Já se tady kloním k SPM a právě to unifi je na tyhle situace dobrý. Nějak podobně jsem dělal Tomovi předsedovi doma wifi, a už pár let jsem o tom neslyšel, tak snad to funguje dobře... Takhle z voleje to vidím na 3 až 4 kousky AP + nějaký ten kontrolér - buď to jde pořešit na malině, v dockeru, na NASech jsem to taky viděl, ale nejvíc se mi osvědčily jejich vlastní HW apliance (DreamRouter teď dáváme hodně lidem domů)... Kdyžtak se ozvi přes SŽ, jestli to nepotřebuješ hned zítra, něco vymyslíme...Tapan píše:[smention u=5900]parabolD[/smention] Tomáši, betonovej domeček pro dva dospělý a hejno dětí, celkem skromnej, přízemí + patro a vedle velká garáž, bylo by příjemný chytit wifinu venku aspoň na terase...máš nápad?
"Domácí" router + wifi AP
- parabolD
- Závislý uživatel
- Jméno a příjmení: Tomas Dobner
Re: "Domácí" router + wifi AP
Outback H6 3.0 strikes back
ex Outback H6 3.0 MY02
B9 Tribeca MY07
Impreza GF MY98

- Metuzalem
- Člen_SubaruFanClubu
- Jméno a příjmení: Milan P.
@parabolD Jak jsem psal, kdyby na mě zbyly 4 kousky ac pro, poe bych si k tomu nějaké dokoupil, dokumentace je k mání, tak by to nebyl problém. Kontrolér bych nejspíš zprovoznil na něčem linuxovém, co mi tu už běhá, popř. bych nějakou levnou krabičku dokoupil (třeba by to mohla být ta samá, co na ní poběží ten router). Je to reálné? Nespěchá to nijak. Mám ten zájem nějak potrvrdit přes SZ?
Forester 2.0 XT SJ 2017: Šedivák
- VDC
- Předseda klubu
- Jméno a příjmení: Tomáš Vlasák
- Kontaktovat uživatele:
Funguje to bezchybně. Drobnej problém s tím přecházením mezi AP měl Note8, ten se občas nechtěl pustit jednoho a chytit druhýho. Ale to bylo jediný zařízení, co mělo někdy nějakej problém. Pak jsem si pořídil Note10 a je po problému. Jsem absolutně spokojenej.parabolD píše:Nějak podobně jsem dělal Tomovi předsedovi doma wifi, a už pár let jsem o tom neslyšel, tak snad to funguje dobře...

http://monstersubaru.eu
https://www.instagram.com/vdc.monstersubaru/
Subaru Outback 3,0 H6 '01
Toyota Previa 4WD 2.4 ´97
https://www.instagram.com/vdc.monstersubaru/
Subaru Outback 3,0 H6 '01
Toyota Previa 4WD 2.4 ´97
- spm
- Člen_SubaruFanClubu
- Jméno a příjmení: Jan Krajdl
Jestli zbyde něco po těch, co staví baráky, tak do té garáže bych si taky kus vzal 
@Metuzalem Pokud si hraješ s routingem testovacích VM, tak jsem ti neprozradil tu klíčovou část: když v proxmoxu rozklikneš nastavené té síťovky, tak pokud síťovka je přiřazena k bridgi, který má nastaveno vlan aware, tak tam zároveň můžeš vyplnit číslo vlan. U pfsensu to dělat nechceš, tam to necháš nevyplněné, čímž ty vlany tam pošleš všechny tak jak jsou (a vlany si pak klikáš zvlášť v pfsensu, což je řešení, které chceš raději dělat). Ale chceš to naopak dělat u těch jednotlivých VM/serverů/etc, které chceš dát do té jedné konkrétní sítě. Tak tímhle nastavením tomu tu síť přiřadíš a tím pádem v tom samotném virtuálu nemusíš řešit vůbec nic (je to ekvivalent nastavení vlany na portu switche).
Ad Unifi a controller: mně to běží v dockeru. Respektive mám už asi 3 instance, všechny v dockeru, všechno to běží v pohodě, byť ta docker image není oficiální a asi se trochu zpožďuje za upstreamem (včera jsem zrovna koukal, že mi to v aplikaci hlásí novou verzi, ikdyž image mám poslední). Běží to dobře, kontejner jde pustit úplně v pohodě, nemá to nějaké velké závislosti, jediné ALE je v té auto discovery na síti, vzhledem k tomu jak fungují sítě na dockeru. Pokud to v dockeru pustíš s tím defaultním nastavením, kdy si to dělá tu vlastní natovanou síť, tak jediný způsob, jak se mi to povedlo rozchodit je, že se do nastavení DHCP serveru, které těm Unifi zařízením rozdává IP adresy, nastaví speciální option, která jim říká na jaké adrese ten controller běží a kam se teda mají hlásit (protože sami na té lokální síti ho nenajdou, pač tam není). S nějakou macvlan sítí na dockeru by to asi fungovalo bez toho, ale zase je o to komplikovanější to síťové nastavení

@Metuzalem Pokud si hraješ s routingem testovacích VM, tak jsem ti neprozradil tu klíčovou část: když v proxmoxu rozklikneš nastavené té síťovky, tak pokud síťovka je přiřazena k bridgi, který má nastaveno vlan aware, tak tam zároveň můžeš vyplnit číslo vlan. U pfsensu to dělat nechceš, tam to necháš nevyplněné, čímž ty vlany tam pošleš všechny tak jak jsou (a vlany si pak klikáš zvlášť v pfsensu, což je řešení, které chceš raději dělat). Ale chceš to naopak dělat u těch jednotlivých VM/serverů/etc, které chceš dát do té jedné konkrétní sítě. Tak tímhle nastavením tomu tu síť přiřadíš a tím pádem v tom samotném virtuálu nemusíš řešit vůbec nic (je to ekvivalent nastavení vlany na portu switche).
Ad Unifi a controller: mně to běží v dockeru. Respektive mám už asi 3 instance, všechny v dockeru, všechno to běží v pohodě, byť ta docker image není oficiální a asi se trochu zpožďuje za upstreamem (včera jsem zrovna koukal, že mi to v aplikaci hlásí novou verzi, ikdyž image mám poslední). Běží to dobře, kontejner jde pustit úplně v pohodě, nemá to nějaké velké závislosti, jediné ALE je v té auto discovery na síti, vzhledem k tomu jak fungují sítě na dockeru. Pokud to v dockeru pustíš s tím defaultním nastavením, kdy si to dělá tu vlastní natovanou síť, tak jediný způsob, jak se mi to povedlo rozchodit je, že se do nastavení DHCP serveru, které těm Unifi zařízením rozdává IP adresy, nastaví speciální option, která jim říká na jaké adrese ten controller běží a kam se teda mají hlásit (protože sami na té lokální síti ho nenajdou, pač tam není). S nějakou macvlan sítí na dockeru by to asi fungovalo bez toho, ale zase je o to komplikovanější to síťové nastavení

- Metuzalem
- Člen_SubaruFanClubu
Já se když tak těch, co by teoreticky zbývaly na mě, v případě jejich nedostatku vzdám ve prospěch potřebnějších

Hraju, baví mě to. A dokonce jsem už tak daleko, že chápu, cos mi to napsal

- parabolD
- Závislý uživatel
- Jméno a příjmení: Tomas Dobner
V průběhu července APček bude dost, cca tak 10 dalších. Já to navzdory vlastnímu bordelářství sepíšu co mám a co budu mít volné... Těch nejnovějších je samo méně, ale bude dost... Jo a ještě nějaké (2) fungl nové 10G switche Netgeary L2, kdyby se někomu šikly...
ex Outback H6 3.0 MY02
B9 Tribeca MY07
Impreza GF MY98

- spm
- Člen_SubaruFanClubu
- Jméno a příjmení: Jan Krajdl
Parada, to uz jses ted na tom lepe, nez 80% lidi, co se tim ziviMetuzalem píše: Já se když tak těch, co by teoreticky zbývaly na mě, v případě jejich nedostatku vzdám ve prospěch potřebnějšíchTímto se řadím trvale na konec fronty
Hraju, baví mě to. A dokonce jsem už tak daleko, že chápu, cos mi to napsalA děkuju, žes mi to napsal

Odesláno z mého SM-F926B pomocí Tapatalk
- Metuzalem
- Člen_SubaruFanClubu
Nemyslím
(a tudíž nejsem
)
Víc chápu ten první odstavec, protože jsem si s tím začal hrát. Pochopení toho druhého odstavce končí na tom, že moje jediné 4 docker instance jedou na defaultní síti a ono to nějak funguje, tak jsem se o síťování v dockeru moc nedozvěděl

Víc chápu ten první odstavec, protože jsem si s tím začal hrát. Pochopení toho druhého odstavce končí na tom, že moje jediné 4 docker instance jedou na defaultní síti a ono to nějak funguje, tak jsem se o síťování v dockeru moc nedozvěděl

- hamoun
- Člen_SubaruFanClubu
- Jméno a příjmení: Petr Hanek
tak mam tu svoju novou potforu nastavenou .. zadratovana nouzove, ale stoji na stole a vsecky zarizeni pripojene ... na stole zustane .. vypada fakt dobre. foto poslu, az bude stat finalne a draty pujdou tam, kde chci, aby byly 
nejvic casu zabralo vyčistit po dlouhe dobe synology (musim koupit novy stlaceny vzduch
), pripojit tiskárnu. nakonec sla na kabel, bo me nebavilo zkouset heslo wifi (samozrejme v prohlizeci je tlacitko wps, toho jsem si vsiml az pak. na routeru fyzicky neni] ... nicmene tiskárna stoji vedle switche, takze je mi to jedno
no a nejdele jsem se drbal s vysavacem, ktery se vytrvale nechtel pripojit ... ani kdyz jsem povypinal 5 GHz site .. pak to nejak slo, ale po zapnuti 5 GHz zase nic ... tak jsem mu udelal separatni 2,4 GHz sit a na nic uz se chytil ...
takze HURAAAAAAAAA
a cely vecer v prdeli 

nejvic casu zabralo vyčistit po dlouhe dobe synology (musim koupit novy stlaceny vzduch

no a nejdele jsem se drbal s vysavacem, ktery se vytrvale nechtel pripojit ... ani kdyz jsem povypinal 5 GHz site .. pak to nejak slo, ale po zapnuti 5 GHz zase nic ... tak jsem mu udelal separatni 2,4 GHz sit a na nic uz se chytil ...
takze HURAAAAAAAAA

škoda superb
ex WRX 2008
ex WRX 2008
- Metuzalem
- Člen_SubaruFanClubu
Máš to za jeden večer komplet, já za čtyři nemám nic. Jen chaos a zmatek
Ale zatím se nevzdávám...

- hamoun
- Člen_SubaruFanClubu
No jo .. ale stavíš komplexně.. s rozmyslem .. mimo mainstream běžných BFU .. jako jsem já... to chce čas a přípravu 

škoda superb
ex WRX 2008
ex WRX 2008
- hamoun
- Člen_SubaruFanClubu
Dotaz na téma VEŘEJNÁ PEVNÁ IP.
Zatím žiju v tom, že ji nepotřebuju .. ale myslím, že je to jen proto, že jsem nedomyslel nebo nevěděl spoustu věcí. K čemu a proč používat? DĚKUJI
Zatím žiju v tom, že ji nepotřebuju .. ale myslím, že je to jen proto, že jsem nedomyslel nebo nevěděl spoustu věcí. K čemu a proč používat? DĚKUJI
škoda superb
ex WRX 2008
ex WRX 2008
- Metuzalem
- Člen_SubaruFanClubu
Jen aby se někdy něco postavilo...

Já ji asi taky nepotřebuju, ale přesto ji mám - Eri ji dává v akci zdarma (IPv4). Tuším, že se může hodit třeba ke vzdálené správě čehosi, co je jinak schované doma na LANu. Což v dohledné době nevyužiju. A tak mně napadá, že asi ani v době nedohledné

- Tsakabaru
- Člen_SubaruFanClubu
- Jméno a příjmení: Míla
pokud potrebujes neco (zarizeni, sluzbu, system) vystavit primo do internetu a/nebo potrebujes pristup z venku do vnitrni site (typicky VPN)
jinak verejnou IP nepotrebujes
- podvlada
- Člen_SubaruFanClubu
- Jméno a příjmení: Vláďa Podlešák
Než odpoví někdo povolanější - pevná veřejná IP se hodí, pokud se chceš z "vnějšku" dostat do domácí sítě. Teď, když z domova lezeš do internetu, vystupuješ pod "náhodnou" IP, kterou ti přidělí poskytovatel jak se mu hodí. Někdy ti zůstane chvíli, někdy se změní rychle, ale není pevná. Ono to je totiž jedno. Ale kdyby ses chtěl odkudkoliv připojit k něčemu, co máš doma, tak nevíš, jakou adresu použít.
A k čemu to vlastně? Ať už chceš doma hostovat web server, nebo cloudový uložiště; nebo se prostě jen dostat do svojí domácí sítě kvůli pár souborům, správě čehosi, podívat se na bezpečnostní kameru, cokoliv co prostě vyžaduje přímej přístup, a chceš to udělat odkudkoliv z internetu.
Některý služby to uměj i tak - třeba Synology ti umožňuje pomocí svojí služby podívat se na kameru odkudkoliv, protože to maj nějak zařízený přes sebe. Ale cokoliv "vlastního" bude vyžadovat veřejnou IP.
Je pak ještě potřeba si to donastavit v routeru, včetně přesměrování portů na nějakej konkrétní počítač v síti. Dejme tomu, že dostaneš adresu 1.2.3.4, a chceš, aby ti to fungovalo jako web server. Tak si adresu:port 1.2.3.4:80 (http) a 1.2.3.4:443 (https) přesměruješ na (dejme tomu) 192.168.10.20:80/443 což je nějakej tvůj domácí server, kterej ti servíruje webovky. A pak když odkudkoliv z internetu vlezeš na https:// 1.2.3.4 (nebo si zařídíš i doménu a pojmenuješ si to) tak se to celý dostane až na tvůj domácí server a dostaneš zpět svoje webovky. A stejně tak třeba nějakej file share, a podobně, nakonfiguruješ další porty co přesměruješ na jiný umístění v domácí síti.
Hodně zjednodušeně.
Snad jsem neřekl nějakou blbost 
A k čemu to vlastně? Ať už chceš doma hostovat web server, nebo cloudový uložiště; nebo se prostě jen dostat do svojí domácí sítě kvůli pár souborům, správě čehosi, podívat se na bezpečnostní kameru, cokoliv co prostě vyžaduje přímej přístup, a chceš to udělat odkudkoliv z internetu.
Některý služby to uměj i tak - třeba Synology ti umožňuje pomocí svojí služby podívat se na kameru odkudkoliv, protože to maj nějak zařízený přes sebe. Ale cokoliv "vlastního" bude vyžadovat veřejnou IP.
Je pak ještě potřeba si to donastavit v routeru, včetně přesměrování portů na nějakej konkrétní počítač v síti. Dejme tomu, že dostaneš adresu 1.2.3.4, a chceš, aby ti to fungovalo jako web server. Tak si adresu:port 1.2.3.4:80 (http) a 1.2.3.4:443 (https) přesměruješ na (dejme tomu) 192.168.10.20:80/443 což je nějakej tvůj domácí server, kterej ti servíruje webovky. A pak když odkudkoliv z internetu vlezeš na https:// 1.2.3.4 (nebo si zařídíš i doménu a pojmenuješ si to) tak se to celý dostane až na tvůj domácí server a dostaneš zpět svoje webovky. A stejně tak třeba nějakej file share, a podobně, nakonfiguruješ další porty co přesměruješ na jiný umístění v domácí síti.
Hodně zjednodušeně.

Subaru Outback '04 BP 3.0H6 180 kW <vlákno zde>

BMW E61 550 '06 4.8 V8 270 kW, LPG <vlákno zde>

ex Subaru Forester '05 SG 2.0 92 kW <vlákno zde>
ex Ford Mondeo '00 1.8 I4 85 kW
ex Alfa 156 '99 2.5 V6 140 kW