Stránka 103 z 716

Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd

Napsal: ned led 15, 2017 9:22 pm
od Mira
Tazzy píše:Chtěli jsme si po čase dát naší ňamku a koupili jsme si chobotničky v Makru (1kg mražených- garantováno na 800g) za 180 Kč.

Po rozmrazení jsme byli v šoku..... skvělých 224g......určitě to budeme reklamovat, a pár fotkek pošleme na příslušné úřady- klamání zákazníka.

No příště raději koupíme chlazené. Naši tradiční značku neměli.


No tak tahle fotka je opravdu vypovídající. Bohužel o ničem. U mraženého zboží si kupujeme nejdražší vodu. A to nejen u chobotniček, to je u všeho. Dyk je v tom spoustu vody a úplným rozmrazením se ta voda ztratí, tzn. ta hmotnost bude vždy nižší. Najděte si testy mražených ryb a uvidíte, kolik z hmotnosti činí voda (i přes 50% obsahu, umí i 60%) a zmiňovaný Varmuža tam té vody měl taky fakt hodně (mám tam spolužáka a termínu exkurze jsem se pousmál, ukazují všem co oni chtějí aby vidět bylo, je to jen jejich reklama - a funguje :-D ). U chlazeného se podvádí jinak, např. zmiňovaný Albert a jejich "křehčené" kuřecí maso. Bylo dražší než obyčejné, jen napíchaný rychlosolí. Prostě ta posypová sůl z Polska taky něco stojí.
Proto já mražené kupuju jen v kelímku Haagen Dazs.

A co mne naposled dostalo, byl steak v Morisson Pubu v Brně. Byla to strašná flaxa a korunou byla nakrájená okurka na přílohu, kterou před tím kuchař nějak opoměl vybalit z té hygienické fólie a byla naservírovaná i s tou fólií. Tak jsem pak jen filozofoval, jak moc musí bejt někdo natvrdlej, aby tohle udělal? Prostě myslel na něco jiného, filozovoval si při tom jak já potom a nevšiml si, no. ;-D
Každopádně stačilo. A servírka co ji známe z jiné hospody jen pokrčila rameny. Takže bychom mohli majiteli té druhé hospy, kde jsme za dlouholeté štamgasty, doporučit jinou brigádnici. Je totiž normální, že servírky nemají nikde smlouvu, pouze brigádničí a kolují najednou v mnoha různých hospodách. Znám i jinou, kterou jsem potkal už v 5 hodpodách. Takže není divu, že je jim to u ... .

Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd

Napsal: pon led 16, 2017 12:59 am
od sima
Hmmm servírky se střídaj jak na kolotoči,delší dobu vydrží většinou jen ty mladé,ani se nedivím,za tu mzdu...přitom neplatí,že majitel-hospodský nemá na to dát jim víc,aspoň tu ne.No když to funguje ještě furt nějak,proč by dal-že,když to nemá v hlavě,že hospoda je hlavně o obsluze =) Mamon je taky droga.

Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd

Napsal: pon led 16, 2017 10:52 am
od Špejlík
Mira píše:

No tak tahle fotka je opravdu vypovídající. Bohužel o ničem. U mraženého zboží si kupujeme nejdražší vodu. A to nejen u chobotniček, to je u všeho. Dyk je v tom spoustu vody a úplným rozmrazením se ta voda ztratí, tzn. ta hmotnost bude vždy nižší. Najděte si testy mražených ryb a uvidíte, kolik z hmotnosti činí voda (i přes 50% obsahu, umí i 60%) a zmiňovaný Varmuža tam té vody měl taky fakt hodně (mám tam spolužáka a termínu exkurze jsem se pousmál, ukazují všem co oni chtějí aby vidět bylo, je to jen jejich reklama - a funguje …
Jen malé technické upřesnění:
Křehčené maso se nesolí DSS, což je zmiňovaná rychlosůl, ale solí kuchyňskou v 0,6% maximálně. Protože pokud by to nasolili dss, která svým složením zabraňuje oxidaci při tepelné úpravě, což je žádané například u uzenin, kde chceme mít barvu červenou, růžovou, nikoli však šedou, tak bys to kuře měl úplně bílý po uvaření.
A hlavně se to dělá kvůli jiné daňové sazbě. Když koupíš ku prsa, je to maso.
Pokud koupíš křehčený, je to polotovar. V tom je celá prasečina.
Ale těch přípravků, kde jíme vodu vyvázanou v masném výrobku jsou mraky, je to děs.

Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd

Napsal: pon led 16, 2017 11:16 am
od spm
A nebylo to křehčený ještě o tom, že se do toho navíc napere voda, takže hmotnost kuřete stoupne a zákazník si zase koupí kýbl vody za úžasných 180Kč / litr? :-D

Jinak ty zážitky z restaurací mi něco připomnělo... Kdysi jsem si někde dal nějaký vepřový steak. Nevím už z čeho, bylo to celkem libové a pěkný flák masa. Akorát tak trochu nedopečený, uprostřed to bylo prakticky syrové a tudíž i tuhé. Inu, stane se, ale servírka mě uzemnila s tím, že jsem si u vepřového steaku neřekl, jak ho chci propéct, takže ho udělali medium :-DDD

Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd

Napsal: pon led 16, 2017 2:54 pm
od Špejlík
spm píše:A nebylo to křehčený ještě o tom, že se do toho navíc napere voda, takže hmotnost kuřete stoupne a zákazník si zase koupí kýbl vody za úžasných 180Kč / litr?

Jinak ty zážitky z restaurací mi něco připomnělo... Kdysi jsem si někde dal nějaký vepřový steak. Nevím už z čeho, bylo to celkem libové a pěkný flák masa. Akorát tak trochu nedopečený, uprostřed to bylo prakticky syrové a tudíž i tuhé. Inu, stane se, ale servírka mě uzemnila s tím, že jsem si u vepřového steaku neřekl, jak ho chci propéct, takže ho udělali medium

Ano, u křehčení se přidává. voda. V něčem tu sůl musíš rozpustit. Ale jak říkám, jsou už přípravky, kde más z metráku masa 3 metráky hotového výrobku:-))

Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd

Napsal: pon led 16, 2017 3:00 pm
od spm
Tj těžký, když si to někdo stejně koupí... a ještě budou tvrdit, že na normální maso nemají, přestože přepočteno na váhu masa, který po tepelný úpravě na tom talíři zbyde, to rozhodně levnější nebude <:-<

Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd

Napsal: pon led 16, 2017 3:39 pm
od OZP
A proč to teda kupujete a jíte? Go vegan :)))

Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd

Napsal: pon led 16, 2017 3:56 pm
od spm
Já si kupuju to normální :-) A vůbec, nejez mi jídlo pro moje jídlo :-DDD :-DDD :-DDD

Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd

Napsal: pon led 16, 2017 4:43 pm
od OZP
:)

Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd

Napsal: pon led 16, 2017 7:17 pm
od Špejlík
Chlapci, i já jakožto šéfkuchař a řezník, kdy se moje profese neustále prolínají se již delší dobu odhodlávám, že přestanu žrát maso.
Jediný co je trochu kloudný je hovězí...
Ale když pak jím čerstvou dobrou sekanou, tak si říkám, co to mám za nápady;-)

Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd

Napsal: pon led 16, 2017 7:26 pm
od goha
Před čtyřmi a třemi lety jsem si "udělal" vlastní brojlery ... 30 a 40ks. Krmeno vlastními bramborami a pšenicí (kupovanou). Ob den jsem vařil 18kg brambor po dobu tři měsíce. Ale potom ... to se vůbec nedá srovnat s tím, co je na krámě.

Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd

Napsal: pon led 16, 2017 7:28 pm
od M a r c e l
přesně, na mase neni nic špatnýho (čímž nic proti nikomu, kdo z jakýchkoliv důvodů má opačný názor, o tom debata není), ale musí to být maso!

Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd

Napsal: pon led 16, 2017 7:55 pm
od ybrcek
Jen dotaz. Je tu i vlákno o víně?

posláno z sgs6

Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd

Napsal: pon led 16, 2017 9:49 pm
od Pavlos
ybrcek píše:Jen dotaz. Je tu i vlákno o víně?

posláno z sgs6
To asi není ale jednou do roka je tu sraz za vínem

Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd

Napsal: pon led 16, 2017 9:51 pm
od ybrcek
A není to málo ?
Já kostuju skoro denně Obrázek

posláno z sgs6