Stránka 98 z 716

Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd

Napsal: stř lis 23, 2016 1:25 pm
od Traveller
VDC: Zagůglil jsem za tebe. Takže asi takto:
"V posledních letech se vlivem zmatečných informací v médiích často mluví o nebezpečí, které představuje pro veverky obecné (Trávova vsuvka - veverky obecné mohou mít barvy od oranžové až po černou) jejich mnohem větší příbuzná, z Ameriky pocházející veverka popelavá (Sciurus carolinensis). Ta je skutečně obrovským problémem, jenže nikoliv u nás, nýbrž ve Velké Británii, kde po umělém vysazení v následujících více než sto letech zcela zdecimovala populaci původní veverky obecné (z důvodů, které jsou nad rámec tohoto článku). V České republice, stejně jako v kontinentální Evropě, ale veverka popelavá nežije a ani se tu nikdy nevyskytovala. Bohužel, právě pod vlivem zpráv v médiích se mezi laiky lavinovitě šíří omyl, že veverka popelavá je v České republice usídlená a že veverka s černou barvou srsti je právě touto nebezpečnou cizinkou, s níž je třeba preventivně skoncovat."
Asi jsem byl zrovna v Anglii. :-D :-D Ale stejně mám pocit, že nedávno v televizi říkali, že ta černá je škůdce a nezmar a určitě to nebyl pořad o Anglii. A to mi nějak utkvělo. Tak teď sám nevím?!? Chce to nějakého odborníka. A nebo ji fakt upéct, ať je jaká je..., a tím se zase blížíme k debatě uvedené v názvu vlákna. :-DDD :-DDD

Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd

Napsal: stř lis 23, 2016 1:47 pm
od VDC
No tak jestli to říkali v naší televizi, tak na tom byli jako ty. :-)
Jsem rád, že černá veverka je stejně milé zviřátko jako zrzavá. :-)

Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd

Napsal: stř lis 23, 2016 2:03 pm
od OZP
Traveller píše:černá je škůdce
Nic si z toho nedelej, to se rika i o lidech, a taky je to blbost.

Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd

Napsal: stř lis 23, 2016 2:05 pm
od parabolD
Traveller píše:Pořádnou zrzavou aby člověk pohledal.
To jo...

Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd

Napsal: stř lis 23, 2016 2:11 pm
od Traveller
Šéfe, není!!! Zrzavá je milejší!!! :-)
A hlavně..., co tě učili jako dítě??? Co je ve všech dětských knížkách??? Kdepáááák!!! Veverka musí být zrzavá!!! :-)

Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd

Napsal: stř lis 23, 2016 3:10 pm
od Subaru70
..pánové, já vím že to asi tady ,,zvrhnu", ale musím uznat a potvrdit, že zrzavý jsou fakt milejší >B-) >B-) Já jsem znal jednu, takovou mladší zrzečku a ta byla tak milá a tak hezky zrzavá že jsem...neodolal. A chutnala móóóóóc dobře... :-DDD :-DDD :-DDD :-DDD

Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd

Napsal: stř lis 23, 2016 3:46 pm
od goha
Jjjj ... zrzavý jsou prej vášnivý, ale nemůžu posoudit ... chybí zkušenost :-DDD :-DDD

Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd

Napsal: stř lis 23, 2016 3:56 pm
od sima
Má pravdu subaru70,mám tu samo zkušenost,na své roky byla dost divoká,když už jsme u toho :-D ale co řeč je furt o veverkách ne.

Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd

Napsal: stř lis 23, 2016 4:28 pm
od draconis
Traveller píše:A hlavně..., co tě učili jako dítě??? Co je ve všech dětských knížkách???
Já myslel, že napíšeš, že černá je škodná a zákeřná...? :-DDD

Řeč je samozřejmě stále o veverkách... :-)

Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd

Napsal: stř lis 23, 2016 4:36 pm
od VDC
No jo, uznávám, že zrzavý mají něco do sebe, ale najít pěknou přírodní zrzavou je jako hledat jehlu v kupce sena. :-)

Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd

Napsal: stř lis 23, 2016 4:36 pm
od sima
škodná :-DDD

Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd

Napsal: stř lis 23, 2016 5:07 pm
od goha
sima píše:No vida já to tak nemyslel,taky mám mezi pražáky pár známých a jednoho opravdového letitého kámoše,lidi všude stejní.Navíc rodilý pražák to je už pomalu rarita,těch náplav je tam fest
Se musím zeptat,proč jsi to neměl jak zpracovat,to chce jen pár sudů a dát postupně to sesbírat,což je ale kolikrát nemožné,spíš teda setřepat opravdu už v posledním stadiu zralosti.Vím chce to si udělat na to čas
Já letos měl švestek doslova modro před očima,ale hodně plesnivěly a taky jsem všechno nemohl sesbírat,i když jsem tomu dal teda hodně času,nejde tam furt jezdit a posbírat pokaždé nějaký ten kyblík a …
Taky jsem měl letos hafo švestek ani jsme to nesptřebovali a odhaduju, že cca 150-200kg padlo bez užitku k zemi.
Jinak si je taky klepu do plachet a pečlivě před rozšmelcováním přeberu, takže do kvasu nejde ani jedna stopka, ani jedna nahnilá či plesnivá. Všechny mi projdou rukama.
A loni jsem pálil ne drcený jablka, ale nejdříve jsem je všechny odšťavnil a teprve tu hustou šťávu jsem dal vykvasit. To co z toho vzniklo je doslova záááázrak, jemňounký a lahodný 50% pitíčko :*)(*:

Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd

Napsal: stř lis 23, 2016 7:48 pm
od yohn
Meli bychom porovnat vzorky. Predloni jsem uvazoval stran jablek uplne stejne

Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd

Napsal: stř lis 23, 2016 7:52 pm
od goha
Tak přijeď ... ale brzy, loňskýho jablíčka už tam mám jen 2l :-)
Edit: A nebo dej alespoň vědět jestli přijedeš a já přejdu na S16-ku a ty dva litry J15-ky ušetřím na náš společný košt:-)

Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd

Napsal: stř lis 23, 2016 9:20 pm
od M a r c e l
tak ja jsem asi barbar, ale svestky mam radsi do knedliku, hrusky do kompotu a jabka do strudlu, jediny zkapalneny ovoce co mam rad je chmel B-)