Dlouho jsem rozmýšlel, jestli nezkusit eBoxer, ale přeci jen jsem dost často v lese nebo v terénu a lehčí auto, rezerva, větší nájezdový úhel - to byly hodně silné argumenty. Mrzí mě snad jen chybějící Apple CarPlay, ale řeším to držákem a iPhonem.
S přechozím Foresterem jsem si užil svoje, ale během těch posledních dvou let jsem zjistil, že nějaké trable jsou prostě s každým autem - a když nejde o život, nemá smysl se tím moc trápit.
Jen malá odbočka:
Kodiaq je moje první škodovka, ale je to auto, které se mi líbilo už od uvedení v roce 2016 (jen jsem na něj tehdy neměl dost peněz) a protože máme 3 děti, tak jsem si chtěl vyzkoušet 7 míst a zkusit i trochu jinou čtyřkolku.
Je to neskutečně prostorné auto se spoustou úložných prostor, třetí řada je pro 2 děti naprosto v pohodě (pro dospěláka moc ne) a líbí se mi i některé "simply clever" vychytávky. A ani čtyřkolka mě nikdy nenechala ve štychu - do těžšího terénu jsem se ale nikdy neodvážil.
Překvapil mě škodovácký servis - alespoň tady u nás všichni maximálně ochotní, vše řešili rychle a nikdy jsem neměl jakýkoli problém s kvalitou jejich práce.
Je to podle mě povedené auto

Než prodáme Kodiaqa, mám teď možnost porovnat vedle sebe obě auta a hlavně zjistit, proč mě to celou dobu táhlo zpátky k Foresterovi.
- Asi stárnu, ale v Kodiaqu mi chyběla ta velká okna a vysoký posez. Teď, když občas přesednu do Kodiaqa, si v něm připadám jako v ponorce.
- Forester je (pro mě) perfektní v terénu. Jezdím teď do lesa v Jimnym, který sice má redukci, ale CVT je úplně někde jinde - jezdím v lese po centimetrech, naprosto plynule. Geniální!
- Když manželka před lety poprvé sedla do Kodiaqa, na první křižovatce povídá "To je hrozně líný". Je to trochu nefér srovnání, ale ve Foresterovi (a v XT tuplem) je to prostě úplně jiná jízda - ostrý plyn a pozvolná brzda; přesně obráceně než má Kodiaq.
- Já jsem sice ajťák, ale občas si rád něco na autě udělám sám. Na předchozím Foresterovi jsem přidával polohování zadních sedadel, kameru, parkovací senzory. V Kodiaqu - i vzhledem k záruce - jsem si i tu kameru raději nechal namontovat v servisu.
Teda, když mi první týden po koupi Forestera přestaly fungovat parkovací senzory, trochu mě to rozhodiloAle když jsem zjistil typ, stáhl manuál, prošel videa na YouTube a pak rozebral celý nárazník a bok kufru - ten pocit, když vše zase začne fungovat, je prostě k nezaplacení
- Moc si nepotrpím na nějaký luxus a hledal jsem Forestera v nějaké střední výbavě, teď jsem ale rád, že si můžu vyzkoušet tu nejvyšší. Tvrdé kožené sedačky jsou super, spousta světla v interiéru díky střešnímu oknu, bezklíčové odemykání a startování, hlídání mrtvého úhlu, výborný HarmanKardon, ... Zatím si to užívám a peněz nelituju.
- S předchozím Foresterem jsem si občas vyrazil jen tak někam na cestu, hrozně mě bavilo ho řídit. S Kodiaqem to ale nějak nefungovalo - jezdil pěkně, něco tomu ale chybělo. S novým Foresterem je ta radost zpátky
PS: Na jméno Lišák přišly děti z prvních písmen Forester XT