Srovnání varné konvice a chladiče trochu pokulhává.spm píše:Loga: chemie mi moc nešla, ale takový praktický pokus - na rychlovarný konvici se mi dost brutálně usazuje vodní kámen - a to i v případě, že tu nespotřebovanou vodu z ní hned vyleju. Takže čistě teoreticky dle toho, když v ní převařim vodu, kterou pak někam naleju a v tý konvici stejně zbyde škraloup minerálů, tak ta přelitá voda asi o něco měkčí bude, když v ní tohle chybí...
Nezapomeň, že do ní leješ pořád další a další (tvrdou) vodu, kdežto do chladiče ji naleješ pouze jednorázově a navíc antifreeze obsahuje, vedle inhibitorů koroze a přísad proti pěnivosti , také látky zabraňující tvorbě usazenin a kotelního kamene.
Zatímco destilovaná voda (hladová voda) poškozuje celý chladící systém tím, že degraduje obsažené inhibitory a váže na sebe ionty z použitých materiálů chladícího okruhu.
Suma sumárum, když do staré chladící soustavy použiješ pro naředění destilku, je často narušena její těsnost a v krajním případě může dokonce jít do kopru i těsnění pod hlavou válců.
Takže pro ředění nemrznoucí směsi zásadně vodu. Obyčejnou pitnou vodu z vodovodního kohoutku.