O počítačích a věcech okolo...

Odpovědět
námořník
Místopředseda klubu
Místopředseda klubu
Jméno a příjmení: Jiří Mareš

Re: O počítačích a věcech okolo...

Příspěvek od námořník »

Tsakabaru píše: pon zář 18, 2023 12:01 pm se obavam ze nasledna 700% ucast by mohla byt i nekomu podezrela :-D
To by určitě byla, ale jako ajťák by jsi mohl vědět, že 700 je blbost.
Teď už jedeš přes datovou schránku, nebo aspoň spousta z nás, tak proč bychom přes ní nemohli volit? Nejde mi o povinnost, ale možnost.
Odesláno zmáčknutím tlačítka Odeslat
námořník
Místopředseda klubu
Místopředseda klubu

Příspěvek od námořník »

Jako jde to jinde, proč by nemohlo u nás 😁
námořník
Místopředseda klubu
Místopředseda klubu

Příspěvek od námořník »

700% je možný jenom při normální volbě a jenom v některých okrscích. Pokud tam jsou třeba dovolenkáři 😁
quickly
Místopředseda klubu
Místopředseda klubu
Jméno a příjmení: Daniel Rychlý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od quickly »

Pokud jsou dovolenkáři, tak jejich počet se počítá do odevzdaných obálek. Vůči počtu možných hlasů může být těch 700%, ale vůči odevzdaným obálkám to bude vždy do 100. Počet neplatných hlasů je vždy nad 0%.
quickly

Outback BS 2.5 MY19 Obrázek Outback BR 3.6R MY10 Obrázek

Legacy BR 2.0 MY15
ex Legacy BL SpecB AT 9.8 l/100 124 tkm
ex Forester SJ CVT 7.3 l/100 km 267 tkm
ex Forester SH 2.0D 6.7 l/100km 218 tkm
HonzaCZ
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu

Příspěvek od HonzaCZ »

Zajistit konzistenci a korektnost sečtení hlasů by šlo např. pomocí block chain technologie - pak by v podstatě každý mohl nezávisle ověřit, že je vše správně.

Za problematický považuju ověření toho, že volil ten, kdo měl volit a vyjádřil svůj názor. Tedy není problém s autorizací, ale spíš s autentizací. Tedy nahrazení fyzického ověření totožnosti. To, že se někdo přihlásí přes svojí datovku nebo identitu občana nebo klidně e-občanku, tak to neznamená, že to je fakt on a volí tak, jak by volil osobně za plentou.

Jsem samozřejmě pro digitalizaci, ale vím velmi dobře, jak je digitální bezpečnost choulostivá.
V mládí jsem býval namyšlený, nicméně dnes už jsem bez chyby!
Legacy 3.0R sedan 5AT MY2007 (BLE) Obrázek [vlákno o autě]
Outback 2.5GX 4AT/VTD MY2001 (BH9) - prodáno
mirekst
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu

Příspěvek od mirekst »

HonzaCZ píše: pon zář 18, 2023 1:18 pm Zajistit konzistenci a korektnost sečtení hlasů by šlo např. pomocí block chain technologie - pak by v podstatě každý mohl nezávisle ověřit, že je vše správně.

Za problematický považuju ověření toho, že volil ten, kdo měl volit a vyjádřil svůj názor. Tedy není problém s autorizací, ale spíš s autentizací. Tedy nahrazení fyzického ověření totožnosti. To, že se někdo přihlásí přes svojí datovku nebo identitu občana nebo klidně e-občanku, tak to neznamená, že to je fakt on a volí tak, jak by volil osobně za plentou.

Jsem samozřejmě pro digitalizaci, ale vím velmi dobře, jak je digitální bezpečnost choulostivá.
To je přesně to, čeho bych se bál taky.

Plus to, že státní zadání na tyto volby bude vypsáno formou výběrového řízení se zadáním cca 3000+ stran A4 nesrozumitelné úřednicko-právnické hatmatilky (libovolné dvě náhodně vybrané věty budou vždy ve vzájemném rozporu), to se potáhne tak patnáct let, na implementaci bude následně počítáno se zhruba dvěma dny a celé to bude stát víc jak tři F-35 ... víme jak to u nás chodí. Takže děkuji, nechci, když jde volit současnou metodou, nešťoural bych do toho.
Tsakabaru
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu
Jméno a příjmení: Míla

Příspěvek od Tsakabaru »

jej... popravde jsem to ani nemyslel tak uplne vazne, natoz jako podnet k debate, spis takovou narazku treba na ty probehle saskarny kolem korespondencnich hlasu ve statech atp. (aneb zneuzit jde vzdycky vsechno), proto jsem to i nasolil na 700 :-D

nicmene dokud to neni narizeno a byla by tu jen paralelne ta moznost volit pres PO treba - proc ne (resp. nad ramec toho co uz vystizne popsal Honza), pokud by se ta moznost nabidla

tyhle agendy maji sva jednoznacna pro (pohodli, uspora casu, systemova provazanost, atd.), ale jako vsechno - i sva proti

predevsim cim je toho na ne napasovano vic, tim jsou jako "korist" ci "cil" zajimavejsi a dopady prip. zneuziti mnohem, mnohem fatalnejsi (potencial z jednoho mista ve velmi kratkem case zjistit ci napachat strasne moc a s minimalnim usilim)

lze namitnout ze MFA, pravdepodobnost ze... atd.
ano, ale ani to neni neprustrelne, jak uz jsem se presvedcil u dvou zakazniku (VPN, email)
se zabezpecenim cehokoli "online" bude vzdycky problem, jenze taky se nejde uzabezpecovat k totalni paralyze (byt teda to uz se taky realne podarilo :-D)

takze sice "ajtak", ale k technologiim jsem obecne mnohem rezervovanejsi, nez by se dalo ocekavat a celkove dost konzerva nez probehne nejaky PoC dle nejakych mych internich pocitovych meritek :-DDD
Legacy BP 3.0 H6 '05
Impreza GG 2.0 '03
Forester SF 2.0 '01
Niva 1.7 '06
HonzaCZ
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu

Příspěvek od HonzaCZ »

Nejdřív musí vzniknout generace lidí, kteří budou mít elektronický přístup ke státnímu aparátu takový, který si budou hlídat a budou s ním nakládat zodpovědně. Pak se dá teprve volit pomocí takovýho přístupu. Ne jako dneska, že má polovina lidí napsaný heslo od všeho na monitoru a druhá polovina pod klávesnicí. 🙄

Ohledně digitalizace je tu ale asi tak 1000 500 900 jiných a mnohem přínosnějších agend, které by bylo vhodné zdigitalizovat a ušetřilo by to spousta papírování, času, úředníků atd. Jako jestli jde o to dojít párkrát tady za roh do školy, tak to asi je ten nejmenší problém. Serou mě věci jakože když si koupím nemovitost, což ví "kastrální" úřad, tak to nemůžou automaticky se všemi potřebnými údaji postoupit finančáku, který by spočítal daň z nemovitosti a rovnou mi poslal "složenku". Místo toho, jak kokot musím myslet na to, že jsem teda minulej rok něco koupil (to víte, my, nemovitostní magnáti 🤣🤣🤣) a podat přiznání, který si sám musím spočítat.

To samý přepis auta. Přinesu jim tam plachtu, která je popsaná 100 % údajů, které stát už zná. Jediné, co neví, je kdo na koho přepisuje a jaký auto. 3 identifikátory. Fakt problém. Kór když dneska už ta evidence lidí i aut je - na Portálu občana vidím všechny svoje auta, co jsem kdy měl. Holt to je ale pořád jenom čtení dat... zápis, to už je problém. 🤣

Nebo zbraně - CRZ, celostátní centrální registr zbraní, oprávněných osob, firem, atd. už je. Ale přesto, abych si požádal o nějakou operaci, tak musím vyplnit formulář a nějakej člověk ho zpracuje, vyhodnotí a vystaví nějakej papír. A s tím papírem přijdu třeba do krámu a jediný, co je na něm podstatný je nic, protože v CRZ je u mýho zbrojáku to povolení uvedený. Aspoň, že ten formulář můžu vyplnit digitálně a poslat ho těm policajtům datovkou. 😁

No nic, to jsem vyjmenoval 3 věci, zbývá 1000 500 897.
Tsakabaru
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu

Příspěvek od Tsakabaru »

HonzaCZ píše: pon zář 18, 2023 2:42 pm Nejdřív musí vzniknout generace lidí, kteří budou mít elektronický přístup ke státnímu aparátu takový, který si budou hlídat a budou s ním nakládat zodpovědně. Pak se dá teprve volit pomocí takovýho přístupu. Ne jako dneska, že má polovina lidí napsaný heslo od všeho na monitoru a druhá polovina pod klávesnicí. 🙄
no to je tema samo o sobe, zrovna nedavno tu probehlo "vtipny" foto z clanku o sluzbe prislusniku policie a na nem notes na kterym museli mi vylepeny heslo "policie123" nebo tak neco...

jinak me teda paradoxne Portal asi vystve na dopravku, protoze krome aut ktera mam, tam mam jako vlastnik a provozovatel podezrely povoz, ktery jsem nikdy nemel...
a historie stk je jeste pochybnejsi, kdy to byl 2008 traktor, nekde v pulce do dnesnich dnu nejaky prives vlastni vyroby a k 2023 to od dubna do zari absolvovalo pet kontrol jako normovany model nejakeho prazskeho vyrobce... :-/ 8()
Legacy BP 3.0 H6 '05
Impreza GG 2.0 '03
Forester SF 2.0 '01
Niva 1.7 '06
HonzaCZ
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu

Příspěvek od HonzaCZ »

Jsi bílej kůň a ani o tom nevíš 😁
Tsakabaru
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu

Příspěvek od Tsakabaru »

to by bylo jeste dobry, jen abych se jim tam na urade nezmenil v rozzurenyho bejka :-D coz se muze snadno stat...
Legacy BP 3.0 H6 '05
Impreza GG 2.0 '03
Forester SF 2.0 '01
Niva 1.7 '06
Odpovědět

Zpět na „Spotřební elektronika, počítače, IT“