Podobných věcí se jí po světě docela dost, základem je vždycky dlouhodobé kvašení nepříliš kvalitního masa bez přístupu vzduchu. Třeba rodilí eskymáci mají kiviak (https://www.idnes.cz/xman/styl/extremni ... n-styl_fro), na islandu si můžete běžně dát hákarl (https://www.idnes.cz/xman/styl/exoticke ... n-styl_fro) ...RallyCAD píše:Kolega mi kdysi popisoval podobnou ohavnost z Norska. 6-7 týdnů před Vánocemi dají do hliněného džbánu nějaké ryby a pak to zakopou do země. Na Vánoce se to prý vyhrabe a podává jako tradiční lahůdka...
A důvod konzumace byl dřív jasný - ony tyto potraviny díky kvašení jsou plné vitamínů, kterých v těch místech moc není. A jeden můj odvážný kamarád tvrdí, že hákarl chutná, až na ten nebetyčný smrad, velice dobře, a na ten smrad si jde zvyknout - po desáté prý už spíš oceníš jeho vůni ... takže asi jako naše syrečky, jenomže v trochu drsnějším provedení. Inu, Island je drsné místo, nic pro měkoty ze střední Evropy.