Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd...

Odpovědět
Uživatelský avatar
milosv
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu
Příspěvky: 1039
Registrován: pon kvě 04, 2015 11:03 pm
Jméno a příjmení: Miloslav Všetička
Bydliště: Syrovice

Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd

Příspěvek od milosv »

Dnes jsem si udělal radost - vrabec s chlupatým knedlíkem a zelím..
vrabec.jpg
A ještě zbylo na pondělí :-)
Forester SJ 2.0i Comfort CVT ES 2018
Forester SH 2,0 XS Comfort LPG 2009
ex Forester SG 2,0 X Trend LPG 2003
SWRT
Zkušený uživatel
Zkušený uživatel
Příspěvky: 595
Registrován: sob črc 10, 2010 7:09 pm
Jméno a příjmení: Daniel Docekal

Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd

Příspěvek od SWRT »

Ja byl u mamky na kacene
Přílohy
DSC_0145_copy_1496x844.jpg
Uživatelský avatar
Mira
Závislý uživatel
Závislý uživatel
Příspěvky: 10651
Registrován: úte srp 18, 2009 12:00 am
Jméno a příjmení: Miroslav
Bydliště: Poslední zatáčka před Vídní

Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd

Příspěvek od Mira »

Já si nepamatuju, že bychom na Štěpána kačenku neměli. S rohlíkovou nádivkou. Vynikající tradice. :-)
Forester SG XT
ex Impreza 97 s baťohem
sima
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu
Příspěvky: 24338
Registrován: ned bře 15, 2015 12:03 am
Jméno a příjmení: Radek- šíma
Bydliště: Valašsko

Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd

Příspěvek od sima »

milosv píše:Dnes jsem si udělal radost - vrabec s chlupatým knedlíkem a zelím..

vrabec.jpg

A ještě zbylo na pondělí
My jedem ten "náš" spešl salát s řízky už třetí den, já to tak miluji, že to můžu ixkrát po sobě, či teda musím :-) k tomu chlebíčky, víc už nedávám :-) ale vrabčáka se zelím mám teda tuze rád, děláš chutě i přes momentální menší obžérství.
Na kachnu jsme jezdívali k tetě, včil jak jsem psal, to co je stačí až až, sotva si žaludek zvykne, už abych ho týral zase mastnotou ;)
Forester 2.0 SG 2002
Citroen Saxo Twist 1.1 2000
bývalá stálice:Citroen Xantia 1.8 16V LPG 98
Uživatelský avatar
Mira
Závislý uživatel
Závislý uživatel
Příspěvky: 10651
Registrován: úte srp 18, 2009 12:00 am
Jméno a příjmení: Miroslav
Bydliště: Poslední zatáčka před Vídní

Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd

Příspěvek od Mira »

Tak řízek a salát si můžu dát v "závodce", na to nepotřebuješ vánoční svátky. :-) Míváme kapra na 2 způsoby, kousek candáta a letos i štiku. Saláty děláme 3. Čerstvě uzený bůček a sýr s šunkou a vlašáky. Kačenu i kuře pro ty, kterým se zdá mastná. Polívku rybí, hovězí vývar s kouskem uzaný kostičky a bílou zelňačku. Sežral jsem 2 talíře cukrový, takže na chlebíčky není místo. Už tak mám o 3 kila víc. Už teď se těším na dalšího malýho kiloša. :-D
Forester SG XT
ex Impreza 97 s baťohem
sima
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu
Příspěvky: 24338
Registrován: ned bře 15, 2015 12:03 am
Jméno a příjmení: Radek- šíma
Bydliště: Valašsko

Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd

Příspěvek od sima »

Mira píše:Tak řízek a salát si můžu dát v "závodce", na to nepotřebuješ vánoční svátky.
A to je právě blbost, takový řízek a takový br. salát si nedáš v žádné závodce, vlastně nikde jinde, než doma :-) já kapra prostě do huby nedostanu a jestli jsem neznaboh, jak mě napsal jeden kámoš, tak klidně teda budu, skrz kapra jo ;-D
Br. salát děláme dle receptu mámy mojí ženy, která ho zas dělala dle receptu své mámy, která... původem zpodšumaví, klatovsko, přešticko. I když recept no, to tak úplně není pravda, je to recept maximálně střelený od oka, poměry syrové zeleniny- celer, mrkev, petržel, osmažená cibulka, to proto ať se salát pak brzy nekazí, brambor, majonézy, špetky vysočiny, případně vývaru, či láku, ty jsme letos ale nepřidávali, se jednoduše ladí za pochodu, za přípravy. Majonezy opravdu opatrně, zelenina strouhaná na nejemněji, na mikro, tak i na hrubo, vysočina na mikro a jen málo, ať to není vůbec mastné a těžké...atd atd proces no. Dřív jsem jedl ten víc zde typický, jako sním ho furt, ale chutná mě tak z 10% oproti té naší závodce jak říkáš ;)
No a řízek? Tam krutě záleží na mase, na výběru masa, je to pak velký rozdíl, slívat pryč starý olej, sotva se začne přepalovat, řízky vysušit od mastnoty, to ti závodka fakt nedá :-) jestli jo, tak nahoď tip :-)
Dělávaly se dřív dva druhy salátů, ale to nelze pojmout, tak děláme včil jeden, letos jsem aspoň teda strouhal syrovou zeleninu do něj :-)
Míra-já zas cukroví ochutnal až dneska, trošku jen, protože chlebíčky domácí no...sladkého byl jen vždy kousíček řezu ořechového s krémem, krutě husté a nedietní, prostě dobré :-)
Polívka taky bezbožná, masová, no moje žena je v tomto lepší, ta si dává rybu, teda filety, letos tresku, ale trochu řízku musela zkusit taky, těžko se odolává, jo na kiloša se těším už zase taky, ani jsem se letos nepřežral, mám to pod kontrolou, člověk je už poučený, samozřejmě gáchor byl plný, to jooo
Forester 2.0 SG 2002
Citroen Saxo Twist 1.1 2000
bývalá stálice:Citroen Xantia 1.8 16V LPG 98
Uživatelský avatar
milosv
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu
Příspěvky: 1039
Registrován: pon kvě 04, 2015 11:03 pm
Jméno a příjmení: Miloslav Všetička
Bydliště: Syrovice

Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd

Příspěvek od milosv »

Musím se pochválit, letos se mi vrabec i chlupatý moc povedli. Jen mám problém s tím jídlem po covidu), takže porce raději menší, ale normálně bych se nechutně přežral.
Nevadí, zbylo na pondělí a sádlo s výpekem zbyde ještě na chleba >B-)
Jinak na Štědrý den jedině smažený kapr a bramborový salát. Kapřík pěkně dva dny vyplavat z bordela (měnit vodu), pak je krásně jemný a nemá žádnou pachuť.
vrabec2.jpg
chlupaty.jpg
A na kačenku jezdíme roky 2x do roka do Maďarska v rámci termálů.
Pečená v chlebové peci - prostě absolutní delikatesa!
kacenka.jpg
Letos byla jen jednou, tak snad příští rok opět 2x.
Forester SJ 2.0i Comfort CVT ES 2018
Forester SH 2,0 XS Comfort LPG 2009
ex Forester SG 2,0 X Trend LPG 2003
Uživatelský avatar
Mira
Závislý uživatel
Závislý uživatel
Příspěvky: 10651
Registrován: úte srp 18, 2009 12:00 am
Jméno a příjmení: Miroslav
Bydliště: Poslední zatáčka před Vídní

Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd

Příspěvek od Mira »

Ryba se jí proto, že to je postní jídlo. Nemusí to být kapr. :-) Už tu zaznělo, že 100 jedlíků = sto salátů, 3 děláme proto, aby to bylo sváteční. Řízek je pro mne naprosto všední záležitost. Když už sváteční, tak aspoň telecí. =)
Dobrej řízek pořídíš v dobrým řeznictví s teplým koutkem. Já jim říkám kouzelný koutky. :-D
Forester SG XT
ex Impreza 97 s baťohem
sima
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu
Příspěvky: 24338
Registrován: ned bře 15, 2015 12:03 am
Jméno a příjmení: Radek- šíma
Bydliště: Valašsko

Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd

Příspěvek od sima »

Jasné je, že br. salát na sto způsobů. Co se týče post jídla, to je taková tradice, co se týče kapra tak snad jen česká :-D Mrkni se někdy, možná i víš sám, co se jí jinde v evropě, blízko i dál od nás, ne tak ve světě, na vánoce...to je pěkný guláš, myšmaš :-) tj jak s narozením ježíše, nikdo nevěděl datum, tak ho jednoho krásného dne určil papež a bylo rozhodnuto a je jasno a tak je to se vším :-) já říkám, ať si každý dá co mu chutná, přeci nebudu žrát na vánoce něco, z čeho se mě pomalu už zvedá kufr a to mám kachní žaludek, měl jsem teda problém, včil s přibývajícím věkem si musím dávat bacha na všelijaké šlichty, delší dobu pozřívané, to je fakt, ale tj normální.
Tak ať vám, nám všem chutná i nadále, tj taky luxus, dneska jo =)
Jinak některé ryby mám rád, jen holt ta kdysi nutně chudá česká vánoční kapr tradice mě nejde přes pysky, tj celé, my v rodině jsme ze všech stran jedli vepř. řízky, asi by jste nevěřili na kolik stran tomu taky bylo a je furt... pečeně vepřová, kotleta bez kosti a víš jak, je mě úplně jedno co se traduje a co se má, v tomto jsem jasný případ ;)
Forester 2.0 SG 2002
Citroen Saxo Twist 1.1 2000
bývalá stálice:Citroen Xantia 1.8 16V LPG 98
vrtasp
Vášnivý uživatel
Vášnivý uživatel
Příspěvky: 1202
Registrován: čtv říj 01, 2009 9:40 pm
Jméno a příjmení: Petr Vrtilka
Bydliště: Kyšice okr.Kladno
Kontaktovat uživatele:

Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd

Příspěvek od vrtasp »

Už se těším , až si vyzkouším toto:):) nějak to Ježíšek popletl a hned mně obdaroval 2x.No neva jeden půjde do vejminku:)
Přílohy
IMG_20201224_174142.jpg
Uživatelský avatar
hamoun
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu
Příspěvky: 19151
Registrován: ned čer 12, 2011 9:16 pm
Jméno a příjmení: Petr Hanek
Bydliště: Kravaře

Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd

Příspěvek od hamoun »

pekny double !!!
ten vyminek si to zaslouzi :)))

Odesláno z mého SM-G781B pomocí Tapatalk
škoda superb
ex WRX 2008
Goba
Vášnivý uživatel
Vášnivý uživatel
Příspěvky: 1416
Registrován: pon kvě 28, 2018 11:07 am
Jméno a příjmení: Petr Gobernac
Bydliště: Pardubice

Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd

Příspěvek od Goba »

Zítra valím do práce, tak jsem připravil lehký oběd na cestu.
Jehněčí noha zadní ...možná levá, vykostil sůl pepř sádlo bobek plus kuličky a petržel s mrkví a cibulí, Svijany + červená Tarapacá na podliti. Taková zimní klasika na vydlicku na zvejkani k televizi. Snad zbyde na zítra, to už budou asi i brambory.
Přílohy
IMG_20201227_200418.jpg
Forester SJ 2.0iCVT 2016
X-Trail T31 2.0Dci 2010
sima
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu
Příspěvky: 24338
Registrován: ned bře 15, 2015 12:03 am
Jméno a příjmení: Radek- šíma
Bydliště: Valašsko

Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd

Příspěvek od sima »

Ty nejsi lenivý si připravit krmi chutnou (*_^) |,,,, tj light nadivoko, říká se tomu tak ne? :-) musí to být dobré.
Forester 2.0 SG 2002
Citroen Saxo Twist 1.1 2000
bývalá stálice:Citroen Xantia 1.8 16V LPG 98
Uživatelský avatar
.dundee.
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu
Příspěvky: 2915
Registrován: stř kvě 18, 2011 1:08 am
Jméno a příjmení: Pavel
Bydliště: Praha

Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd

Příspěvek od .dundee. »

Bůček na večer. První fáze na 230 hotová. Nyní dvě hodinky na 120.

Obrázek
Subaru Impreza WRX STi MY04
ex Subaru Legacy 2.0D MY09
Uživatelský avatar
hamoun
Člen_SubaruFanClubu
Člen_SubaruFanClubu
Příspěvky: 19151
Registrován: ned čer 12, 2011 9:16 pm
Jméno a příjmení: Petr Hanek
Bydliště: Kravaře

Re: Subaristický kulinářský institut aneb vaříme, pečeme atd

Příspěvek od hamoun »

ale dundee .. objevis se jednou za cas a hned prudis takovyma fotkama??? :) dyt to je ... naaaaaaadhera :)
škoda superb
ex WRX 2008
Odpovědět

Zpět na „Dům, dílna, zahrada“