkov

Re: "Domácí" router + wifi AP

Příspěvek od parabolD »

Tapan píše:[smention u=5900]parabolD[/smention] Tomáši, betonovej domeček pro dva dospělý a hejno dětí, celkem skromnej, přízemí + patro a vedle velká garáž, bylo by příjemný chytit wifinu venku aspoň na terase...máš nápad? :-)
Já se tady kloním k SPM a právě to unifi je na tyhle situace dobrý. Nějak podobně jsem dělal Tomovi předsedovi doma wifi, a už pár let jsem o tom neslyšel, tak snad to funguje dobře... Takhle z voleje to vidím na 3 až 4 kousky AP + nějaký ten kontrolér - buď to jde pořešit na malině, v dockeru, na NASech jsem to taky viděl, ale nejvíc se mi osvědčily jejich vlastní HW apliance (DreamRouter teď dáváme hodně lidem domů)... Kdyžtak se ozvi přes SŽ, jestli to nepotřebuješ hned zítra, něco vymyslíme...
___________________________
ex Outback H6 3.0 MY02

B9 Tribeca MY07
Impreza GF MY98
Outback H6 3.0 strikes back :)
Uživatelský avatar
Metuzalem
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu
Příspěvky: 2426
Registrován: pát zář 22, 2017 5:52 pm
Jméno a příjmení: Milan P.
Bydliště: venkov u Jaroměře

Re: "Domácí" router + wifi AP

Příspěvek od Metuzalem »

@parabolD Jak jsem psal, kdyby na mě zbyly 4 kousky ac pro, poe bych si k tomu nějaké dokoupil, dokumentace je k mání, tak by to nebyl problém. Kontrolér bych nejspíš zprovoznil na něčem linuxovém, co mi tu už běhá, popř. bych nějakou levnou krabičku dokoupil (třeba by to mohla být ta samá, co na ní poběží ten router). Je to reálné? Nespěchá to nijak. Mám ten zájem nějak potrvrdit přes SZ?
Forester 2.0XT Comfort, MY2017, SJ - Šedivák
Uživatelský avatar
VDC
Předseda klubu
Předseda klubu
Příspěvky: 49462
Registrován: ned črc 26, 2009 12:00 am
Jméno a příjmení: Tomáš Vlasák
Bydliště: Srázná 477/16a, Plzeň
Kontaktovat uživatele:

Re: "Domácí" router + wifi AP

Příspěvek od VDC »


parabolD píše:Nějak podobně jsem dělal Tomovi předsedovi doma wifi, a už pár let jsem o tom neslyšel, tak snad to funguje dobře...
Funguje to bezchybně. Drobnej problém s tím přecházením mezi AP měl Note8, ten se občas nechtěl pustit jednoho a chytit druhýho. Ale to bylo jediný zařízení, co mělo někdy nějakej problém. Pak jsem si pořídil Note10 a je po problému. Jsem absolutně spokojenej. :-)

http://monstersubaru.eu
https://www.instagram.com/vdc.monstersubaru/
Subaru Outback 3,0 H6 '01
Toyota Previa 4WD 2.4 ´97
Uživatelský avatar
spm
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu
Příspěvky: 22943
Registrován: úte kvě 03, 2016 3:19 pm
Jméno a příjmení: Jan Krajdl

Re: "Domácí" router + wifi AP

Příspěvek od spm »

Jestli zbyde něco po těch, co staví baráky, tak do té garáže bych si taky kus vzal :-D

@Metuzalem Pokud si hraješ s routingem testovacích VM, tak jsem ti neprozradil tu klíčovou část: když v proxmoxu rozklikneš nastavené té síťovky, tak pokud síťovka je přiřazena k bridgi, který má nastaveno vlan aware, tak tam zároveň můžeš vyplnit číslo vlan. U pfsensu to dělat nechceš, tam to necháš nevyplněné, čímž ty vlany tam pošleš všechny tak jak jsou (a vlany si pak klikáš zvlášť v pfsensu, což je řešení, které chceš raději dělat). Ale chceš to naopak dělat u těch jednotlivých VM/serverů/etc, které chceš dát do té jedné konkrétní sítě. Tak tímhle nastavením tomu tu síť přiřadíš a tím pádem v tom samotném virtuálu nemusíš řešit vůbec nic (je to ekvivalent nastavení vlany na portu switche).

Ad Unifi a controller: mně to běží v dockeru. Respektive mám už asi 3 instance, všechny v dockeru, všechno to běží v pohodě, byť ta docker image není oficiální a asi se trochu zpožďuje za upstreamem (včera jsem zrovna koukal, že mi to v aplikaci hlásí novou verzi, ikdyž image mám poslední). Běží to dobře, kontejner jde pustit úplně v pohodě, nemá to nějaké velké závislosti, jediné ALE je v té auto discovery na síti, vzhledem k tomu jak fungují sítě na dockeru. Pokud to v dockeru pustíš s tím defaultním nastavením, kdy si to dělá tu vlastní natovanou síť, tak jediný způsob, jak se mi to povedlo rozchodit je, že se do nastavení DHCP serveru, které těm Unifi zařízením rozdává IP adresy, nastaví speciální option, která jim říká na jaké adrese ten controller běží a kam se teda mají hlásit (protože sami na té lokální síti ho nenajdou, pač tam není). S nějakou macvlan sítí na dockeru by to asi fungovalo bez toho, ale zase je o to komplikovanější to síťové nastavení :-)
Subaru Outback BH 3.0 H6 Obrázek
Subaru Libero SDX Obrázek
Hyundai i20 1.2 2012 Obrázek
Volkswagen Transporter T4 Syncro 2.5TDI R5 Obrázek
Uživatelský avatar
Metuzalem
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu
Příspěvky: 2426
Registrován: pát zář 22, 2017 5:52 pm
Jméno a příjmení: Milan P.
Bydliště: venkov u Jaroměře

Re: "Domácí" router + wifi AP

Příspěvek od Metuzalem »

spm píše: úte kvě 14, 2024 4:31 pm Jestli zbyde něco po těch, co staví baráky, tak do té garáže bych si taky kus vzal :-D
Já se když tak těch, co by teoreticky zbývaly na mě, v případě jejich nedostatku vzdám ve prospěch potřebnějších :-) Tímto se řadím trvale na konec fronty :-)
spm píše: úte kvě 14, 2024 4:31 pm Pokud si hraješ s routingem testovacích VM...
Hraju, baví mě to. A dokonce jsem už tak daleko, že chápu, cos mi to napsal :-) A děkuju, žes mi to napsal :-)
Forester 2.0XT Comfort, MY2017, SJ - Šedivák
Uživatelský avatar
parabolD
Závislý uživatel
Závislý uživatel
Příspěvky: 2183
Registrován: sob pro 29, 2012 10:43 am
Jméno a příjmení: Tomas Dobner
Bydliště: Plzeň - Božkov

Re: "Domácí" router + wifi AP

Příspěvek od parabolD »

V průběhu července APček bude dost, cca tak 10 dalších. Já to navzdory vlastnímu bordelářství sepíšu co mám a co budu mít volné... Těch nejnovějších je samo méně, ale bude dost... Jo a ještě nějaké (2) fungl nové 10G switche Netgeary L2, kdyby se někomu šikly...
___________________________
ex Outback H6 3.0 MY02

B9 Tribeca MY07
Impreza GF MY98
Outback H6 3.0 strikes back :)
Uživatelský avatar
spm
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu
Příspěvky: 22943
Registrován: úte kvě 03, 2016 3:19 pm
Jméno a příjmení: Jan Krajdl

Re: "Domácí" router + wifi AP

Příspěvek od spm »

Metuzalem píše: Já se když tak těch, co by teoreticky zbývaly na mě, v případě jejich nedostatku vzdám ve prospěch potřebnějších :-) Tímto se řadím trvale na konec fronty :-)
Hraju, baví mě to. A dokonce jsem už tak daleko, že chápu, cos mi to napsal :-) A děkuju, žes mi to napsal :-)
Parada, to uz jses ted na tom lepe, nez 80% lidi, co se tim zivi :-)

Odesláno z mého SM-F926B pomocí Tapatalk

Subaru Outback BH 3.0 H6 Obrázek
Subaru Libero SDX Obrázek
Hyundai i20 1.2 2012 Obrázek
Volkswagen Transporter T4 Syncro 2.5TDI R5 Obrázek
Uživatelský avatar
Metuzalem
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu
Příspěvky: 2426
Registrován: pát zář 22, 2017 5:52 pm
Jméno a příjmení: Milan P.
Bydliště: venkov u Jaroměře

Re: "Domácí" router + wifi AP

Příspěvek od Metuzalem »

Nemyslím :-) (a tudíž nejsem :-) )

Víc chápu ten první odstavec, protože jsem si s tím začal hrát. Pochopení toho druhého odstavce končí na tom, že moje jediné 4 docker instance jedou na defaultní síti a ono to nějak funguje, tak jsem se o síťování v dockeru moc nedozvěděl :-)
Forester 2.0XT Comfort, MY2017, SJ - Šedivák
Uživatelský avatar
hamoun
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu
Příspěvky: 19529
Registrován: ned čer 12, 2011 9:16 pm
Jméno a příjmení: Petr Hanek
Bydliště: Kravaře

Re: "Domácí" router + wifi AP

Příspěvek od hamoun »

tak mam tu svoju novou potforu nastavenou .. zadratovana nouzove, ale stoji na stole a vsecky zarizeni pripojene ... na stole zustane .. vypada fakt dobre. foto poslu, az bude stat finalne a draty pujdou tam, kde chci, aby byly :-D
nejvic casu zabralo vyčistit po dlouhe dobe synology (musim koupit novy stlaceny vzduch :) ), pripojit tiskárnu. nakonec sla na kabel, bo me nebavilo zkouset heslo wifi (samozrejme v prohlizeci je tlacitko wps, toho jsem si vsiml az pak. na routeru fyzicky neni] ... nicmene tiskárna stoji vedle switche, takze je mi to jedno
no a nejdele jsem se drbal s vysavacem, ktery se vytrvale nechtel pripojit ... ani kdyz jsem povypinal 5 GHz site .. pak to nejak slo, ale po zapnuti 5 GHz zase nic ... tak jsem mu udelal separatni 2,4 GHz sit a na nic uz se chytil ...
takze HURAAAAAAAAA :) a cely vecer v prdeli :-D
škoda superb
ex WRX 2008
Uživatelský avatar
Metuzalem
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu
Příspěvky: 2426
Registrován: pát zář 22, 2017 5:52 pm
Jméno a příjmení: Milan P.
Bydliště: venkov u Jaroměře

Re: "Domácí" router + wifi AP

Příspěvek od Metuzalem »

Máš to za jeden večer komplet, já za čtyři nemám nic. Jen chaos a zmatek :-) Ale zatím se nevzdávám...
Forester 2.0XT Comfort, MY2017, SJ - Šedivák
Uživatelský avatar
hamoun
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu
Příspěvky: 19529
Registrován: ned čer 12, 2011 9:16 pm
Jméno a příjmení: Petr Hanek
Bydliště: Kravaře

Re: "Domácí" router + wifi AP

Příspěvek od hamoun »

No jo .. ale stavíš komplexně.. s rozmyslem .. mimo mainstream běžných BFU .. jako jsem já... to chce čas a přípravu :)
škoda superb
ex WRX 2008
Uživatelský avatar
hamoun
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu
Příspěvky: 19529
Registrován: ned čer 12, 2011 9:16 pm
Jméno a příjmení: Petr Hanek
Bydliště: Kravaře

Re: "Domácí" router + wifi AP

Příspěvek od hamoun »

Dotaz na téma VEŘEJNÁ PEVNÁ IP.
Zatím žiju v tom, že ji nepotřebuju .. ale myslím, že je to jen proto, že jsem nedomyslel nebo nevěděl spoustu věcí. K čemu a proč používat? DĚKUJI
škoda superb
ex WRX 2008
Uživatelský avatar
Metuzalem
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu
Příspěvky: 2426
Registrován: pát zář 22, 2017 5:52 pm
Jméno a příjmení: Milan P.
Bydliště: venkov u Jaroměře

Re: "Domácí" router + wifi AP

Příspěvek od Metuzalem »

hamoun píše: čtv kvě 16, 2024 8:05 am No jo .. ale stavíš komplexně.. s rozmyslem .. mimo mainstream běžných BFU .. jako jsem já... to chce čas a přípravu :)
Jen aby se někdy něco postavilo... :-)
hamoun píše: čtv kvě 16, 2024 9:40 am Dotaz na téma VEŘEJNÁ PEVNÁ IP.
Zatím žiju v tom, že ji nepotřebuju ..
Já ji asi taky nepotřebuju, ale přesto ji mám - Eri ji dává v akci zdarma (IPv4). Tuším, že se může hodit třeba ke vzdálené správě čehosi, co je jinak schované doma na LANu. Což v dohledné době nevyužiju. A tak mně napadá, že asi ani v době nedohledné :-)
Forester 2.0XT Comfort, MY2017, SJ - Šedivák
Uživatelský avatar
Tsakabaru
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu
Příspěvky: 4721
Registrován: pon pro 06, 2021 6:11 pm
Jméno a příjmení: Míla
Bydliště: Sokolovsko

Re: "Domácí" router + wifi AP

Příspěvek od Tsakabaru »

hamoun píše: čtv kvě 16, 2024 9:40 am Dotaz na téma VEŘEJNÁ PEVNÁ IP.
Zatím žiju v tom, že ji nepotřebuju .. ale myslím, že je to jen proto, že jsem nedomyslel nebo nevěděl spoustu věcí. K čemu a proč používat? DĚKUJI
pokud potrebujes neco (zarizeni, sluzbu, system) vystavit primo do internetu a/nebo potrebujes pristup z venku do vnitrni site (typicky VPN)

jinak verejnou IP nepotrebujes
Legacy BP 3.0 H6 '05 - "Shogun" - vlakno
Impreza GG 2.0 '03
Forester SF 2.0 '01
Niva 1.7 '06
Uživatelský avatar
podvlada
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu
Příspěvky: 10687
Registrován: úte led 01, 2019 5:43 pm
Jméno a příjmení: Vláďa Podlešák
Bydliště: Plzeň

Re: "Domácí" router + wifi AP

Příspěvek od podvlada »

Než odpoví někdo povolanější - pevná veřejná IP se hodí, pokud se chceš z "vnějšku" dostat do domácí sítě. Teď, když z domova lezeš do internetu, vystupuješ pod "náhodnou" IP, kterou ti přidělí poskytovatel jak se mu hodí. Někdy ti zůstane chvíli, někdy se změní rychle, ale není pevná. Ono to je totiž jedno. Ale kdyby ses chtěl odkudkoliv připojit k něčemu, co máš doma, tak nevíš, jakou adresu použít.

A k čemu to vlastně? Ať už chceš doma hostovat web server, nebo cloudový uložiště; nebo se prostě jen dostat do svojí domácí sítě kvůli pár souborům, správě čehosi, podívat se na bezpečnostní kameru, cokoliv co prostě vyžaduje přímej přístup, a chceš to udělat odkudkoliv z internetu.

Některý služby to uměj i tak - třeba Synology ti umožňuje pomocí svojí služby podívat se na kameru odkudkoliv, protože to maj nějak zařízený přes sebe. Ale cokoliv "vlastního" bude vyžadovat veřejnou IP.

Je pak ještě potřeba si to donastavit v routeru, včetně přesměrování portů na nějakej konkrétní počítač v síti. Dejme tomu, že dostaneš adresu 1.2.3.4, a chceš, aby ti to fungovalo jako web server. Tak si adresu:port 1.2.3.4:80 (http) a 1.2.3.4:443 (https) přesměruješ na (dejme tomu) 192.168.10.20:80/443 což je nějakej tvůj domácí server, kterej ti servíruje webovky. A pak když odkudkoliv z internetu vlezeš na https:// 1.2.3.4 (nebo si zařídíš i doménu a pojmenuješ si to) tak se to celý dostane až na tvůj domácí server a dostaneš zpět svoje webovky. A stejně tak třeba nějakej file share, a podobně, nakonfiguruješ další porty co přesměruješ na jiný umístění v domácí síti.

Hodně zjednodušeně. :-) Snad jsem neřekl nějakou blbost :-)
Subaru Outback '04 BP 3.0 H6 180 kW <vlákno zde> Obrázek
Subaru Forester '05 SG 2.0 H4 92 kW <vlákno zde> Obrázek
ex Ford Mondeo II '00 1.8 I4 85kW
ex Alfa 156 '99 2.5 V6 140kW CUORE SPORTIVO!
Odpovědět

Zpět na „Spotřební elektronika, počítače, IT“