To by určitě byla, ale jako ajťák by jsi mohl vědět, že 700 je blbost.
Teď už jedeš přes datovou schránku, nebo aspoň spousta z nás, tak proč bychom přes ní nemohli volit? Nejde mi o povinnost, ale možnost.
To by určitě byla, ale jako ajťák by jsi mohl vědět, že 700 je blbost.
To je přesně to, čeho bych se bál taky.HonzaCZ píše: ↑pon zář 18, 2023 1:18 pm Zajistit konzistenci a korektnost sečtení hlasů by šlo např. pomocí block chain technologie - pak by v podstatě každý mohl nezávisle ověřit, že je vše správně.
Za problematický považuju ověření toho, že volil ten, kdo měl volit a vyjádřil svůj názor. Tedy není problém s autorizací, ale spíš s autentizací. Tedy nahrazení fyzického ověření totožnosti. To, že se někdo přihlásí přes svojí datovku nebo identitu občana nebo klidně e-občanku, tak to neznamená, že to je fakt on a volí tak, jak by volil osobně za plentou.
Jsem samozřejmě pro digitalizaci, ale vím velmi dobře, jak je digitální bezpečnost choulostivá.
no to je tema samo o sobe, zrovna nedavno tu probehlo "vtipny" foto z clanku o sluzbe prislusniku policie a na nem notes na kterym museli mi vylepeny heslo "policie123" nebo tak neco...HonzaCZ píše: ↑pon zář 18, 2023 2:42 pm Nejdřív musí vzniknout generace lidí, kteří budou mít elektronický přístup ke státnímu aparátu takový, který si budou hlídat a budou s ním nakládat zodpovědně. Pak se dá teprve volit pomocí takovýho přístupu. Ne jako dneska, že má polovina lidí napsaný heslo od všeho na monitoru a druhá polovina pod klávesnicí.![]()