Stránka 1 z 1

samočistící parní trouba

Napsal: úte dub 14, 2020 5:14 pm
od demeter
Rozbilo se mi sklo na staré troubě a strádající OSVČ se mi vysmáli, že za minimálně jak 2,5 litru bez materiálu vůbec nehodlají zvednou prdel. Přemýšlím teda spíš o nové a zaujalo mě, že prý mohou být samočistící (kata/pyro-litické). Nemáte (nebo spíš vaše ženy) s tím zkušenosti? Funguje to rozumně a dá se to doporučit?

A parní trouba smysl dává nebo je to nějaká ptákovina pro vegany?

Re: samočistící parní trouba

Napsal: úte dub 14, 2020 5:21 pm
od ybrcek
kamarád koupil parní troubu v IKEA , 5 let záruka a je to přebrandovaný Elektrolux
jako ta pára má svoje výhody, a v Ikea za rozumnou cenu,
AEG a Miele jsou v cene ojetýho Suba :-D
pro vegany to není , nejlíp z toho vychazí pečení masa, v páře se nevysušuje

Re: samočistící parní trouba

Napsal: úte dub 14, 2020 8:17 pm
od námořník
Mám asi 10 let samočistící Siemens. Funguje to dobře.

Re: samočistící parní trouba

Napsal: úte dub 14, 2020 8:44 pm
od alky
Mamák cca 2 roky zpět v samočistící troubě nechala zmizet kuře. Pekáč zůstal, zbytky kuřete nežral ani pes. Proces čištění pokračoval i poté, co duchapřítomně vyhodila jističe od trouby.

Re: samočistící parní trouba

Napsal: úte dub 14, 2020 8:59 pm
od ybrcek
ty pico to je příběh

nasmrdlany v NOTE 9

Re: samočistící parní trouba

Napsal: úte dub 14, 2020 9:22 pm
od sima
:-DDD :-DDD

Re: samočistící parní trouba

Napsal: úte dub 14, 2020 9:50 pm
od námořník
:-DDD

Re: samočistící parní trouba

Napsal: úte dub 14, 2020 10:26 pm
od grftz
Není to úplně mimo, zítra z práce napíšu přesnější info / tipy :-)

Re: samočistící parní trouba

Napsal: stř dub 15, 2020 8:50 am
od grftz
Takže dobré ráno :-)
Rozdělíme si to do tří sekcí:
1. Samočištění
1.a Opravdu samočistící je jen ta katalýza, kdy máš nějakou část vnitřku trouby se speciální povrchovou úpravou, na který se při každým zahřátí (pečení) bordel rozloží na prvočinitele a zmizí :-/ Jako jestli to neodporuje zákonu zachování hmoty a energie si nejsem úplně jistej, osobně zkušenost nemám, zprostředkovaně si to lidi chválí. Podle značky / modelu máš ten superpovrch na zadní stěně (tam to většinou začíná), přidává se strop, pak i komplet interiér.
1.b Zatraceně dobrá cesta je pyrolýza, ale na tu už musíš myslet. Je to speciální program, kdy v peci nemáš nic (ani kuře na zmizení :-DDD ) - u některých musíš vyndat rošt a kolejničky, u některých ne, to je různý. No prostě tam nemáš nic a zapneš krematorium - trouba se ti nahřeje totálně na max, bývá nějakých 450-500°. Asi dvě hodiny do toho nehrabeš, abys to nevyvětral (dvířka se nahřejou na max 70 stupňů, tak hlídáš děcka, aby držely lepší distanc než normálně...) a když program skončí a pec vychladne, vezmeš vlhkej hadřík a vytřeš popílek, na kterej se ti změnily všechny bordely co byly uvnitř (*_^) |,,,, Spolehlivě troubu s touhle funkcí poznáš tak, že kolem dvířek nemá klasický gumový těsnění, ale takovej ocelovej splítanej provázek, kterej se nerozteče :-DDD
1.c Bez nějakýho zažitýho jednoslovnýho vyjádření ještě existuje čištění párou - uděláš si v troubě teplou mlhu (vázaný na schopnost trouby být "parní"), necháš to tam nějakej čas působit a pak zas vezmeš hadřík a všecko vypucuješ. Ale pustí to celkem bez keců - vyzkoušeno :-|
2. Pára
2.a Nejjednodušší řešení, kdy máš na dně trouby prohlubeň cca 1 cm do hloubky o průměru většího talíře, pod tím zvláštní topný těleso a když jdeš píct koláč, buchtu, rohlíky, chleba, ..., zapneš to těleso, hrkneš do dolíku hrnek vody a až se ti to odpaří, do tý jednorázový páry vrazíš pečivo. Líp to vyskočí, má to lepší kůrku a tak vůbec. To samý dělaly babičky (maminky, manželky, dle generace :-| ), když si na plotýnce nahřály malej hrneček vody a do tý trouby ho normálně postavily společně s tím koláčem nebo čím. Celkem fajn systém - za pár korun rozumnej přínos, a přitom žádný extra kurvítko :-D
2.b Přidaná pára - 25-80% vlhkost - nahoře na ovládacím panelu máš vyjížděcí (nebo vyndavací, dle modelu) nádržku na asi tři decky vody, a můžeš píct buď normálka nasucho, nebo s nějakým procentem páry. 25% je trochu lepší ekvivalent předchozího systému + se hodí na menší masa (kuře na prvočinitele atp.), zůstanou líp šťavnatý a přitom uděláš kůrčičku dle libosti. Vyzkoušeno souběžným pečením té samé kačeny v parní a neparní troubě - poznal jsem =) 50% jako druhý stupeň vlhkosti máš na velký kusy masa a ryby (u těch je i něco lepší než nic, ale tohle je ideálka), těch cca 80% na paštiky a podobný humory - ale tu nemám odzkoušenou.
2.c Plná pára - oproti bodu 2.b, který celý obsahuje, ti tohle řešení ještě dává možnost vařit ve 100% páře (max. teplota 100°). To už trochu zavání těma veganama, ale i na knedlíky se to hodí ;-D Někde mezi body 2.b a 2.c (dle výrobce) se navíc objevuje možnost "regenerace pokrmu" - ohřívání s párou kolem 50%, kdy nabereš na talíře večeři pro celou rodinu, co ti zbyla od včera, a za pět minut (doslova :-) ) to máš ohřátý a neokoralý všecko zaraz - takže oproti mikrovlnce neztrácíš čas a můžete se do toho pusti všichni naraz :-D
Celkově k páře - není to úplně od cesty, ty základnější řešení kolikrát dostaneš "v ceně", když chceš třeba troubu, co nemlátí se dvířkama, ale dovře se sama měkce. Ale je to technologie navíc, ne snad nespolehlivá (údobí dětských nemocí už to má chvíli za sebou), ale s nějakejma nárokama - občas je potřeba odvápnit, když pečeš s párou, tak máš pak vnitřek trouby vlhkej, tak to musíš nechat vyvětrat / otřít, a tak. Ale to by se dalo čekat =)
3. Tipy
Něco jako přehled mám teda jen o (případně prosím admina o zakrytí reklamy) AEG, Electrolux, Siemens, Bosch. Ale jako vzorek solidního mainstreamu by to mohlo posloužit :-|
Co bych si troufl doporučit - Bosch HBG6750S1 , pyrolytické čištění, nemlátí dvířkama, bez páry. Electrolux 600 PRO SteamBake KODEC75X , přidaná pára, taky pyrolýza (velmi vzácná kombinace), navíc teplotní sonda (píchneš do masa a peče to, dokud ho nemáš akorát - super na nepřepečený šťavnatý pečínky) za fakt rozumný peníze. Eventuelně Electrolux 700 PRO SteamCrisp KOCDH71X , jako předchozí, ale umí vyšší páru a místo pyrolýzy má vodní čištění - o preferencích.
Případným dotazům jsem přístupný, pro Subaristy z Brna a okolí klidně osobně - aji s cenou občas umím zajímavý věci [CENZORED] *_*=*_*

Re: samočistící parní trouba

Napsal: stř dub 15, 2020 1:09 pm
od demeter
díky, díky. tolik sem toho o troubách ani nikdy vědět nechtěl :)

Re: samočistící parní trouba

Napsal: stř dub 15, 2020 1:22 pm
od hamoun
pecka info ! kdybych vybiral, tak mohutne cerpam :)

Odesláno pomocí Tapatalk

Re: samočistící parní trouba

Napsal: stř dub 15, 2020 4:33 pm
od ybrcek
Parádní info!

nasmrdlany v NOTE 9

Re: samočistící parní trouba

Napsal: stř dub 15, 2020 6:14 pm
od suubaru
nám se líbí trouba, kde se vysune čelo i s roštama, tím pádem se dobře čistí ručně. Pyrolytické čistění jsme doma nikdy nepoužili. Akorát bych uvítal nějak vymyšlený odtah par do pryč.

Re: samočistící parní trouba

Napsal: stř dub 15, 2020 8:51 pm
od Byv
Ještě k té parní troubě, máme ji už asi 5 let a vyprofilovalo se to jako lepší zavařovací hrnec. Ohříváme stejně v mikrovlnce a maso stejně pečeme pomalu v klasické troube s horkovzduchem.
Ženský stejně chtějí jednoduchý ovládání =zapnuto a vypnuto. Zas takovej šlágr za ty peníze to není.

Re: samočistící parní trouba

Napsal: pát kvě 22, 2020 7:27 am
od Tomiq
Byv píše:Ještě k té parní troubě, máme ji už asi 5 let a vyprofilovalo se to jako lepší zavařovací hrnec. Ohříváme stejně v mikrovlnce a maso stejně pečeme pomalu v klasické troube s horkovzduchem.
Ženský stejně chtějí jednoduchý ovládání =zapnuto a vypnuto. Zas takovej šlágr za ty peníze to není.
Máme teda úplně odlišnou zkušenost. Parní trouba je manželky nejmilejší a nejvíc používanej spotřebič. Je to super na všechno - pečivo, maso, zeleninu. Máme AEG BSE792320B a jediný co po roce používání - po opakovaném parním čištění jsem stejně koupil sprej na trouby a grily a je zase jako nová ,,,,| (*_^) |,,,,