Náš portálfotogaleriechat [0] KontaktSrazyWiki
 




Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 982 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 62, 63, 64, 65, 66  Další
O počítačích a věcech okolo... 
Autor Zpráva
Závislý uživatel
Závislý uživatel

Registrován: ned bře 15, 2015 12:03 am
Příspěvky: 11784
Bydliště: Valašsko
Ukazovalo to štítkovou kapacitu. Jinak dobrá, chápu to ostatní, nebudu to tak hrotit a posečkám.

_________________
Forester 2.0 SG 2002
Citroen Saxo Twist 1.1 2000
bývalá stálice:Citroen Xantia 1.8 16V LPG 98


úte kvě 05, 2020 11:27 pm
Profil
Předseda klubu
Předseda klubu
Uživatelský avatar

Registrován: sob črc 25, 2009 11:00 pm
Příspěvky: 33102
Bydliště: Guldenerova 26, Plzeň
Moc děkuju za cenné rady !!

_________________
http://monstersubaru.eu
https://www.instagram.com/vdc.monstersubaru/
Subaru XT 1800 coupé ´89 + Subaru Outback 3,0 H6 '01
Toyota Previa 4WD 2.4 ´97
Subaru-Robin Generator 3 kW


stř kvě 06, 2020 6:44 am
Profil Zobrazit autorovy stránky
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu
Uživatelský avatar

Registrován: úte led 01, 2019 5:43 pm
Příspěvky: 3199
Bydliště: Plzeň
Simo, děkuji za nominaci, ale už nic víc než řekli ostatní nepovím, vše už bylo řečeno :-)

_________________
Subaru Outback '04 BP 3.0 H6 180kW <vlákno zde>
ex Ford Mondeo II '00 1.8 I4 85kW
ex Alfa 156 '99 2.5 V6 140kW CUORE SPORTIVO!


stř kvě 06, 2020 6:45 am
Profil
Závislý uživatel
Závislý uživatel

Registrován: ned bře 15, 2015 12:03 am
Příspěvky: 11784
Bydliště: Valašsko
Není zač :-) zkusil jsem to :-)

_________________
Forester 2.0 SG 2002
Citroen Saxo Twist 1.1 2000
bývalá stálice:Citroen Xantia 1.8 16V LPG 98


stř kvě 06, 2020 12:35 pm
Profil
Nováček
Nováček

Registrován: čtv led 30, 2020 10:45 pm
Příspěvky: 18
spm píše:
Todle podle mě zrovna nesedí. V tý SLIC table byl akorát nějaký identifikátor, ne product key. Proti němu v tom systému musel být nějaký certifikát či co, aby se to tvářilo zalicencovaně (takže v čisté instalaci to nefungovalo, byť to tam šlo dohrát). A neposledně se to právě naposled používalo i Win7, u novějších to nefungovalo.
Takhle do detailu nevim, ale kdyz jsem si chystal univerzalni prostredi pro obnovu cehokoliv na bazi WinPE, tak jsem objevil utilitku SkowKeyPlus, ktera to dokazala vytahnout ze vseho moznyho - enterprise pocitace v pohode, a novejsi nam na zakazku skladany desktopy z consumer segmentu taky (OEM na ne uz nelepi licencni stitek, ale licence je plne elektronicky).

spm píše:
Já jsem ohledně těch měřících aplikací skeptik... Úplně moc bych nevěřil tomu, že nějaká aplikace je fakt schopna úplně přesně naměřit spotřebu toho počítače (a tedy nějak naměřit případnou kapacitu baterie, když to jede z ní). Ona to neumí ani drtivá většina UPSek s cenou v řádech milionů
Jenze ono se to pocita opacne - appka si natahne z baterky jeji plnou a aktualni kapacitu a z toho pak pocita zbytek. Jede ti to vsechno na DC, tak co by se tam mohlo podelat. Maximalne to embedded controller nebude predavat spravne. Pro predstavu se pak da pouzit treba HWiNFO64 nebo OpenHardware Monitor, kterej ti na podporvanem HW ukaze, kolik ti co zere (GPU, integrovana grafika, RAMeti, CPU jako cele baleni) pro predstavu, jestli to plus minus sedi (spravne nastaveny SSDcko s DIPM/HIPM/DevSleep si bere nejaky drobny, obrazovka v radu par jednotek Wattu podle uhlopricky a jasu, ...).

Jak rikam, spis podeziram, ze ta baterka byla dlouho vypnuta, v ridici elektronice byla uvedena papirova kapacita a pote, co se zapla, doslo k nejakymu nabiti a vybiti, tak probehla rekalibrace a zacla udavat jine udaje. Za dotaz na Lenovoshop to stat muze, ale za nejaky dohadovaci se martyrium fakt ne :)


stř kvě 06, 2020 4:09 pm
Profil
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu
Uživatelský avatar

Registrován: úte kvě 03, 2016 2:19 pm
Příspěvky: 11451
klicnik píše:
Takhle do detailu nevim, ale kdyz jsem si chystal univerzalni prostredi pro obnovu cehokoliv na bazi WinPE, tak jsem objevil utilitku SkowKeyPlus, ktera to dokazala vytahnout ze vseho moznyho - enterprise pocitace v pohode, a novejsi nam na zakazku skladany desktopy z consumer segmentu taky (OEM na ne uz nelepi licencni stitek, ale licence je plne elektronicky).


No, jenže pustíš nějakou aplikaci běžící v tom systému a ta z něj vezme ten klíč. Protože v tom systému je. Na tohle ani není potřeba aplikace, dá se to v cmd lině nějak dostat (namátkou dle googlu asi tímhle: wmic path softwarelicensingservice get OA3xOriginalProductKey). Když si nainstaluješ čistý nezalicencovaný OS, tak ti ta aplikace v něm ukáže kulový :-) A ano, myslím, že u Win10, které už jednou aktivované byly, je ten otisk hardwaru někde na jejich serverech, takže pokud se nějak zásadně nezmění konfigurace toho PC, pak i po přeinstalování a nezadání product key se bude tvářit licencovaně. Nejspíš, protože u Microsoftu neni nikdy nic jisté.

klicnik píše:
Jenze ono se to pocita opacne - appka si natahne z baterky jeji plnou a aktualni kapacitu a z toho pak pocita zbytek. Jede ti to vsechno na DC, tak co by se tam mohlo podelat. Maximalne to embedded controller nebude predavat spravne. Pro predstavu se pak da pouzit treba HWiNFO64 nebo OpenHardware Monitor, kterej ti na podporvanem HW ukaze, kolik ti co zere (GPU, integrovana grafika, RAMeti, CPU jako cele baleni) pro predstavu, jestli to plus minus sedi (spravne nastaveny SSDcko s DIPM/HIPM/DevSleep si bere nejaky drobny, obrazovka v radu par jednotek Wattu podle uhlopricky a jasu, ...).


No jenže ono nic jako aktuální kapacita není. Ty na té baterce můžeš tak akorát měřit napětí, která má teď. Plus ta baterka ti asi vykecá, kolik má nominální kapacitu a nejspíš i vykecá maximální napětí (při plně nabitém stavu) a minimální (při kterém ti to zdechne). Z těch 3 napětích teda vidíš procentuálně jak moc je ta baterka nabitá/vybitá. A pokud tam teda budeš počítat výkon/odběr toho systému, tak víš kolik jsi zhruba spotřeboval, jak moc ti to procentuálně vybilo baterku a dá se tedy odhadovat její celková kapacita. Ale odhadovat. Protože když vezmeš ty čísla, co ukazuje ten monitor, kolik žere která komponenta, tak prostě nevěřím tomu, že to měření je nějak zvlášť přesné. Ano, ono to nějak odpovídat s realitou bude, ale jestli to bude mít přesnost +- 10%, tak to dle mě bude ještě hodně dobrý výsledek. A dle téhle přesnosti se pak odvýjí i přesnost odhadu kapacity té baterky (a to ještě +-, protože ten napěťový pokles taky nemusí být lineární). Takže na to jsem reagoval, že jestli to ukazuje o 9% menší kapacitu, tak je to pořád pod úrovní přesnosti toho měření. Protože v tom notebooku prostě sofistikovaný měřící hardware na odběr DC napájení není... stál by asi stejně jako ten notebook :-DDD

_________________
Subaru Outback BH 3.0 H6 Obrázek
Subaru Libero SDX Obrázek
Hyundai i20 1.2 2012 Obrázek


stř kvě 06, 2020 4:30 pm
Profil
Závislý uživatel
Závislý uživatel

Registrován: ned bře 15, 2015 12:03 am
Příspěvky: 11784
Bydliště: Valašsko
Díky oběma za další informace. Já už si to nějak přeberu :-) =) Čék se tu dozví fakt všechno (*_^) |,,,,

_________________
Forester 2.0 SG 2002
Citroen Saxo Twist 1.1 2000
bývalá stálice:Citroen Xantia 1.8 16V LPG 98


stř kvě 06, 2020 7:02 pm
Profil
Nováček
Nováček

Registrován: čtv led 30, 2020 10:45 pm
Příspěvky: 18
spm píše:
Když si nainstaluješ čistý nezalicencovaný OS, tak ti ta aplikace v něm ukáže kulový
Budto se nebavime o tom samem, nebo nevim. Podle mne ti to kulovy neukaze, protoze to vypada nejak takhle, tedy dokaze vytahnout i ten puvodni klic z desky, viz ilustracni screen:
https://windows-cdn.softpedia.com/scree ... Plus_1.png
A ano, timhle jsem si z "live' WinPE flashky dokazal vytahnout product key z DELLiho notasu, odkud byl kuchlej havarovanej disk, fakt to fungovalo :)

spm píše:
No jenže ono nic jako aktuální kapacita není. Ty na té baterce můžeš tak akorát měřit napětí, která má teď.
To plati akorat pro "hloupe baterky", tj. samostatne clanky.
Jenze baterky uz radu let nejsou hloupe, uz mnoho let maji vnitrni elektroniku, ktera zajistuje prave komunikaci dal s deskou notasu stran napeti/kapacity/teploty/dobijeciho ci vybijeciho proudu. Soucasne tahle elektronika ma na starosti rovnomerny rozkladani zateze mezi clanky (wear-leveling).

Treba tady na poslednim obrazku uvidis, co vsechno jde z toho cipu baterky vycist pres SMBus (zalezi na konkretni implementaci dane baterky/embedded controlleru u konkretniho notasu, osobne jsem se treba zatim nesetkal s necim, u ceho bych mohl vycist stav jednotlivych clanku... nebo jsem nenatrefil na vhodny nastroj, ale to je vedlejsi):
https://batteryuniversity.com/learn/art ... alibration

No a kdyz uz to jde vycist, tak podobne informace pak vyctes i z wokennich battery monitoru. Jak pisu vyse, mnozstvi informaci se lisi vyrobce od vyrobce, treba takovej teplotni senzor je stale spise raritka, ale zakladni veci jako prave kalibrovanou kapacitu ti umozni vycist kazda baterka.
Vubec, anglicky mluvicim muzu cteni z battery university jenom doporucit, at tady nejdu uplne mimo ramec fora. :)


čtv kvě 07, 2020 11:20 am
Profil
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu
Uživatelský avatar

Registrován: úte kvě 03, 2016 2:19 pm
Příspěvky: 11451
klicnik píše:
Budto se nebavime o tom samem, nebo nevim. Podle mne ti to kulovy neukaze, protoze to vypada nejak takhle, tedy dokaze vytahnout i ten puvodni klic z desky, viz ilustracni screen:
https://windows-cdn.softpedia.com/scree ... Plus_1.png
A ano, timhle jsem si z "live' WinPE flashky dokazal vytahnout product key z DELLiho notasu, odkud byl kuchlej havarovanej disk, fakt to fungovalo


No nevim, já co tady přeinstalovával odkoupený HP enterprise notebooky, tak si ta čistá instalačka rozhodně sama nic nenašla a byl s tím dost ojeb dostat to do zalicencovaného stavu (tedy sehnat ten certifikát padnoucí k tomu SLIC záznamu, atd.). Byly to 7ky ještě teda.

klicnik píše:
To plati akorat pro "hloupe baterky", tj. samostatne clanky.
Jenze baterky uz radu let nejsou hloupe, uz mnoho let maji vnitrni elektroniku, ktera zajistuje prave komunikaci dal s deskou notasu stran napeti/kapacity/teploty/dobijeciho ci vybijeciho proudu. Soucasne tahle elektronika ma na starosti rovnomerny rozkladani zateze mezi clanky (wear-leveling).


Neplatí. Kapacita baterky není něco, co by šlo exaktně změříš, že na to "přiložíš měřák" a vidíš kapacitu. Kapacitu změříš tak, že tu baterku vybíjíš, sleduješ při jakym proudu a jakym napětí a když ji vybiješ, tak z těhlech hodnot (a času) spočítáš, jaká je ta kapacita. Ano, ta elektronika v tý baterce nebo někde v tom notebooku tohleto měří, zaznamenává, zprostředkovává. Ostatně proto jsem prve simovi psal, že x softwaru ukazuje úplně stejný čísla proto, že akorát zobrazujou tyhle informace, co tomu dává ten hardware. Jenže na to, abys tu kapacitu spočítal naprosto přesně musíš taky naprosto přesně měřit to napětí na ní a proud, co z ni teče. A tohle dle mě je ten kámen úrazu, protože ten měřák v tom úplně přesný nebude. A jestli měřák měří proud s 10% přesností, tak tu kapacitu baterky taky spočítáš s 10% přesností.

_________________
Subaru Outback BH 3.0 H6 Obrázek
Subaru Libero SDX Obrázek
Hyundai i20 1.2 2012 Obrázek


čtv kvě 07, 2020 12:04 pm
Profil
Vášnivý uživatel
Vášnivý uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: sob pro 29, 2012 10:43 am
Příspěvky: 1379
Bydliště: Plzeň - Božkov
7 ky pokud si pamatuju musel být v BIOSu tzv. OEM BIOS string Id (u dellu to bylo Dell Inc) a pak speciální verze 7cek nechtěla aktivaci ani product key. Od 8 už je to jinak...

_________________
___________________________
ex Outback H6 3.0 MY02

B9 Tribeca MY07
Impreza GF MY98
Outback H6 3.0 strikes back :)


čtv kvě 07, 2020 6:19 pm
Profil
Závislý uživatel
Závislý uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: pon čer 07, 2010 5:09 pm
Příspěvky: 1914
Bydliště: Brno
Zeptám se zde, jelikož (ač s nimi každý den pracuju) s počítači jsem na tom jako když jde koloušek kupovat boxer diesel 2008 :-D

Chtěl bych koupit repasovaný herní počítač. Herní proto, že chcu, aby na tom šla pustit sem tam nějaká pořádná hra (pro kluky a pro mě ;o)(o; ), ale nevysolit desetitisíce.
Cena cca do 8000,-Kč. Příklad:
https://www.compik.cz/nejlevnejsi-pocit ... w7-10-pro/

...nebo:
https://www.repasy.eu/pocitace/hern-fuj ... 201-1.html

Jenže vůbec nevím, jestli preferovat Intel před AMD, GForce před Radeon a podobně. Kdyby mě tu někdo znalej poradil, byl bych vděčen.

Pozn.: nepotřebuju na tom pustit nejnovější tituly, ale zase to nechcu jen na kancelářskou práci.

Dík (*_^) |,,,,

_________________
Outback 2.5 BI-Fuel BP9 4AT MY09 127kW LPG BRC
Obrázek
ex - Legacy 2.0R Wagon BP5 5MT MY07 121kW
Obrázek
ex - Legacy 2.0i Wagon BP5 5MT MY04 101kW LPG PRINS
Obrázek


sob kvě 23, 2020 12:15 pm
Profil
Nováček
Nováček

Registrován: čtv led 30, 2020 10:45 pm
Příspěvky: 18
Rozpocet je napnuty, ale neco vymyslet pujde - v pondeli se muzu v praci mrknout do seznamu a faktur komponent, co chystame masiny na testovani vykonu a kompatibility, jestli se z toho bude dat poskladat nejaky rozumny "protikandidat".

Mezitim, moje otazky:
1) dokazes si to poskladat sam, nebo chces radsi hotovku? (skladani neni nic slozitejsiho, takovy trosku drazsi lego; na to, abys vecpal neco nekam, kam nemas, potrebujes vyvinout opravdu velkou silu)
2) jaky je scenar pouzivani a o jakych hrach se plus minus bavime?

Ono ve finale, jit proti tomu s necim skladanym domorobo sice muzes usetrit za praci, ale zas neco navic vrazis do licence na Windows, ktere u techto puvodne business-class hotovek byly koupeny hodne levne, takze to muze vyjit sul nul, pokud clovek nechce resit nejaky sedivy cesty jako koupe nepouzite OEM licence za par stovek...

V kazdym pripade bych do kazde sestavy dneska vrazil SSDcko. Klidne jenom nejakou malou 256ku pro system, programy, mozna nejakou hru nebo dve, ale rozhodne SSD.
Nic neudelalo vetsi skok v realne uzivatelske pouzitelnosti kompu nez prave cenove dostupna SSDcka. Vykon prociku i jiny veci ti muzou byt celkem sumak, kdyz pro bezny aktivity a beznou praci visis v prvni rade na pomalym disku (spousteni aplikaci etc.).

Je samozrejme potreba pocitat s tim, ze v obou pripadech se jedna o platformy stare dobrych 9 let, takze ocekavat pomaly USBcko (resitelne kartou do slotu za par korun). Jinak z techto dvou masin bych volil variantu te s Intelem, ovsem zcela bezpodminecne nutne s dokoupenym SSDckem.

No a kdyz pockas do pondelka, tak se mrknu na faktury, co nas vysly nejaky masiny pokoupeny, jestli treba nepujde neco poskladat za lepsi cenu... ale s ohledem na cenu licence na wokna to bude fakt sul nul...


sob kvě 23, 2020 6:54 pm
Profil
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu
Uživatelský avatar

Registrován: úte kvě 03, 2016 2:19 pm
Příspěvky: 11451
Viděl bych to podobně jako klicnik - v prvé řadě by bylo dobré znát ty hry. Ty sestavy nejsou na hry nějaká pecka, ale možná na to, co to chceš, to bude v pohodě :-) Kromě SSD (kde teda u současných her je kolikrát dobré aby i ony se na něj vešly) bych osobně přidal i paměť, 8GB je dle mě dneska málo i na puštěnej prohlížeč :-D

Jinak si stejně ještě rýpnu - osobně bych se raději vyvaroval těmhle značkovým desktopovým sestavám. Problém je, že jsou dost často ve spoustě věcech nestandardní a je mnohdy těžké to pak i někdy později upravit. (Co jsem to naposledy měl v ruce, tak ta deska byla v casu celá divně otočená, takže jediný slot, do kterého šla třeba vrazit grafika, byl úplně na dně bedny, kam se zase grafika s chladičem nevejde. Zdroj bývá často nějaký rozměrový atyp, takže nejde vyměnit - případně má alespoň atypické konektory. V nejhorším případě tam jsou i nějaké softwarové ojebávky, aby tam nešel přidávat "neznačkový" hardware a tak podobně.) Na druhou stranu sestavit tu sestavu z komponent za tyhle peníze, zvláště s novou licencí na ten rádobyoperační systém, bude dosti nemožné.

_________________
Subaru Outback BH 3.0 H6 Obrázek
Subaru Libero SDX Obrázek
Hyundai i20 1.2 2012 Obrázek


sob kvě 23, 2020 7:05 pm
Profil
Závislý uživatel
Závislý uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: pon čer 07, 2010 5:09 pm
Příspěvky: 1914
Bydliště: Brno
no chtěl bych si třeba zahrát Arma 3, nový remake half life apod...
stavět se mě moc nechce, není uplně čas a ani mě to nijak moc nebaví (nezajímá)...
naposledy jsem si nechal u czc postavit počítač pro bráchu podle nějakých pravidelných doporučení jakéhosi webu a bylo to slušný dělo. to je ale už tak 7 let zpět a cenově samozřejmě o dost výš
současný cíl rozpočtu kolem 8 litrů je mít něco, na čem rozjedu sem tam nějakou blbinu.. a ne jen mít nějakou mrdku z akce v datartu na prohlížení netu...

každopádně dík za každou radu ,,,,| (*_^) |,,,,

_________________
Outback 2.5 BI-Fuel BP9 4AT MY09 127kW LPG BRC
Obrázek
ex - Legacy 2.0R Wagon BP5 5MT MY07 121kW
Obrázek
ex - Legacy 2.0i Wagon BP5 5MT MY04 101kW LPG PRINS
Obrázek


sob kvě 23, 2020 8:44 pm
Profil
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu
Uživatelský avatar

Registrován: čtv črc 30, 2009 11:00 pm
Příspěvky: 15731
Bydliště: Praha
Já vím, že to není asi dobrá rada, ale zdvojnásobil bych rozpočet a postavil něco z nových komponent. Tátovi jsem nedávno skládal počítač a vyšel cca 14 tisíc, bez bedny, bez grafiky, bez OS. Ale je to IMHO docela dost slušný dělo za ty prachy.

Grafiku jsem tam dal mojí asi 8 let starou HD7850 2GB, což se dá koupit za litr (není to komp na hry), postavilo se to do starý bedny a reaktivovaly se původní retail Win (jo, ty za asi 1200, ale fungují a nikdy nebyl problém s aktivací nebo s čímkoliv jiným, tak nevím, proč to řešit).

Nevím, jestli by se na něčem dalo ušetřit. Já to dělal jako takový rozumný minimum.

Kód:
Procesor AMD RYZEN 7 2700
Základní deska ASROCK B450M Pro4
Operační paměť HyperX 16GB KIT DDR4 3200MHz CL16 Predator Series
SSD disk Samsung 970 EVO PLUS 500GB
Počítačový zdroj EVGA 450 BT
Pevný disk Seagate BarraCuda 2TB

_________________
V mládí jsem býval namyšlený, nicméně dnes už jsem bez chyby!
Legacy 3.0R sedan 5AT MY2007 (BLE) Obrázek [vlákno o autě]
Outback 2.5GX 4AT/VTD MY2001 (BH9) - prodáno


ned kvě 24, 2020 11:53 am
Profil
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 982 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 62, 63, 64, 65, 66  Další

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na: